ΚΟΡΟΝΟΪΟΣΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: Η “Όμικρον” εξαπλώνεται, μολύνει και τους εμβολιασμένους

0

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανέφερε ότι η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού εξαπλώνεται γρηγορότερα από την Δέλτα και προκαλεί μολύνσεις ακόμη και σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από ασθένεια του κορονοϊού.

«Υπάρχουν πλέον στοιχεία ότι η Όμικρον εξαπλώνεται σημαντικά ταχύτερα από την παραλλαγή Δέλτα» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.  Όπως τόνισε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, «είναι πιο πιθανό οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν ή ανάρρωσαν από κορoνοϊό να μολυνθούν ή να ξαναμολυνθούν».

Μάλιστα ο επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σούμια Σουαμιναθαν δήλωσε ότι η παραλλαγή αποφεύγει με επιτυχία ορισμένες ανοσολογικές αντιδράσεις, που σημαίνει ότι τα αναμνηστικά εμβολιαστικά προγράμματα που αναπτύσσονται σε πολλές χώρες θα έπρεπε να απευθύνονται σε άτομα με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται πως η Όμικρον αποφεύγει τα αντισώματα που παράγονται από ορισμένα εμβόλια κατά του κορoνοϊού, αλλά υπάρχουν κι άλλες μορφές ανοσίας που μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση και τη νόσο, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ. «Δεν πιστεύουμε ότι όλα τα εμβόλια θα καταστούν εντελώς αναποτελεσματικά», δήλωσε.

Εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ πρόσθεσε ότι «αν και βλέπουμε μείωση των αντισωμάτων εξουδετέρωσης, σχεδόν όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι τα Τ-κύτταρα παραμένουν ανέπαφα, αυτό είναι που πραγματικά χρειαζόμαστε». Παρόλο που οι αντισωματικές άμυνες υπονομεύονται από την Όμικρον, υπάρχει η ελπίδα ότι τα Τ-κύτταρα, ο δεύτερος πυλώνας της ανοσολογικής απάντησης, μπορούν να αποτρέψουν σοβαρή ασθένεια επιτιθέμενα στα μολυσμένα ανθρώπινα κύτταρα.

Οι επιστήμονες του ΠΟΥ ανέφεραν επίσης ότι «πολλά από τα μονοκλωνικά φάρμακα δεν θα λειτουργήσουν με την Όμικρον» αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.

Η επιστημονική ομάδα του ΠΟΥ έδωσε ωστόσο ελπίδες καθώς το 2022 ο κόσμος θα αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα της πανδημίας, το 5ο κατά σειρά, ωστόσο θα είναι η χρονιά που η πανδημία, από την οποία έχουν πεθάνει περισσότεροι από 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, θα τερματιστεί,  με την ανάπτυξη εμβολίων δεύτερης και τρίτης γενιάς, την περαιτέρω ανάπτυξη αντιμικροβιακών θεραπειών και άλλες καινοτομίες.

«Ελπίζουμε σε μια ασθένεια σχετικά ήπια, που θα προλαμβάνεται εύκολα, που θα αντιμετωπίζεται εύκολα … και που θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε εύκολα αυτή την ασθένεια στο μέλλον», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ σε θέματα έκτακτης ανάγκης, στην ενημέρωση.

«Αν μπορέσουμε να κρατήσουμε τη μετάδοση του ιού στο ελάχιστο, τότε μπορούμε να θέσουμε τέλος στην πανδημία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

πηγή: tvxs

Rapid test: Πόσο αξιόπιστα είναι για την ανίχνευση της Όμικρον – Εννέα ερωταπαντήσεις

Previous article

Η φωτογραφία της ημέρας

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *