Εντάχθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου το έργο για την αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου

… η πρόταση που διαμορφώθηκε πριν 10 χρόνια παρά την μεγάλη προσπάθεια ένταξης στο ΠΕΠ του Γ΄ ΚΠΣ και παρά τις προφορικές υποσχέσεις, ουδέποτε υλοποιήθηκε. Το 2005 ξεκίνησε νέα προσπάθεια για υποβολή πρότασης σε τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΕΛΕΘΩ) ή οποία έληξε άδοξα με τον ξαφνικό χαμό του Αιμίλιου Χαρλαύτη. Πριν περίπου από 6 μήνες και έπειτα από νέα πρωτοβουλία του Περιφερειακού Συμβούλου Άγγελου Παπαγγελόπουλου έγινε επί τόπου συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη με τον πρόεδρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Κανάρη Τσίγγανου. Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων ανοικτών θυρών του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, ανακοινώθηκε η αξιοποίηση του Αστεροσκοπείου.

Μετά από πολλές συναντήσεις και διαβουλεύσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου της 18/11/2013 εντάχθηκε το έργο «Μελέτες για την αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου» στο πρόγραμμα ΚΑΠ 20% διανομαρχιακών έργων 2013 με προϋπολογισμό 80.000 €.

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός της πρώτης φάσης του έργου θα είναι 2.500,000 € και θα περιλαμβάνει:

  1. Επισκευή και Αναβάθμιση υπάρχοντος Τηλεσκοπίου

  2. Επισκευή ανακαίνιση υπαρχόντων κτηρίων

  3. Κτήριο ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (500μ2)

  4. Πλανητάριο (d 10m – 6 projectors) / 60-70 ατόμων

  5. Σεισμική Τράπεζα, Stellarium, Διαδραστικές οθόνες

Μελλοντικές παρεμβάσεις

  1. Αναβάθμιση – Επέκταση Ξενώνα

  2. Διαμόρφωση Θεματικού Εκπαιδευτικού Πάρκου Αστρονομίας

  3. Συνολική διαμόρφωση του χώρου

  4. Χώρο διαλέξεων – σεμιναρίων και συνεδρίων 100 ατόμων

Στο Κρυονέρι προτείνεται η δημιουργία ενός υπερτοπικού εκπαιδευτικού κέντρου με θέμα την αστρονομία εντάσσεται στην γενικότερη στρατηγική δημιουργίας πόλων ειδικού θεματικού τουρισμού εθνικής εμβέλειας. Ο συνδυασμός αστεροσκοπείου με πλανητάριο και λοιπές εκπαιδευτικές διατάξεις συντελώντας στη δημιουργία ενός πρότυπου θεματικού εκπαιδευτικού κέντρου. Οι προτεινόμενες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις σε σχέση με την υφιστάμενη ερευνητική υποδομή θα λειτουργούν συμπληρωματικά προς την δημιουργία ενός κέντρου αστρονομίας με μοναδική πληρότητα, επιστημονική εποπτεία, δημιουργία εκπαιδευτικών υποδομών και κέντρου εκλαΐκευσης της αστρονομίας. Ο συνδυασμός αστεροσκοπείου, διαμορφωμένων χώρων παρατήρησης και πλανητάριου με την υποστήριξη ειδικών εργαστηρίων, αίθουσας διαλέξεων καθώς και ειδικά διαμορφωμένων θεματικών εκπαιδευτικών χώρων θα δημιουργήσουν ένα πάρκο μοναδικό στον ελληνικό χώρο.

Όσο αφορά τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, το εκπαιδευτικό πάρκο αστρονομίας θα απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με εκπαιδευτικά προγράμματα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και στην τριτοβάθμια με διοργάνωση ειδικών σεμιναρίων, εντατικών εργαστηρίων (Intensice Workshops), σχολείων καλοκαιριού (Summer Schools) τόσο για τα ΑΕΙ της ημεδαπής όσο και για εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, και ειδικά των ΗΠΑ ως ευρωπαϊκή βάση.

Όσο αφορά την συμβολή του κέντρου στα δίκτυα του γενικού και ειδικού τουρισμού εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην επέκταση της παραμονής επισκεπτών τουλάχιστον κατά μία ημέρα, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η συνέργεια των πολιτιστικών πόρων της εγγύς περιοχής που θα περιλαμβάνει τη λίμνη-υγροβιότοπο Στυμφαλίας, το Μουσείο Στυμφαλίας, την λίμνη Δόξα, τα αρχαιολογικά μνημεία της Σικυώνας και του Φενεού, του πόλους θρησκευτικού τουρισμού όπως η Λέχωβα καθώς και το Μουσείο Λυσίππου που επιτέλους πρέπει να κατασκευαστεί.

Κατηγορία: 

Προσθήκη νέου σχολίου