ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Θεοφάνεια: Με μάσκες και αποστάσεις ο αγιασμός των υδάτων – Ακυρώσεις τελετών σε πολλές περιοχές

0

Υπό τον στενό κλοιό της μετάλλαξης Όμικρον θα γιορταστούν φέτος τα Θεοφάνεια με πολλές περιοχές της χώρας να παίρνουν μέτρα για τις κατά τόπους τελετές, ώστε να αποτραπεί ο συγχρωτισμός και συνεπώς το ενδεχόμενο, ο αγιασμός των υδάτων να μετατραπεί σε εστία μετάδοσης του ιού.

Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον όπως έχει διαφανεί από τα αλλεπάλληλα «μαύρα» ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα, δεν αφήνουν περιθώρια για ανοιχτές τελετές αγιασμού των υδάτων, που φέτος θα εορταστούν στους εξωτερικούς χώρους με αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων και συγκεκριμένα με μάσκες και αποστάσεις ασφαλείας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, υπενθυμίζοντας τα μέτρα που ισχύουν εντός ναών, σημείωσε ότι οι πιστοί πρέπει να προσέρχονται έχοντας κάνει rapid test, ενώ για τους ανοιχτούς χώρους, ισχύουν οι αποστάσεις και η χρήση προστατευτικής μάσκας διπλής ή υψηλής προστασίας

«Ήδη, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι θρησκευτικές λειτουργίες και εντός των ναών και εκτός των ναών. Θυμίζω ότι οι πιστοί πρέπει να προσέρχονται έχοντας κάνει rapid test. Είναι καλό αυτές τις μέρες, ο καθένας , στο πλαίσιο του ρόλου του, η Πολιτεία στο δικό της ρόλο, η Εκκλησία με τις δικές της δυνατότητες και το δικό της ρόλο, να ελέγξουμε αυτά που έχουν θεσπιστεί και να τα εφαρμόσουμε», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Σε ό,τι αφορά την Τελετή για τον Αγιασμό των Υδάτων, που γίνεται σε εξωτερικό χώρο, θυμίζω ότι υπάρχουν ρυθμίσεις που επιβάλλουν αποστάσεις 1,5 μέτρου, που επιβάλλουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας (διπλής ή της υψηλής προστασίας). Και εκεί πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την τήρηση των μέτρων αυτών. Και με αυτό τον τρόπο, νομίζω ότι θα προχωρήσουμε».

Τον προβληματισμό του για τον εορτασμό των Θεοφανείων εξέφρασε και ο ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Όλες οι μαζικές συνάξεις μας προβληματίζουν, οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που έχουμε πει: Μάσκες, αποστάσεις και σελφ τεστ πριν πάνε σ’ αυτές τις εκδηλώσεις».

Πρόσθεσε δε πως «το καλύτερο είναι οι ανεμβολίαστοι να μην πάνε καθόλου σ’ αυτές τις εκδηλώσεις», ενώ επισήμανε με έμφαση ότι πρέπει να τηρηθούν αποστάσεις όσο περισσότερο γίνεται. Επίσης, συνέστησε τη χρήση μάσκα υψηλής προστασίας, ή διπλή, καθώς και τη διενέργεια self test πριν την εκδήλωση.

«Είναι μια περίοδος που όλοι πρέπει να βάλουμε την λογική και να αποφύγουμε αυτές τις συναθροίσεις», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Οι περισσότερες Μητροπόλεις πρόκειται να υιοθετήσουν την εξής οδηγία:

«Ο Αγιασμός των Υδάτων θα τελεστεί τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων. Αγιασμός («Φώτισμα») οικιών, επιχειρήσεων, καταστημάτων, εργοστασίων δεν θα πραγματοποιηθεί καθ’ όλη την περίοδο των Θεοφανείων. Αντ’ αυτού οι πιστοί θα μπορούν, την παραμονή και την κυριώνυμο ημέρα των Θεοφανείων, να λαμβάνουν τον Μεγάλο Αγιασμό από τους Ιερό Ναό της Ενορίας τους, όπου με μέριμνα των Εφημερίων θα έχουν τοποθετηθεί φιαλίδια «προς αγιασμόν οίκων».

Ακυρώσεις και τροποποιήσεις της τελετής αγιασμού των υδάτων

Στο μεταξύ, αρκετές περιοχές της χώρας ακύρωσαν τους εορτασμούς και άλλες έχουν κάνει σημαντικές τροποποιήσεις.

Συγκεκριμένα, σε οκτώ περιοχές ακυρώθηκαν οι τελετές ενώ σε άλλες τρεις ο αγιασμός των υδάτων θα γίνει χωρίς δύτες.

Επίσης πολλές Μητροπόλεις επέλεξαν οι τελετές αγιασμού των υδάτων να γίνουν, αλλά χωρίς να έχει προηγηθεί η καθιερωμένη λιτανεία.

Αναλυτικά:

Δεν θα γίνουν τελετές:

 • Χανιά
 • Δήμος Ιωαννιτών: Μητρόπολη Ιωαννίνων
 • Δήμος βορείων Τζουμέρκων
 • Ηγουμενίτσα
 • Κοζάνη
 • Γρεβενά
 • Σέρβια
 • Ηλεία

Χωρίς κολυμβητές

 • Σέρρες
 • Ρόδος
 • Λέσβος

Κανονικά γίνεται ο αγιασμός σε:

 • Καβάλα
 • Κέρκυρα
 • Λάρισα
 • Καλαμάτα
 • Ξάνθη
 • Κομοτηνή
 • Πρέβεζα
 • Ζάκυνθο

Ακυρώσεις στην Ήπειρο

Ενδεικτικές του φετινού εορτασμού των Θεοφανείων είναι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο νομό Ήπειρο, όπου ο ένας μετά τον άλλον οι δήμοι ανακοινώνουν ότι πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες τελετές καθαγιασμού των υδάτων σε θάλασσες, λίμνες και ποτάμια. Στα Γιάννενα δεν θα γίνει η καθιερωμένη τελετή στη λίμνη Παμβώτιδα, όπως προκύπτει από το πρόγραμμα του εορτασμού, που ανακοίνωσε η Μητρόπολη Ιωαννίνων, αν και επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει ακόμη από την Δημοτική αρχή.

Στους υπόλοιπους Δήμους μετά τον Δήμο Αρταίων, που τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι δε θα γίνει η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Αράχθου από το γεφύρι της Άρτας, χθες ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων έκανε γνωστό ότι η καθιερωμένη τελετή καθαγιασμού των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού από το Γεφύρι της Πλάκας δε θα πραγματοποιηθούν, ενώ την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί φέτος τα Θεοφάνεια η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, προς αποφυγή κάθε συνωστισμού και με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, έκανε γνωστή και ο Δήμος Ηγουμενίτσας.

Ακυρώνεται ο αγιασμός στα σπίτια στην Ξάνθη

Στην Ξάνθη δεν θα γίνει ο αγιασμός σε σπίτια και επιχειρήσεις

Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε η εορτή των Θεοφανείων στην Ξάνθη θα διεξαχθεί με ακόλουθα μέτρα:

α. Ο Αγιασμός των Υδάτων θα τελεστεί τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων.

β. Αγιασμός («Φώτισμα») οικιών, επιχειρήσεων, καταστημάτων, εργοστασίων ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ καθ΄ όλη την περίοδο των Θεοφανείων.

γ. Αντ΄ αυτού οι πιστοί θα μπορούν, την παραμονή και την κυριώνυμο ημέρα των Θεοφανείων, να λαμβάνουν τον Μεγάλο Αγιασμό από τους Ιερό Ναό της Ενορίας τους, όπου με μέριμνα των Εφημερίων θα έχουν τοποθετηθεί φιαλίδια «προς αγιασμόν οίκων».

Βέροια: Χωρίς λιτανευτική πομπή οι καταδύσεις

Εξαιτίας των ιδιαιτέρων υγειονομικών συνθηκών, οι καταδύσεις του Τιμίου Σταυρού στην Βέροια θα πραγματοποιηθούν χωρίς λιτανευτική πομπή, αλλά με απευθείας προσέλευση κλήρου, αρχών και λαού, στο σημείο καταδύσεως, με τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας.

Όπως ανακοινώθηκε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος θα μεταβεί και θα αγιάσει τα ύδατα, στις 11:30 π.μ. στη Βέροια,
στις 12:30 μ.μ. στο άλσος του Αγίου Νικολάου στη Νάουσα και
στις 3:00 μ.μ. στο φράγμα του Αλιάκμονος.

Απάτη για αγορά αυτοκινήτου με ψευδή στοιχεία στην Κόρινθο

Previous article

Καίγεται πάλι η Λίμνη της Στυμφαλίας!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *