ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το emoji «κύμα» 🌊 και η… ιαπωνική καταγωγή του: Πώς ένα έργο του 1831 «ξαναζεί» μέσα στο internet

0

Το emoji «κυματάκι» δεν αποτελεί την απεικόνιση ενός τυχαίου, θαλάσσιου κύματος. Προέρχεται από ένα σπουδαίο εικαστικό έργο, που, μάλλον, όλοι έχουμε δει σε βιβλία τέχνης ή ακόμα και σε διαφημίσεις! Πρόκειται για «Το Μεγάλο Κύμα έξω από την Καναγκάουα» (1831-1833) –μέρος μιας σειράς 36 χαρακτικών για το όρος Φούτζι– του σπουδαίου Ιάπωνα καλλιτέχνη Κατσουσίκα Χοκουσάι (1760-1849)! 🌊

Ο Χοκουσάι υπήρξε ιδιοφυής, ασταθής σαν το «Κύμα» και κάπως εκκεντρικός! Στα 70 χρόνια που δημιουργούσε, άλλαξε 30 φορές το όνομά του, αναλόγως των καλλιτεχνικών του διαθέσεων, ενώ μετακόμισε 93 φορές, διότι θεωρούσε την οικιακή καθαριότητα χάσιμο χρόνου!

Επίσης, υπήρξε και performer! Κάποτε, όταν παρουσιάστηκε στην αυλή ενός Σογκούν, δήλωσε την πρόθεσή του να ζωγραφίσει κόκκινα φύλλα σφενδάμνου, που επιπλέουν στον ποταμό Τατσούτα. Άπλωσε, λοιπόν, ένα μεγάλο φύλλο χαρτιού, ζωγράφισε πάνω του μια μεγάλη γαλάζια καμπύλη, βούτηξε τα πόδια μιας κότας σε κόκκινο χρώμα και άρχισε να την κυνηγάει στο έργο φαίνονται ξεκάθαρα οι πατημασιές της πανικόβλητης κότας)!

Τα ονειρικά τοπία του Χοκουσάι, ανήκουν στην τεχνοτροπία Ουκίγιο-ε, που μεταφράζεται ως οι «Εικόνες του εφήμερου κόσμου». Η συγκεκριμένη τεχνική θεωρείται, από πολλούς, ως ο πρόγονος των ιαπωνικών κόμικς manga! 

Κατά τον 19ο αιώνα, στο πλαίσιο της ιαπωνικής δίψας για εκδυτικοποίηση, η συγκεκριμένη τεχνική παραμερίστηκε ως οπισθοδρομική! Όμως, με το άνοιγμα της Ιαπωνίας στον έξω κόσμο, τα υπέροχα χαρακτικά εκτιμήθηκαν πολύ από τους Δυτικούς καλλιτέχνες, όπως τους Μονέ, Βαν Γκογκ & Τουλούζ- Λοτρέκ. Έτσι, δημιουργήθηκε μια ολόκληρη τάση, ο «Ιαπωνισμός», που επηρέασε κινήματα, όπως τον ιμπρεσιονισμό και το αρ νουβό! 🌊

πηγή: Το Κουτί της Πανδώρας

Ασθενείς covid ζητούν επέκταση του πιστοποιητικού νόσησης στους 12 μήνες

Previous article

Γουόλτ Ντίσνεϊ: Η σκοτεινή προσωπικότητα πίσω από τον αγαπημένο Μίκι Μάους

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *