ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Δραματικό SOS από το Νοσοκομείο Κορίνθου που παραμένει χωρίς πνευμονολόγο – ελπίδες πως θα έρθει εντός του μήνα

0

Οι δύο ακόμα θάνατοι ανθρώπων που νοσηλεύονται από κορονοϊό στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου (ΓΝΚ), στην αυγή του νέου χρόνου, επαναφέρουν με δραματικό τρόπο την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης, το οποίο είναι και ένα από τα πλέον κομβικά στην ελληνική περιφέρεια εξ αιτίας της θέσης του, στον άξονα Πάτρα – Αθήνα.

Βρισκόμαστε στην ακμή του τέταρτου κύματος, με δεκάδες (πλέον) χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και τις νοσηλείες να αυξάνονται δραματικά. Είναι χαρακτηριστικό πως ο μέσος όρος νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία όλης της Ελλάδας λόγω Covid κατά το τελευταίο 7ήμερο (27 Δεκεμβρίου – 2 Ιανουαρίου) παρουσίασε και πάλι αύξηση: από 346 εισαγωγές (πανελλαδικά) κατά μ.ο την εβδομάδα 12-19 Δεκεμβρίου έπεσε στις 313 νέες εισαγωγές την εβδομάδα 20-26 για να ανέβει πάλι στις 392 την εβδομάδα 27 Δεκεμβρίου – 2 Ιανουαρίου. Το ίδιο ισχύει και με τις ημερήσιες εισαγωγές. Χτες (2 Ιανουαρίου) ανακοινώθηκαν 400 νέες εισαγωγές, έναντι 302 στις 26 Δεκεμβρίου, 359 στις 19 Δεκεμβρίου και 407 στις 12 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα το Νοσοκομείο Κορίνθου παραμένει χωρίς πνευμονολόγο από το καλοκαίρι, καθώς όσες ενέργειες έχουν γίνει έχουν πέσει στο κενό. Η σύμβαση με τους ιδιώτες γιατρούς δεν προχώρησε, ενώ η προσπάθεια που έγινε να έρθει στο Νοσοκομείο Κορίνθου (μόνο για τις εφημερίες) ο πνευμονολόγος του Νοσοκομείου Ναυπλίου δεν καρποφόρησε εξ αιτίας μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Η σχετική απόφαση υπογράφηκε από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γιάννη Καρβέλη, αλλά ανακλήθηκε μέσα σε 24 ώρες μετά το τσουνάμι αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς βουλευτές. Μιλάμε, δε, για μία περιοχή με δύο μεγάλα νοσοκομεία, σε Ναύπλιο και Άργος, στα οποία ωστόσο δεν υπάρχει ΜΕΘ! Όπως δεν υπάρχει ΜΕΘ ούτε στο νοσοκομείο της Σπάρτης, ούτε στο νοσοκομείο της Τρίπολης.

Φαίνεται, πάντως, πως οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), την ιδιαίτερα εκρηκτική Γενική Συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου, και την δημοσιοποίηση που έχει πάρει το θέμα έχουν επιταχύνει τις εξελίξεις και πιθανολογείται σοβαρά ότι εντός των ημερών, ίσως και εντός τη εβδομάδας, θα βρεθεί πνευμονολόγος για το ΓΝΚ.

Μια και αναφερθήκαμε στην Γενική Συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου να πούμε πως μέσα στις προσεχείς ημέρες αναμένεται η επανασύσταση του Σωματείου των γιατρών του, καθώς οι σχετικές, τυπικές διαδικασίες, για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης από το Πρωτοδικείο Κορίνθου να έχουν ήδη ξεκινήσει.

Οι γιατροί του ΓΝΚ έφτασαν στην απόφαση αυτή, καθώς βλέπουν πως τα πράγματα με την εξέλιξη της πανδημίας ξεφεύγουν, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο και τα χρόνια προβλήματα του Νοσοκομείου -τα οποία είχαν ομαλοποιηθεί σε ένα βαθμό τα τελευταία χρόνια- έχουν επιστρέψει ακόμα πιο σοβαρά, λόγω της πανδημίας. Ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, κλειστές κλινικές, απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, είναι μερικά από εκείνα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στην καθημερινότητά τους. Αλλά πάνω απ όλα ο κίνδυνος το κομβικό -όχι μόνο για την Κορινθία αλλά για σχεδόν όλη την περιοχή από την Πάτρα μέχρι την Αθήνα- νοσηλευτικό ίδρυμα να μετατραπεί σε νοσοκομείο μιας νόσου.   

Μιλάμε για τις δύο πλέον κλινικές Covid που εκτείνονται σε δύο ορόφους, οι οποίες ωστόσο στελεχώνονται από γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων (Γαστρεντερολόγοι, Φυσίατροι, Ορθοπεδικοί, Γυναικολόγοι, Δερματολόγος κ.ά). Πνευμονολόγος εξακολουθεί να μην υπάρχει, μετά την συνταξιοδότηση του Μπάρλα και την αποτυχία να υπογραφούν συμβάσεις με ιδιώτες πνευμονολόγους.

Το χειρότερο όλων είναι πως η ΜΕΘ με τα έξι κρεβάτια είναι πλέον αποκλειστικά covid ΜΕΘ, κάτι που σημαίνει ότι όποιος άλλος ασθενής χρειαστεί ΜΕΘ για άλλο λόγο, δεν βρίσκει. Και -αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία- οι πληροφορίες που έχει στα χέρια του το Korinthia.net.gr από παραδοχές γιατρών και νοσηλευτών είναι πως το ποσοστό επιβίωσης δεν ξεπερνά το 5%! Κοινώς, όποιος μπαίνει στην ΜΕΘ δύσκολα επιβιώνει. Κάτι βέβαια που –για να είμαστε δίκαιοι- αφορά όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία της Ελλάδας και αναδείχτηκε και από την περίφημη έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα.   

Την ίδια ώρα οι συνθήκες εργασίας του ιατρικού αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού ξεπερνούν κάθε φαντασία. Γιατροί που μίλησαν στο Korinthia.net.gr αναφέρονται σε εφημερίες πολύ περισσότερες από τις νόμιμες, εξαντλητικά ωράρια, και άλλα περιστατικά, γεγονός που έχει οδηγήσει σε ποταμό παραιτήσεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα παραπάνω (αλλά και πολλά άλλα ακόμα) περιγράφονται σε ανακοίνωση – ψήφισμα των γιατρών του ΓΝΚ που έχει τεθεί υπ’ όψιν της διοίκησης και το οποίο θα δημοσιοποιηθεί το επόμενο διάστημα, πιθανότατα μετά τον ορισμό της προσωρινής διοίκησης του σωματείου των γιατρών.

Βράζει η Κορινθία με 530 κρούσματα – 36.246 πανελλαδικά, 78 θάνατοι 615 διασωληνώσεις

Previous article

Δύο νέα θύματα από τον κορονοϊό θρήνησε στην αυγή του νέου χρόνου η Κορινθία

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *