Περιβαλλον

Το πλοίο-γεωτρύπανο Fugro Synergy, στο οποίο επιβαίνουν ξένοι και Έλληνες γεωεπιστήμονες, μόλις ξεκίνησε να κάνει τεκτονικές και παλαιοκλιματολογικές έρευνες στον Κορινθιακό κόλπο, οι οποίες θα διαρκέσουν σχεδόν οκτώ εβδομάδες, έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Το πλοίο θα ανασύρει γεωλογικά δείγματα (πυρήνες), κάνοντας γεωτρήσεις σε τρία διαφορετικά σημεία στο κεντρικό και στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού, σε βάθος έως 750 μέτρων κάτω από τον βυθό της θάλασσας. Οι πυρήνες αυτοί θα προέρχονται από εναπόθεση ιζημάτων ηλικίας ενός έως δύο εκατομμυρίων ετών, αποτελώντας έτσι γεωλογικά «αρχεία» για τη γεωλογική και την κλιματολογική ιστορία του Κορινθιακού.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο  ΠΕΓΔΥ Κορινθίας, το ΓΕΩΤΕΕ  Παράρτημα Πελοποννήσου και  Δυτικής Στερεάς Ελλάδας,  ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Κορινθίας και η ΄Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας Α.Ε.Σ. Α.Ε. σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας τη διάλεξη με τίτλο:

«Σύγχρονες τεχνολογίες αειφορικής παραγωγής σε μεσογειακά θερμοκήπια» 

Ομιλητής: Κωνσταντίνος Κίττας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 20.00

Ντοκυμαντέρ για τον Κορινθιακό κόλπο με την συμμετοχή του πολιτιστικού συλλόγου "Λύσιππος". Το ντοκυμαντέρ δημιουργήθηκε στα πλαίσια της διατοπικής συνεργασίας των 5 αναπτυξιακών (Αιτωλία, Ανβοπε, Αχαϊα, Ελικώνας - Παρνασός, Φωκική) για την προστασία και ανάδειξη του Κορινθιακού κόλπου.
Το περασμένο Σάββατο 14/05/2016 το ντοκυμαντέρ προβλήθηκε από το κανάλι της Βουλής.

Δείτε το Ντοκυμαντέρ εδώ

 

 

«……Επειδή δεν έχουμε εύχρηστους τρόπους να ελέγξουμε μακροσκοπικά και από το έδαφος τα δέντρα σε ολόκληρο το ύψος τους για προβλήματα και εσωτερικές προσβολές που πιθανόν να υπάρχουν μέσα στον κορμό, εκτός από τυχαία δείγματα που θα μπορούσαν να σταλούν για καλλιέργεια στο – περιορισμένων δυνατοτήτων – Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, πρακτικά και λογικά μας απομένει, για να προλάβουμε ένα ατύχημα, να υλοτομήσουμε και αντικαταστήσουμε τα μεγάλων διαστάσεων πεύκα με άλλα διαφόρων ειδών δέντρα, των οποίων μπορούμε να ελέγξουμε το ύψος, τις διαστάσεις, τη φυτο-υγειονομική τους κατάσταση ευκολότερα και πρακτικότερα

Με επιτυχία στέφθηκε η διαμαρτυρία των κατοίκων του Κάτω Διμηνιού για την προστασία του Πευκιά, με τη δημιουργία ανθρώπινης αλυσίδας. Η συμβολική κίνηση, την οποία οργάνωσε ο Σύλλογος Αγκαλιά-Ζω (διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση), σκοπό είχε την ματαίωση της κοπής πλέον των 50 πεύκων του Πευκιά Διμηνιού. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν ενεργά ο Σύλλογος Μικρασιατών Νεάπολης καθώς και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για την Προστασία του Πευκιά, η οποία και δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτρέψει την κοπή των δέντρων.

Ψήφισμα
της πολυπληθούς λαϊκής Συνέλευσης των κατοίκων Κ. Διμηνιού και Νεάπολης του Κιάτου που συγκλήθηκε σήμερα 1-6-2015, ημέρα Δευτέρα και ώρα 07:00 μ.μ. στο χώρο της «Ένωσης Μικρασιατών» με θέμα: την προστασία και σωτηρία του παραλιακού πευκοδάσους Κ. Διμηνιού – Νεαπόλεως.

Πολλά τα στάδια και οι καταστάσεις που μέχρι τώρα έχουμε περάσει στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και στις συνεργασίες μας με τους Δήμους.
Στην αρχή δεν ασχολούταν κανείς μαζί μας, ακόμα και οι επαφές μας με τους Δημάρχους δεν ήταν εύκολες.
Στην συνέχεια αρχίσαμε να γινόμαστε δεκτοί με προθυμία από τους Δημάρχους , να συζητάμε τα πάντα, να προτείνουμε, αλλά νοιώθαμε έτσι και αλλιώς ότι κανείς δεν μας άκουγε ουσιαστικά.
Περάσαμε στο τρίτο στάδιο που οι συζητήσεις γίνανε ουσιαστικές, οι προτάσεις μας μπήκανε στην ημερήσια διάταξη των Δήμων, όμως οι αποφάσεις δεν έρχονταν.

Ο Όμιλος Εταιρειών Π. & Δ. Ραψωματιώτη ενημερώνει ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις και το βρώμικο πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον μας, είμαστε υποχρεωμένοι:
1.    Να αναστείλουμε τις προσλήψεις 20 εργαζομένων που είχαμε προγραμματίσει,
2.    Να αναστείλουμε τη λειτουργία των μονάδων μας, από αύριο, 19 Μαρτίου 2015.
Είμαστε πάντα στη διάθεση όλων για μια πραγματική και ουσιαστική συζήτηση, εάν και εφόσον κάποιοι θεωρούν ότι μπορούμε να βοηθήσουμε στη λύση του πολύ σοβαρού προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Δημήτρης Ραψωματιώτης

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΔΑΥ Κορινθίας δέχεται αναίτια τα πυρά ορισμένων τοπικών παραγόντων, που επιχειρούν να το θέσουν εκτός λειτουργίας. Αντίστοιχες κινήσεις στο παρελθόν, ακριβώς επειδή δεν είχαν κανένα έρεισμα στην αλήθεια και τη λογική, έπεσαν στο κενό.

Μήπως κάποιοι γίνονται και πάλι «Βασιλικότεροι του Βασιλέως» και με τις ενέργειές τους τελικά θα εκθέσουν τους κύκλους που τους υποκινούν;
Ποιοι επιχειρούν τώρα να δημιουργήσουν πρόβλημα στη λειτουργία του Κ.Δ.Α.Υ. Κορινθίας, με απώτερο στόχο να κλείσει τελείως; Ποια συμφέροντα επιδιώκουν αυτή τη φορά να εξυπηρετήσουν;

Σελίδες