ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

ΠΟΥ: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στην «Ο»

0
Τα μέχρι στιγμής προκαταρκτικά δεδομένα συνηγορούν ότι η Όμικρον προκαλεί «μια μείωση της αποτελεσματικότητας» των εμβολίων σε ό,τι αφορά την προστασία κατά «της μόλυνσης και της μετάδοσης».

Η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού φαίνεται να διαδίδεται περισσότερο από την παραλλαγή Δέλτα, προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με βάση τα πρώτα δεδομένα ερευνών που έχει στη διάθεσή του.

Μέχρι στιγμής, η παραλλαγή Δέλτα που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία, είναι αυτή που ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους από τη νόσο Covid-19. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, η Όμικρον –που χαρακτηρίζεται από τις πολλές μεταλλάξεις– δείχνει να εξαπλώνεται σιγά-σιγά στον πλανήτη και είναι ήδη παρούσα σε τουλάχιστον 63 χώρες.

Υψηλή η μεταδοτικότητα…

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΠΟΥ, η Όμικρον φαίνεται να μεταδίδεται πιο γρήγορα από την παραλλαγή Δέλτα, η οποία εξακολουθεί προσώρας να ευθύνεται για τις περισσότερες μολύνσεις στον κόσμο. Η πιο γρήγορη αυτή μετάδοση διαπιστώθηκε όχι μόνο στη Νότια Αφρική, όπου η Δέλτα ήταν λιγότερο επικρατούσα, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου η παραλλαγή αυτή είναι κυρίαρχη.

Ο ΠΟΥ δεν γνωρίζει προσώρας –ελλείψει επαρκών δεδομένων– αν αυτός ο αυξημένος ρυθμός μετάδοσης σε πληθυσμούς με υψηλή ανοσία προκύπτει γιατί πράγματι η Όμικρον «διαφεύγει την ανοσία, επωφελείται από μια εγγενή μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ή αν πρόκειται για έναν συνδυασμό των δύο». Ο Οργανισμός προβλέπει ωστόσο πως «είναι πιθανόν η Όμικρον να ξεπεράσει τη Δέλτα σε τόπους όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα».

Τα δεδομένα δεν είναι ακόμη αρκετά ούτε για να προσδιοριστεί ο βαθμός σοβαρότητας της ασθένειας που προκαλείται από την Όμικρον, ακόμα κι αν μέχρι στιγμής τα συμπτώματα μοιάζουν «ελαφρά έως μέτρια», τόσο στη νότια περιοχή της Αφρικής, όπου εντοπίστηκε, όσο και στην Ευρώπη.

… μειωμένη η αποτελεσματικότητα

Τα μέχρι στιγμής προκαταρκτικά δεδομένα συνηγορούν ότι η Όμικρον προκαλεί «μια μείωση της αποτελεσματικότητας» των εμβολίων σε ό,τι αφορά την προστασία κατά «της μόλυνσης και της μετάδοσης».

Από την πλευρά τους, τα εργαστήρια Pfizer και BioNTech -που παρήγαγαν το εμβόλιο Cominarty, ένα από τα πιο αποτελεσματικά κατά της Covid μέχρι τώρα- διαβεβαίωσαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας πως εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό» έπειτα από τρεις δόσεις απέναντι στην Όμικρον. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν μεν ότι η χορήγηση μιας ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της Pfizer αυξάνει την αποτελεσματικότητα, ωστόσο αυτή φθάνει σε ένα ποσοστό της τάξης του 70-75%, δηλαδή αισθητά μικρότερη σε σχέση με την απόδοση που είχαν οι δύο δόσεις εμβολίων απέναντι στη Δέλτα, που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούσαν και το 90%.

πηγή: efsyn

Φτιάχτηκε το πρώτο ρομπότ που… κουρνιάζει στα δέντρα και φέρνει αλλαγές στα drones

Previous article

Σταθερά πάνω από 700 οι διασωληνωμένοι

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *