ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Pancake πάγου»: Οι μυστήριοι σχηματισμοί στη λίμνη Μίσιγκαν που φωτογράφισαν οι ντόπιοι

0

Τα μυστήρια «pancakes πάγου» που σχηματίστηκαν στην ακτογραμμή της Λίμνης Μίσιγκαν στο Σικάγο, προκάλεσαν το ενδιαφέρον των ντόπιων που έσπευσαν να απαθανατίσουν το περίεργο φαινόμενο. 

Αυτήν την εποχή του χρόνου, εξαιτίας των θερμοκρασιών ψύχους στο μεγαλύτερο μέρος των βόρειων ΗΠΑ, κάνουν την εμφάνισή τους σε υδάτινα σώματα αλλόκοτοι σχηματισμοί όπως ο συγκεκριμένος που ονομάστηκε έτσι λόγω της ομοιότητας με πανκέικ. Κατά τ’άλλα είναι κοινός στην Αρκτική, όμως έχει αρχίσει να εμφανίζεται και στη βόρεια Αμερική σε συνθήκες υπό το μηδέν. 

Σύμφωνα με τον Sharan Banagiri που, μεταξύ άλλων, φωτογράφισε το φαινόμενο, η θερμοκρασία όταν τραβήχτηκαν ήταν στους -6 βαθμούς Κελσίου. 

Το φαινόμενο παρατηρείται αυστηρά αποκλειστικά σε σώματα νερού όπως λίμνες, ποτάμια, ωκεανοί. Όταν τα υδάτινα αυτά σώματα παγώσουν επαρκώς, τα κομμάτια πάγου αρχίζουν να «στριμώχνονται» συγκρουόμενα μεταξύ τους σχηματίζοντας ελλειψοειδούς σχήματος δίσκους. 

«Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του “πάγου πανκέικ” είναι οι σηκωμένες άκρες ή τα βουναλάκια στην περίμετρο που προκαλούνται από τη σύγκρουση των ‘πανκέικ’ μεταξύ τους από τα ωκεάνια κύματα» εξηγεί το National Snow and Ice Data Center. 

πηγή: CNN

Απρόσμενη ανακάλυψη: Άγνωστο πώς, μικρόβια παράγουν οξυγόνο στο βαθύ σκοτάδι των ωκεανών

Previous article

Καλημέρα από την χιονισμένη πλέον Ακρόπολη

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *