ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Διμηνιό: Τα παιχνίδια με το νερό συνεχίζονται – οι κίνδυνοι και οι μηνύσεις

0

Μπορεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σικυωνίων να άλλαξε, αλλά τα παιχνίδια με το νερό και οι περιπέτειες των κατοίκων του Διμηνιού συνεχίζονται και με τον νέο πρόεδρο της Επιχείρησης, τον Παναγιώτη Φιακά, που αντικατέστησε τον Σπύρο Σταματόπουλο.

Προβλήματα στην υδροδότηση του χωριού υπήρχαν όλο το καλοκαίρι, αφού το νερό από τις υδροφόρες που γέμιζαν την δεξαμενή, όπως επέβαλλε η προσωρινή διαταγή, δεν έφτανε με τίποτα και η δεξαμενή άδειαζε πριν το μεσημέρι, αφήνοντας όλη την υπόλοιπη μέρα χωρίς νερό τους κατοίκους. Η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν οι κάτοικοι στο Διμηνιό διαπίστωσαν πως τα δρομολόγια των υδροφόρων που έφερναν νερό μειώνονταν, ενώ η μεταφορά του νερού, πλέον, γινόταν μόνο από δύο μικρές υδροφόρες. Το νερό δεν έφτανε και γινόταν φανερό πως η ΔΕΥΑ Σικυωνίων είχε αποφασίσει να μειώσει τις ποσότητες, αφού το κόστος ήταν μεγάλο.

Πριν από λίγο καιρό οι αγρότες της περιοχής που αρδεύουν τα κτήματά τους με νερά που διαχειρίζεται η ΤΟΕΒ Διμηνιού παρατήρησαν πως το νερό κάποιες φορές κοβόταν απότομα. Άρχισαν να το ψάχνουν και την περασμένη Κυριακή, ακολουθώντας τα …ίχνη του νερού, έφτασαν στην δεξαμενή. Εκεί άκουσαν τον ήχο που έδειχνε πως στη δεξαμενή έπεφτε νερό, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει κάποιο βυτίο να την γεμίζει.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία που έστειλε περιπολικό, οι άνδρες του οποίου, όπως μας είπαν κάτοικοι της περιοχής, κατέγραψαν το περιστατικό στο βιβλίο συμβάντων. Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου ο αξιωματικός υπηρεσίας στο ΑΤ Κιάτου, την ημέρα που του καταγγέλθηκε το περιστατικό, επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της ΔΕΥΑΣ για την δεξαμενή και τον ρώτησε αν αληθεύει ότι αυτή πληρώνεται με νερό που προορίζεται για αρδευτικούς λόγους. Ο υπεύθυνος της ΔΕΥΑΣ δεν το αρνήθηκε και συμπλήρωσε ότι η πράξη αυτή είναι νόμιμη και οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί -κάτι, όμως, που δεν φαίνεται να ισχύει, σύμφωνα με τους κατοίκους.

Αν πράγματι το νερό που γεμίζει την δεξαμενή προέρχεται από αυτό το νερό που προοριζόταν για την άρδευση των κτημάτων των αγροτών προκύπτουν δύο μείζονα ζητήματα.

  • Το πρώτο είναι ότι ευθέως και προκλητικώς η ΔΕΥΑΣ αγνοεί την ρητή εντολή του Πρωτοδικείου που επέβαλλε συγκεκριμένο τρόπο για την πλήρωση της δεξαμενής και αυτός ο τρόπος ήταν οι υδροφόρες.
  • Το δεύτερο -και πιο επικίνδυνο- είναι ότι το νερό αυτό προέρχεται από γεωτρήσεις και κινείται σε ανοιχτά κανάλια στα οποία είναι αδύνατος κάθε έλεγχος καταλληλότητας. Ακόμα χειρότερα είναι αδύνατη κάθε πιθανότητα να προστατευτεί η όποια ποιότητα από εκούσια ή ακούσια πρόκληση.

Η επόμενη πράξη θα παιχτεί φυσικά στην Δικαιοσύνη, τόσο σε ό,τι αφορά τις μηνύσεις που κατατέθηκαν κατά του προέδρου, του διευθυντή και του υπεύθυνου των δεξαμενών της ΔΕΥΑΣ, όσο και σε ό,τι αφορά την εκδίκαση των κύριων ασφαλιστικών μέτρων που είναι προγραμματισμένη για τις 25 Νοεμβρίου.  

Η απάντηση της ΔΕΥΑΣ στα παραπάνω ήταν να προχωρήσει την επόμενη μέρα στην ανακοίνωση, με την οποία αναφέρει πως από την Δευτέρα 8 Νοεμβρίου κόβει το νερό σε όσους καταναλωτές έχουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις και στέλνει στην εφορία τις οφειλές.

Κιάτο: Ο Πέλοπας ιδρύθηκε το 1926

Previous article

Απόδραση κρατούμενου από τις Φυλακές Κορίνθου

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *