Καλήν ημέρα άρχοντες……….. (Τα κάλαντα των πεύκων)

«……Επειδή δεν έχουμε εύχρηστους τρόπους να ελέγξουμε μακροσκοπικά και από το έδαφος τα δέντρα σε ολόκληρο το ύψος τους για προβλήματα και εσωτερικές προσβολές που πιθανόν να υπάρχουν μέσα στον κορμό, εκτός από τυχαία δείγματα που θα μπορούσαν να σταλούν για καλλιέργεια στο – περιορισμένων δυνατοτήτων – Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, πρακτικά και λογικά μας απομένει, για να προλάβουμε ένα ατύχημα, να υλοτομήσουμε και αντικαταστήσουμε τα μεγάλων διαστάσεων πεύκα με άλλα διαφόρων ειδών δέντρα, των οποίων μπορούμε να ελέγξουμε το ύψος, τις διαστάσεις, τη φυτο-υγειονομική τους κατάσταση ευκολότερα και πρακτικότερα..»(από οδηγία 2532/7-10-2010 της Δ/νσης Δασών Ν. Κορινθίας προς ΟΤΑ και Δασαρχεία)!!!

Αυτό θα σημάνει την αρχή του τέλους για 100 περίπου πεύκα στις περιοχές Μαγούλας, δενδροστοιχία Ελισσώνα, Κ. Διμηνιού , συν τα 30 του αλσυλλίου Μιαούλη στην παραλία Κιάτου και έπεται η συνέχεια…….! Κατευθείαν ακρωτηριασμός, χωρίς πρόληψη, χωρίς καν θεραπεία!!!

Άγιες ημέρες έρχονται, ένας περίπατος στον γειτονικό μας Πευκιά του Ξυλοκάστρου (για να μην πάμε πιο μακριά στα βόρεια προάστια της Αθήνας), θα μας βοηθήσει να διαπιστώσουμε «ιδίοις όμασιν» πού αλλού άραγε εφαρμόζονται τέτοιου είδους πρακτικές! Αυτό σημαίνει σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον; Αυτό σημαίνει σεβασμός στην πηγή της ζωής μας;

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΟΝ! Καιρός επιτέλους για ενδοσκόπηση και αυτοκριτική, για αναθεώρηση αποφάσεων, διόρθωση των λαθών και παραλείψεων! Αν είναι ακόμα καιρός!!

Έφη Κουρούβανη

Κατηγορία: 

Προσθήκη νέου σχολίου