ΙΣΤΟΡΙΑ

Στις 15 Δεκεμβρίου του 1942 το αντιτορπιλικό “Βασίλισσα Όλγα” βυθίζει το ιταλικό υποβρύχιο “Uarsciek”

0

Το ιταλικό υποβρύχιο “Uarsciek”, κλάσης Adua, επιτίθεται κατά βρετανικής νηοπομπής κοντά στη Μάλτα δεχόμενο αμέσως επίθεση από τα συνοδά αντιτορπιλικά, το βρετανικό HMS Petard (G56)και το ελληνικό “Βασίλισσα Όλγα” (D15).

Το υποβρύχιο εντόπισε τη νηοπομπή 80 χλμ. μακρυά από τη Μάλτα και στις 03:05 εκτόξευσε δύο τορπίλες εναντίον της που εντοπίστηκαν από το HMS Petard που έστρεψε να το αντιμετωπίσει. Μαζί, “Petard” και “Βασίλισσα Όλγα” καταδίωξαν το “Uarsciek” και αφού του επιτέθηκαν με βόμβες βυθού, το ανάγκασαν να έρθει στην επιφάνεια, όπου το “Ρetard” το εμβόλισε. Με τα δύο αντιτορπιλικά να ανοίγουν πυρ με τα πυροβόλα τους, το πλήρωμα του “Uarsciek” άρχισε να το εγκαταλείπει. Το “Βασίλισσα Όλγα” περισυνέλεξε 28 ναυαγούς ενώ άγημα από το βρετανικό αντιτορπιλικό προσπάθησε να επιβιβαστεί στο υποβρύχιο και να το αιχμαλωτίσει.

Το ιταλικό που είχε δεχθεί συντριπτικά πλήγματα από τις βόμβες βυθού, βυθίστηκε. Ανάκριση που διενέργησε το πλήρωμα του “Βασίλισσα Όλγα” αποκάλυψε πως ο φόβος από τις ζημιές που προκάλεσαν οι επιθέσεις των αντιτορπιλικών οδήγησαν το πλήρωμα του “Uarsciek” σε βεβιασμένες κινήσεις: Αφενός, το υποβρύχιο εκτέλεσε ταχεία κατάδυση σε πολύ μεγάλο βάθος, σχεδόν διπλάσιο του μεγίστου επιτρεπομένου, με κίνδυνο να συνθλιβεί. Αφετέρου, το πλήρωμα άδειασε τα θαλασσοέρματα ανάγκης με αποτέλεσμα να εκτελέσει ταχύτητη ανάδυση στην επιφάνεια χωρίς τη δυνατότητα να αναστείλει την έλευσή του σε μηδενικό βάθος και χωρίς να μπορεί πλέον να καταδυθεί ξανά. Ο θύτης είχε μετατραπεί σε θύμα.

Το “Uarsciek” έγινε προσπάθεια από τους Βρετανούς να το ρυμουλκήσουν, η εισροή υδάτων, ωστόσο συνεχίστηκε με αποτέλεσμα να βυθιστεί λίγες ώρες μετά. Τα δύο αντιτορπιλικά μοιράστηκαν τους επαίνους για τη βύθιση του με το “Βασίλισσα Όλγα” να λαμβάνει το παράσημο διακεκριμένων υπηρεσιών από τον βασιλιά της Βρετανίας και το HMS Petard τον Πολεμικό Σταυρό από τον βασιλιά Γεώργιο τον ΙΙ της Ελλάδος.

πηγή: ptisidiastima.com

Ο πραγματικός Βασίλειος Β΄ ο Βουλγαροκτόνος

Previous article

«Βροχή» οι έλεγχοι και τα πρόστιμα για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.