ΙΣΤΟΡΙΑ

Σαν σήμερα το 1991: Η «καταιγίδα της ερήμου»

0

Τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 1991 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ανακοινώνει από την τηλεόραση την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στον Περσικό Κόλπο με την κωδική ονομασία «καταιγίδα της ερήμου».
 
Η «καταιγίδα της ερήμου» μπορεί να θεωρηθεί ως η πρώτη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση της «Νέας Τάξης», όπως ονομάστηκε το σχέδιο των Αμερικανών για την παγκόσμια ηγεμονία, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες. Στην επιχείρηση «καταιγίδα της ερήμου» πήραν μέρος εκτός των αμερικανικών και δυνάμεις άλλων χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, με σημαντικότερη τη συμμετοχή της Βρετανίας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πήρε μέρος ευθέως στις πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά με την αποστολή φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε την παρουσία της και τη συμμετοχή της στο έγκλημα.
 
Ως άλλοθι για την επιχείρηση αυτή χρησιμοποιήθηκε από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους η εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε, αφού οι βομβαρδισμοί του Ιράκ συνεχίστηκαν και ενώ τα ιρακινά στρατεύματα αποχώρησαν από το Κουβέιτ το 1991. Για να δικαιολογήσουν την επέμβασή τους οι ιμπεριαλιστές, «κατασκεύασαν» έναν αντίπαλο στο πρόσωπο του Σαντάμ Χουσεΐν. Οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλλε το Συμβούλιο Ασφαλείας από το 1991, προκάλεσαν το θάνατο σε εκατομμύρια Ιρακινούς από την έλλειψη στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και από τη δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου.

Πηγή: imerodromos.gr

Κοροναϊός – Έρχεται χαλάρωση των μέτρων – Ποιο είναι το πρώτο που θα «αποχαιρετήσουμε»

Previous article

Αντόν Τσέχωφ: Τα γνωστότερα αποφθέγματα του ανθρώπου που άλλαξε το θέατρο

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *