Ιστορία

Δημοσιεύουμε μια φωτογραφία από το Δημοτικό Σχολείο Μικρού Βάλτου, χρονολογίας 1932. Προέρχεται από το αρχείο του κ. Νίκου Τσαντήλα, κατοίκου Μικρ. Βάλτου. Τον ευχαριστούμε για την ευγενική παραχώρηση.

Ο ιστότοπος el.travelogues.gr είναι ένα site του ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη όπου μπορεί να βρεί κανείς πολλές πληροφορίες, κυρίως έγγραφα, ιστορικής μορφής των τελευταίων 4-5 αιώνων. Όπως μας δείχνει και το όνομά του οι πληροφορίες αφορούν κυρίως εντυπώσεις ταξιδευτών (περιηγητών) κατά τους αιώνες αυτούς. Χάρτες, γκραβούρες, δημοσιεύματα με τις εντυπώσεις τους, είναι το περιεχόμενο του εν λόγω ιστότοπου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το υλικό αυτό είναι πάντοτε έγκυρο, διότι περιέχει την υποκειμενική ματιά του εκάστοτε περιηγητή. Ανάλογα λοιπόν με τα (πνευματικά, επιστημονικά) εφόδια που διέθετε ο καθένας τους και η εγκυρότητα των συμπερασμάτων.

Σας καλωσορίζουμε στην νέα μας στήλη με τον τίτλο  «στα μονοπάτια της ιστορίας». Το αντικείμενο της στήλης θα είναι να δημοσιεύει οτιδήποτε σχετικό με την τοπική ιστορία κατ’ αρχήν και κύριο λόγο. Άρθρα, μελέτες, παλιές φωτογραφίες, έγγραφα, μαρτυρίες κλπ. έχουν τη θέση τους. Επειδή, κατά την άποψή μας, οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι απομονωμένες από τους υπόλοιπους τόπους, ούτε και τα τοπικά δρώμενα απομονωμένα από τα γεγονότα του ευρύτερου χώρου, θα προσπαθήσουμε η τοπική ιστορία να θεωρηθεί μέσα από ένα τέτοιο πρίσμα.