ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Έτοιμοι για μπλόκα στους δρόμους οι αγρότες – Τι θα γίνει στην Κορινθία

0

Έτοιμοι για μπλόκα στους δρόμους είναι οι αγρότες, με την τελική απόφαση να αναμένεται να ληφθεί σήμερα το μεσημέρι στα Φάρσαλα. Στη συνάντηση έχουν κληθεί εκπρόσωποι των ομοσπονδιών αγροτικών συλλόγων από όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή απόφαση θα καθορίσει την ακριβή μορφή της κινητοποίησης, βάζοντας στο τραπέζι πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις και με τη μορφή των μπλόκων στους δρόμους.

Οι αγρότες «ζεσταίνουν» τις μηχανές των τρακτέρ τους εδώ και μήνες, αλλά τελευταία οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα «πύκνωσαν». Την προηγούμενη βδομάδα ξεκίνησαν τα… προεόρτια, με γεωργούν και κτηνοτρόφους να βγαίνουν στους δρόμους σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στην Κορινθία, πάντως, σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Παναγιώτης Φιακάς δεν αναμένεται να υπάρξουν κινητοποιήσεις, τουλάχιστον για φέτος. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά γιατί υπάρχουν σε εκκρεμότητα πάρα πολλά δικαστήρια, στα οποία έχουν βρεθεί κατηγορούμενοι οι αγρότες από παλαιότερες κινητοποιήσεις.
Μια πιθανή νέα κινητοποίηση, εκτός του ότι θα τους φέρει αντιμέτωπους με νέες αγωγές, θα επιβαρύνει την υπερασπιστική τους γραμμή στα δικαστήρια που εκκρεμούν.

Στο επίκεντρο των προβλημάτων που βγάζουν τους αγρότες στον δρόμο βρίσκεται το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, εξαιτίας του πανάκριβου πετρελαίου, των φουσκωμένων τιμολογίων ρεύματος, αλλά και των υψηλών τιμών σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια. Επίσης, στη λίστα των θεμάτων που «καίνε» το αγροτικό εισόδημα βρίσκεται το ζήτημα των αποζημιώσεων από τις καταστροφές στην παραγωγή. Στο προσκήνιο οι Έλληνες παραγωγοί επαναφέρουν την ανάγκη ταχείας υλοποίησης των απαραίτητων έργων υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους καθώς και αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών.

Επιπλέον, στα πάγια αιτήματά τους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, το αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και άλλα βασικά είδη, σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία κ.ά.

Γιώργος Ψυχογιός, να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για κλείσιμο της EUROBANK Λουτρακίου

Previous article

Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας: Αντιεμβολιαστές πίσω από την επίθεση στην Ζωή Σάκκου

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *