Στα μονοπάτια της ιστορίας

Σας καλωσορίζουμε στην νέα μας στήλη με τον τίτλο  «στα μονοπάτια της ιστορίας». Το αντικείμενο της στήλης θα είναι να δημοσιεύει οτιδήποτε σχετικό με την τοπική ιστορία κατ’ αρχήν και κύριο λόγο. Άρθρα, μελέτες, παλιές φωτογραφίες, έγγραφα, μαρτυρίες κλπ. έχουν τη θέση τους. Επειδή, κατά την άποψή μας, οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι απομονωμένες από τους υπόλοιπους τόπους, ούτε και τα τοπικά δρώμενα απομονωμένα από τα γεγονότα του ευρύτερου χώρου, θα προσπαθήσουμε η τοπική ιστορία να θεωρηθεί μέσα από ένα τέτοιο πρίσμα.
Η δική μας αντίληψη  για την ιστορία δεν είναι η στενή εκείνη άποψη του μονομερούς ιστοριοδίφη, αλλά θεωρούμε ότι έχει αξία η ενασχόληση με την ιστορία, όταν αντικρύζουμε τη συνέχειά της, μέσω του παρόντος, στο μέλλον.
Πιστεύουμε ότι η ενασχόληση με την ιστορία απαιτεί νηφάλιο πνεύμα, απαλλαγή από προκαταλήψεις, ευρύτητα σκέψης, και προπαντός «την βάσανον της λογικής» ώστε να αποφύγουμε κατά το δυνατόν τα επιπόλαια συμπεράσματα και τα λανθασμένα πορίσματα, όπως συχνά βλέπουμε να συμβαίνει.
Με αυτά κατά νου, θα προσπαθήσουμε να πορευτούμε. Όπως δηλώνει και ο τίτλος της στήλης, θα επιχειρήσουμε να βαδίσουμε κάποια από τα μονοπάτια, δεν έχουμε όμως την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να καλύψουμε όλο το έδαφος. Ώστε αυτή να είναι και η δική μας συμβολή, κατά τις δυνάμεις μας, στο ιστορικό γίγνεσθαι του τόπου μας.

Κατηγορία: 

Προσθήκη νέου σχολίου