ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα γαλάζια ψέματα και οι τεκμηριωμένες αλήθειες για το Φράγμα Ασωπού

0

Την δική της θέση σε σχέση με όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό γύρω από το Φράγμα Ασωπού διατυπώνει με ανακοίνωσή της η Οργάνωση Μελών Βέλου Βόχας του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται όλο το ιστορικό του έργου -το οποίο παραδόθηκε το 2015 στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα όρια της απένταξης- και κυρίως οι δράσεις που έγιναν προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες το 2018.

Ειδικότερα η ανακοίνωση της ΟΜ Βέλου Βόχας αναφέρει:

Έχουμε ακούσει διάφορα για το Φράγμα του Ασωπού από την ΝΔ, εκτός από την αλήθεια. Τώρα όλα τα στελέχη της διεκδικούν ρόλο και δάφνες χωρίς και πάλι να λένε την αλήθεια. Πρόσφατα μάλιστα, μετά τις αποκαλύψεις στο συνέδριο του δήμου Βέλου-Βόχας τον Οκτώβριο, για τις τελευταίες καθυστερήσεις, τόσο στην πρόοδο του έργου όσο και στην προκήρυξη της μελέτης του αρδευτικού δικτύου, έσπευσαν να προκαλέσουν ενημερωτική σύσκεψη υπό τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, η οποία κατέληξε στο απίστευτο «θα ακολουθήσουν επαφές και συναντήσεις στα αρμόδια υπουργεία».

Να θυμίσουμε συνοπτικά την πρόσφατη ιστορία του Φράγματος:

 • Μέχρι το 2013 είχε εγκαινιασθεί το …εργοτάξιο από όλους τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους, υπουργούς, βουλευτές και περιφερειάρχες της ΝΔ
 • Στο τέλος του 2014 το έργο είχε εγκαταλειφθεί, με σοβαρό κίνδυνο να απενταχθεί και να μην συνεχιστεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότησή του στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

  Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μετά από επίπονες προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ:

  • το έργο μεταφέρθηκε στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 και εξασφαλίστηκε η συνέχιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης έργου με πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με σχετική απόφαση τον Ιούλιο του 2016.
  • Διασφαλίστηκε η ανάληψη εκτέλεσης του έργου από τον Άκτωρα μετά την πτώχευση της εταιρείας ‘Ιόνιος’ το 2018.
  • Εγκρίθηκε, με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, η συμπληρωματική χρηματοδότηση άνω των 12 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση προβλημάτων του έργου.
  • Εγκρίθηκε η δέσμευση Προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης των αρδευτικών δικτύων που για 2.5 χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ την είχε στα συρτάρια και τώρα ακόμα τα στελέχη της ‘μπερδεύουν’ την προκήρυξη της μελέτης με την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου.
  • Άφησε στα μέσα του 2019 κατασκευασμένο άνω του 60% του συνολικού έργου και ένα εργοτάξιο με κοντά στους 70 εργαζόμενους.

Επί κυβέρνησης ΝΔ, παρά τους ισχυρισμούς των τοπικών παραγόντων, έχει πέσει ο ρυθμός κατασκευής του έργου, γιατί εκκρεμεί η έγκριση και χρηματοδότηση της γεωτεχνικής μελέτης και της έρευνας για τον υπερχειλιστή, αλλά και η έγκριση των εργασιών αντιστήριξης πρανούς του  υπερχειλιστή και η κατασκευή του. Αποτέλεσμα, οι μεγάλες αναιτιολόγητες καθυστερήσεις χωρίς ουσιαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες, πέραν της επικοινωνιακής προβολής των στελεχών της ΝΔ στο νομό, για την επίλυσή τους.

Σήμερα, είναι αναγκαία η κινητοποίησηγια την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του φράγματος του Ασωπού και τη λειτουργική απόδοσή του στους καλλιεργητές της περιοχής ώστε να καλυφθούν οι αρδευτικές ανάγκες με δεδομένη την μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου, αφού η κυρίως μελέτη των δικτύων δεν έχει καν προκηρυχθεί μέχρι σήμερα και θα χρειαστούν 3 χρόνια ολοκλήρωσης και άλλα τόσα τουλάχιστον για την κατασκευή του δικτύου.

Πρέπει να συζητηθούν σοβαρά λύσεις μεταβατικού χαρακτήρα, όπως η δυνατότητα εκσυγχρονισμού του δικτύου ΑΟΣΑΚ και η σύνδεσή του με το έργο του φράγματος όταν αυτό ολοκληρωθεί (αναμένεται το 2022), η δημιουργία φορέα διαχείρισης του αρδευτικού νερού, ανεξάρτητου από τον ΑΟΣΑΚ για να αποφευχθούν τραγικές για την τοπική γεωργία συνέπειες.

 

Ποδόμακτρο: Το ορθογώνιο σίδερο δίπλα από τις εισόδους των παλιών σπιτιών και ποια ήταν η χρήση του

Previous article

Προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία του δήμου Βέλου-Βόχας

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *