ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φυσικό Αέριο στην Κόρινθο: Τα ευχάριστα νέα και οι αντιρρήσεις!

0

Ευχάριστα είναι τα νέα από το μέτωπο της σύνδεσης της Κορίνθου στο φυσικό αέριο καθώς το έργο μπήκε στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση. Τις θετικές εξελίξεις χαιρέτησε με δήλωσή του ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, ο οποίος επισημαίνει:

«Η τροφοδότηση της Κορίνθου με φυσικό αέριο ήρθε ακόμη πιο κοντά. Η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ ενέκρινε τη χρηματοδότηση μέσω ΕΠΑνΕΚ της κατασκευής του δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης για τον Δήμο μας. Θέλω να ευχαριστήσω την Κυβέρνηση, τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη και τον Ειδικό Γραμματέα ΕΤΠΑ κ. Ζερβό για τη βοήθεια τους στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κορίνθου για την οποία η διοίκηση μας εργάσθηκε με σχέδιο και αποτελεσματικότητα.
Μέσω ΕΣΠΑ θα επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή διείσδυση του φυσικού αερίου, ενώ συνάμα οι δημότες μας δεν θα καταβάλλουν τέλη σύνδεσης με το δίκτυο του φυσικού αερίου. Η Κόρινθος μπαίνει δυνατά στον ενεργειακό χάρτη και εισέρχεται σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης με πολλαπλά οφέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Την ίδια ώρα, πάντως, «μικρό καλάθι» φαίνεται να κρατάνε ορισμένοι επαγγελματίες του χώρου, που έχουν γνώση για τις εξελίξεις γύρω από το φυσικό αέριο.

Με δημόσια ανάρτηση στην Σελίδα του facebook “Συζητάμε για την Πελοπόννησο“, ο κ. Βλάσσης Οικονόμου, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή (IEECP) εκφράζει μια σειρά απο προβληματισμούς, μιλώντας για “αμφιλεγόμενη “επιτυχία” της έλευσης του φυσικού αερίου στην Κορινθία, που μάλλον αφορά κάποια προηγούμενη δεκαετία“. Υποστηρίζει ακόμα πως το φυσικό αέριο “θα αυξήσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την ενεργειακή φτώχεια στην περιοχή“.

Συγκεκριμένα αναφέρει ο κ. Οικονόμου

Με μεγάλη μας έκπληξη διαβάσαμε τις ανακοινώσεις του Δήμου Κορινθίων και του Δημάρχου για την αμφιλεγόμενη “επιτυχία” της έλευσης του φυσικού αερίου στην Κορινθία, που μάλλον αφορά κάποια προηγούμενη δεκαετία. Πιο αναλυτικά

  • Το κόστος για τον καταναλωτή, ακόμα και αν μειωθούν οι υπέρογκες τιμές σήμερα στα κανονικά μεγέθη, θα έιναι πάνω απο 100-150 Ευρώ στην δεκαετία λόγω των νέων Ευρωπαϊκών Πολιτικών
  • Το φυσικό αέριο θα αυξήσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την ενεργειακή φτώχεια στην περιοχή, ενώ η αντιστοιχη χρηματοδότηση σε έργα ενεργειακής αποδοτικότητας και ΑΠΕ θα είχε υπεροπολλαπλάσια οφέλη.
  • Το φυσικό αέριο δεν θα είναι επιλέξιμο κάυσιμο για Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εφεξής (και τα λεφτά που διατέθηκαν από το τρέχον ΕΣΠΑ θα εξεταστούν από την ΕΕ γιατί δε συνάδουν με τους στόχους του 2021-2030)
  • Αν αυτή η δημόσια χρηματοδότηση δοθεί σε αναβαθμιση κατοικιών ευάλωτων νοικοκυριών (με λιγότερο από 500,000-700,000 το χρόνο συμμετοχή στα προγράμματα ΕΞοικονομώ), 1400 νοικοκυριά ετήσια θα μπορούν να ξεφύγουν οριστικά απο την ενεργειακή ένδεια.
  • Έχει αποσταλλεί μελέτη αναλυτική στο Δήμο για τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά στην Κόρινθο αλλά δεν ήρθε ποτέ απάντηση και επίσης ενώ δεσμεύτηκαν σε συζήτηση σε Δ.Σ. ουδέποτε έγινε κάτι τέτοιο.

Δυστυχώς, όταν δεν λαμβάνεται υπόψιν η επιστημονική γνώση και τα αποτελέσματα από μελέτες (ενώ ο Δήμος δεν έχει ΚΑΜΙΑ τέτοια μελέτη) σίγουρα το να προβαίνουμε σε λύσεις ορυκτών καυσίμων με νέους αγωγούς είναι λανθασμένες και εις βάρος των Κορινθίων πολιτών. Αυτό συνεπάγεται φυσικά και αθέτηση των στόχων που έχει βάλει ο Δήμος στο Σύμφωνο των Δημάρχων και καμία διάθεση για ενεργειακή μετάβαση. Ας ενημερωθούν οι πολίτες και ας κρίνουν!

Ποιοι εκλέγονται στο νέο Δ.Σ. των Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Previous article

Την μνήμη του Παναγιώτη Παππά τίμησαν στην Περαχώρα οι φίλοι του

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *