Υποβολή πρότασης για τον χαρακτήρα του Λιμανιού Κιάτου

Διαβάστε παρακάτω την ομιλία του Τάσου Μαγκαφώση στοδημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σικυωνίων για το Λιμάνι του Κιάτου.

Κ. Δήμαρχε,  κ. Πρόεδρε,

αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι καλησπέρα.

Θα μου επιτρέψετε σήμερα να κάνω μια εισήγηση – την οποία θα έλεγα «γέφυρα» ακολουθώντας τον συρμό της εποχής.

ΑΦΟΡΜΗ αυτής της εισήγησης αποτέλεσαν τα όσα διαδραματίστηκαν στις  τελευταίες συνεδριάσεις του Δ.Σ.

ΑΙΤΙΑ η πεποίθηση που σχηματίζεται ξεκάθαρα πια –ένα χρόνο μετά τις εκλογές και  9 μήνες νέας δημοτικής περιόδου- για τον ρόλο που επιφυλάσσεται στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ από τον κ. ΔΗΜΑΡΧΟ.

Ένα ρόλο απλά διεκπεραιωτή – ρόλο οργάνου νομιμοποίησης  και μόνο των αποφάσεων που λαμβάνονται έξω από αυτή την αίθουσα.   Ένα ρόλο κομπάρσου.

Ζούμε ένα κακέκτυπο της αυτοκρατορικής ρήσης «το κράτος είμαι ΕΓΩ» που προσπαθεί να υλοποιήσει ή νομίζει ότι υλοποιεί η Δημοτική Αρχή και ο κ. δήμαρχος.

ΑΦΟΡΜΗ λοιπόν. – Τι θέμα συζητάμε σήμερα; «υποβολή πρότασης για το χαρακτήρα του λιμανιού του ΚΙΑΤΟΥ» σύμφωνα με την πρόσκληση.

Η απόφαση του Λιμενικού Ταμείου που βρίσκεται στο φάκελο του θέματος και είναι ανυπόγραφη, μιλά για την συνύπαρξη δύο χαρακτήρων. Εμπορικό και τουριστικό. Θαύμα, τόσες μέρες δίνετε μάχη για να μας πείσετε για την αναγκαιότητα της «…..ένταξης του λιμανιού στο δίκτυο των τουριστικών λιμένων…»

 Επί της ουσίας αυτή είναι η απόφασή σας, τουριστικός λιμένας, και οι δύο χαρακτήρες που αναφέρονται στην απόφαση θεωρούμε ότι είναι πρόσχημα εν αμαρτίες, μετά τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν. Δεν έχουμε και καμιά τεράστια λιμενολεκάνη για να χωρέσει όλες τις χρήσεις αγαπητοί φίλοι. Αυτό προκύπτει άλλωστε και από μια απλή ανάγνωση του σχεδίου, που έχει υποβληθεί στα πλαίσια της μελέτης που αναθέσατε. Η λιμενολεκάνη γεμίζει από προβλήτες πρόσδεσης σκαφών αναψυχής και η εμπορική δραστηριότητα εξοβελίζεται στο Β-ΒΑ άκρο εκεί που το πλάτος του κρηπιδώματος δεν επαρκεί.    Είναι λοιπόν η απόφαση αυτή, μια απόφαση  που ελήφθη έξω από αυτή την αίθουσα, από την Δημοτική αρχή, τονίζω χωρίς συζήτηση, που οδήγησε, σε μια δήθεν μελέτη (απλά διαβάστε την σημερινή εισήγηση (ένα φύλλο χαρτί Α4 με λέξεις και προτάσεις ατάκτως σκορπισμένες και χωρίς υπογραφή του συντάξαντος))  και μόνο για να καταλάβετε το δήθεν). Και σήμερα μας ζητάτε τυπικά να νομιμοποιήσουμε μια απόφαση του Λιμενικού Ταμείου

Πάλι παρών ο αποσπασματικός χαρακτήρας της προσέγγισης κάθε προβλήματος και πάλι από το δεύτερο βήμα, όπως συστηματικά πράττει, παρά τις επισημάνσεις μας, όλο αυτό διάστημα  η δημοτική αρχή.

Δεν υπάρχει πρώτα-πρώτα μια οικονομικοτεχνική μελέτη που να αποδεικνύει την βιωσιμότητα, να προσεγγίζει το κόστος κατασκευής και τα αναμενόμενα οφέλη. Ποιος θα διαθέσει το ποσό των 2εκ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μελετητή, για την υλοποίηση αυτού του στόχου αγαπητοί φίλοι; Ποια ζήτηση έρχεται να ικανοποιήσει αυτό το έργο; Έχει μετρηθεί αυτή η ζήτηση; και τι ποσοστό της διεκδικούμε; Τι έσοδα προσδοκά το Λιμενικό Ταμείο; Εξ όλων αυτών τελικά προκύπτει η βιωσιμότητά του; Και αντί να προηγηθούν αυτές οι μελέτες μας παρουσιάζετε μια τεχνική μελέτη για τους κυματισμούς και τους νέες προβλήτες. Έλεος !

ΕΙΣΗΓΗΣΗ: «…και το γεγονός ότι η ΠΕ Κορινθίας διαχρονικά αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό της Περιφέρειας…» - «Περαιτέρω η λειτουργία του λιμένα επιβαρύνει σημαντικά την κυκλοφορία»

Ας μην σχολιάσουμε την πρώτη πρόταση που κινείται στα όρια της αυθαιρεσίας, αφού δεν αποδεικνύει το γεγονός, του τουριστικού προορισμού (πως θα μπορούσε άλλωστε;), αλλά εύκολα και απλά για να το παρακάμψει, το θεωρεί δεδομένο. Ποιό, αυτό για το οποίο εμείς πρέπει απόψε να αποφασίσουμε, χωρίς στοιχεία αλλά και φοβάμαι χωρίς επίγνωση της σοβαρότητας του θέματος.   Η δεύτερη πρόταση αποτελεί μνημείο απαράδεκτης επιστημονικής προσέγγισης. Αντί να σκύψεις στο πρόβλημα και να το αντιμετωπίσεις, γιατί η σύνδεση του λιμανιού με το οδικό δίκτυο της πόλης, ότι χαρακτήρα και να έχει το λιμάνι, είναι αναγκαία και απαραίτητη,  δαιμονοποιείς το πρόβλημα και τελειώνεις μαζί του. Είναι μάγισσα, στην πυρά. Δεν έχει ικανή σύνδεση το λιμάνι με το οδικό δίκτυο, κακό δικό του, το καταργώ.   Η Ιερά Εξέταση σε νέες περιπέτειες εν έτει 2015 στη φτωχή μας πόλη.

Στην ουσία του θέματος με τι στοιχεία προτείνεται η αλλαγή χρήσης του λιμανιού;

ΜΕ ΤΟ ΟΤΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΛΟΙΑ !!! (η εισήγηση εισάγει και νέους επιστημονικούς όρους, θαυμάστε        «…η πολύ αραιή χρησιμοποίηση από εμπορικά πλοία…»). Άλλωστε ο μελετητής, στην παρουσίαση της μελέτης στο δημοτικό θέατρο, υπό την πίεση των ερωτήσεων των πολιτών, αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι, αυτή ήταν η κατεύθυνση που του δόθηκε. 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σαθρά επιχειρήματα, για να καταστρέψεις μια υποδομή που έχεις στα χέρια σου και να ακολουθήσεις αυτό που κάνουν όλοι. Όλοι κατασκευάζουν μαρίνες  , θα φτιάξουμε  και εμείς μία. Και καλά οι περιοχές με τουριστικό χαρακτήρα. Ο τόπος μας, φαντάζομαι πως το ξέρετε ΟΛΟΙ, παρά τα αντίθετα που γράφει η εισήγηση, απλά και μόνο για να δικαιολογήσει τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, δεν είχε ποτέ χαρακτήρα ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ και μάλλον δεν θα έχει ποτέ. Αλήθεια κ. Δήμαρχε, γνωρίζετε ότι η Κόρινθος σε συνέχεια των έργων για δυνατότητα υποδοχής πλοίων κρουαζιέρας στο λιμάνι της, θα προχωρήσει  και σε κατασκευή μαρίνας, μετά και την ακύρωση της κατασκευής της μαρίνας στο Λουτράκι; Έχετε συνυπολογίσει στην πρότασή σας, την ζήτηση που θα απορροφήσει η μαρίνα της Κορίνθου, η οποία θα κατασκευαστεί σε περιοχή με σαφώς περισσότερα τουριστικά πλεονεκτήματα; (Λουτράκι, Διώρυγα, Αρχαία Κόρινθος)     

Τι κάνουμε εμείς σήμερα χωρίς γνώση αλλά και  χωρίς αιδώ;  ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕ μια υποδομή που έχουμε και η οποία είναι δυσεύρετη και δαπανηρή για να την κατασκευάσει κάποιος.

Είμαστε απλοί μιμητές , ακολουθούμε τον εύκολο δρόμο, κάνουμε ότι και οι άλλοι, που ίσως δεν έχουν τέτοιες υποδομές και ίσως και τέτοια ιστορία παραγωγικής διαδικασίας στα παράλια αλλά και στην  ενδοχώρα.

Ποιο είναι το ζητούμενο σήμερα; Να ξεκολλήσουμε τον τόπο μας από το τέλμα.

Ποιο μπορεί να είναι ένα πιθανό σενάριο, που στις ημέρες της κρίσης που ζούμε φαίνεται όλο και πιο καθαρά;

Να παντρέψουμε αυτά που οι προηγούμενες γενιές μας κληροδότησαν με τα σύγχρονα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας και όχι να τα καταστρέψουμε. Ποια είναι αυτά;

Πρώτα-πρώτα τα αγροτικά μας προϊόντα που σε πείσμα των καιρών συνεχίζουν να επιβιώνουν –κορινθιακή σταφίδα, σουλτανίνα (επιτραπέζια και αποξηραμένη), νέες δυναμικές ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών, λάδι, ελιές και κρασί ΟΠΑΠ από την ημιορεινή ζώνη, προϊόντα ΟΠ από τον ορεινό όγκο του ΦΕΝΕΟΥ, εσπεριδοειδή από την παραλιακή ζώνη.

Πώς θα  αναδείξεις αυτά τα μοναδικά ποιοτικά προϊόντα , πως θα τα προβάλεις στο παγκόσμιο χωριό;

Μήπως το λιμάνι του ΚΙΑΤΟΥ μπορεί, υπό προϋποθέσεις να παίξει αυτό το ρόλο; Μήπως μπορούν και πάλι να σαλπάρουν τα «πριμαρόλια» από το λιμάνι μας για τα ταξίδια τους στον κόσμο, δένοντας έτσι δημιουργικά εμπορικό και τουριστικό χαρακτήρα με συνδετικό ιστό τα πολιτιστικά δρώμενα, που θα μας οδηγούν από το σήμερα πίσω στα χρόνια της Αρχαίας Σικυώνας; Χρόνια ακούω γενικά για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, του Αρχαίου Θεάτρου και από την σημερινή δημοτική αρχή,  και από όλες τις προηγούμενες, αλλά όπως πάντα, χωρίς καμιά μα καμιά σοβαρή πρόταση, δηλαδή κατά τη γνώμη μου, χωρίς ένταξή του στη παραγωγική διαδικασία του σήμερα. Δεν είναι Αρχαία Επίδαυρος η Αρχαία Σικυώνα φίλοι μου και ούτε μπορεί να γίνει, ας μην βαυκαλιζόμαστε! Και όταν λέω ένταξη στην παραγωγική διαδικασία του σήμερα, εννοώ προφανώς και την οικονομική και την πολιτιστική παραγωγή. Είναι πιθανά ο μόνος τρόπος, για να βγάλουμε το τόπο μας από την αφάνεια.      

Αυτό όμως δεν είναι εύκολο. Απαιτεί ΟΡΑΜΑ, θέλει ΓΝΩΣΗ θέλει και ΔΟΥΛΕΙΑ. Και από ότι φαίνεται η Δημοτική μας αρχή δεν διαθέτει τίποτα απ’ αυτά. Ένας απλός μικρός διαχειριστής είναι, που μιμείται τους γύρω του!

Μπορεί όλα αυτά να σας φαίνονται παιδικά, να σας φαίνονται  μόνο ωραία λόγια, είναι όμως ένα όραμα που μπορούμε γύρω του να συστρατεύσουμε πολλές και διαφορετικές δυνάμεις –  να υλοποιήσουμε το όραμα και να αποπλεύσει  πάλι το «πριμαρόλι» από το Κιάτο  

και τότε να ξέρετε, θα έχουμε αφήσει πίσω μας  την κρίση !  

Ο σύγχρονος άνθρωπος, ο κάτοικος του παγκόσμιου χωριού, ακόμα και σε επίπεδο κατανάλωσης, για να μην πω ιδίως σε επίπεδο κατανάλωσης, θέλει να ζει τον μύθο του, και εάν επιθυμούμε να προωθήσουμε τα προϊόντα μας πρέπει να παίξουμε και σε αυτό το γήπεδο.  Θα σας  θυμίσω , σε όσους το ξέρουν, και για να το μάθουν όσοι δεν το ξέρουν,  ότι όλος ο κόσμος περιμένει την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη, κάθε μα κάθε χρόνο για να ανοίξουν τα πρώτα μπουκάλια Beaujolais Nouveau σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης. Τυχαίο που είναι το πιο γνωστό – το πιο φημισμένο γαλλικό κρασί σε ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς να είναι και το καλύτερο;

Εσείς κ. δήμαρχε που διαλαλείται την ικανότητά σας στα κοινοτικά προγράμματα και την απορρόφηση κονδυλίων, ούτε μια προσπάθεια, ούτε μια συνεργασία σε επίπεδο Ελλάδας ή Ευρωπαϊκής Ένωσης,  για να δούμε αν μπορούμε μέσα από ένα ευρωπαϊκό δίκτυο λιμένων να φτιάξουμε κάτι άλλο κάτι διαφορετικό κάτι πρωτοπόρο ; Και οι κινήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο τομέα των λιμανιών δεν χρήζουν διερεύνησης; Και η περίφημη διαβούλευση  στην οποία αναφέρεστε συχνά - πυκνά, πότε πήρε σάρκα και οστά; Πότε διαβουλευτήκατε σοβαρά με τις νέες παραγωγικές δυνάμεις που προσπαθούν να βλαστήσουν στην περιοχή μας; Πότε αφουγκραστήκατε τις αγωνίες τους για την παραγωγή τους και πότε ακούσατε τις προτάσεις τους;  Δεν έχει ακουστεί τίποτα, σιγή ασυρμάτου, μόνο κούφια λόγια.

Πάμε τώρα δύο συμβούλια πίσω.

Στο ανοικτό Δ.Σ. για την έγκριση της ΜΠΕ των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων. Επίκαιρο το θέμα σήμερα αφού δόθηκε στη διαβούλευση το σχέδιο για τον Εθνικό Σχεδιασμό.

Θυμάστε όλοι την προσπάθεια που κάναμε ο συνάδελφος Χρήστος Κελλάρης από την ελάσσονα αντιπολίτευση και εγώ  από την μείζονα αντιπολίτευση να σας αποδείξουμε  τον απόλυτο παραλογισμό της Δημοτικής Αρχής που ισχυριζόταν ότι μπορεί και θα κατασκευαστεί στην συγκεκριμένη θέση η μονάδα επεξεργασίας.

Σχεδόν μας λοιδορούσε ο κ. Δήμαρχος για την προσπάθεια και ο κ. Πρόεδρος πέταγε την μπάλα στην εξέδρα λέγοντας μας ότι θέλει  να διαχειριστούμε μόνοι μας τα σκουπίδια και όχι οι μεγαλοεργολάβοι.

Λες και εμείς λέγαμε το αντίθετο.

Μου έκανε εντύπωση η τόση σιγουριά τους, δεν ήταν επαρκή τα στοιχεία που παρουσιάσαμε;  κάποια αμφιβολία δεν τους γεννήθηκε; Δεν φοβήθηκαν μήπως πείσαμε κάποιους συναδέλφους; Μετά από λίγο κατάλαβα ότι στηρίζονταν στην πλειοψηφία των αμίλητων συναδέλφων που μπορεί να μην μιλάνε αλλά ψηφίζουν. Πάει καλά.

Ακούστε όμως τώρα και το καλύτερο,

την επομένη της συνεδρίασης, το πρωί στο Δημαρχείο συνάντησα τυχαία τον κ. Δήμαρχο, ο οποίος χαμογελαστά; ειρωνικά; μου απηύθυνε το λόγο λέγοντάς μου:

τα βρήκες τα υψομετρικά; Καλά πίστεψες και εσύ ότι θα φτιάξουμε το εργοστάσιο εκεί;

Έμεινα ΑΦΩΝΟΣ. Ένα ολόκληρο συμβούλιο ανοικτό στους ΠΟΛΙΤΕΣ από 7:30μμ - 1:30πμ για το τίποτα; Είχαμε γίνει άθελά μας μέρος μιας κακόγουστης παράστασης, για να δείξει η Δημοτική Αρχή ότι κινείται και ας γυρίζει γύρω – γύρω από τον εαυτό της.

Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε έτσι 5 χρόνια.

Η συμμετοχή μας στα κοινά δεν υπαγορεύεται ούτε από την ανάγκη της καταξίωσης ούτε από καμιά ιδιοτροπία. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε με όποιες δυνατότητες έχουμε για ένα καλύτερο αύριο σ’ αυτόν τον τόπο.

Το Δ.Σ. είναι όργανο πολιτικού σχεδιασμού του Δήμου,

και  ως τέτοιο πρέπει με επιχειρήματα – απόψεις – διαφωνίες  να βρίσκει τις απαραίτητες συγκλίσεις για να καταφέρουμε να ξεκολλήσουμε από το τέλμα.

Αυτό είναι η δημοκρατία και όχι το εκάστοτε σκορ στις ψηφοφορίες. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ο συνδικαλισμός, δεν θέλουμε όμως και να συμμετέχουμε σε ένα όργανο που απλά νομιμοποιεί αποφάσεις που λαμβάνονται έξω από αυτή την αίθουσα.

Ο ρόλος που επιφυλάσσετε στο Δ.Σ. κ. Δήμαρχε (κ. Πρόεδρε έχετε ακέραια την ευθύνη σ’ αυτό) είναι τουλάχιστον απαξιωτικός. Όμως κ. δήμαρχε επιτρέψετέ μου άλλη μια παρατήρηση. Η συμπεριφορά σας αυτή έχει και μια ακόμα επίπτωση, ιδιαιτέρως σοβαρή κατά την γνώμη μου. Μιλώ για την  αυτοδιοικητική ενηλικίωση δίπλα σας, νέων ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά και τους διαπαιδαγωγείται με αρνητικά πρότυπα.  

Το λιγότερο που έχετε να κάνετε κ. Δήμαρχε για την συμπεριφορά σας αυτή, είναι να ζητήσετε εμπράκτως συγγνώμη από τους πολίτες, που φευ σας παρέδωσαν αυτή την πόλη και τον δήμο ολόκληρο, για καλύτερες μέρες, με το να αλλάξετε συμπεριφορά απέναντι στο ΔΣ.

 

ΚΙΑΤΟ 03.06.2015             ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

                                      Τάσος Β. Μαγκαφώσης

                            Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

Κατηγορία: 

Προσθήκη νέου σχολίου