ΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπιλ Γκέιτς: Έρχονται πανδημίες πιθανώς χειρότερες από αυτή του κορωνοϊού

0

Ο δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξουν νέες πανδημίες πιθανώς πολύ χειρότερες από αυτή του κορωνοϊού, καλώντας τις κυβερνήσεις να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια για να προετοιμαστούν για την επόμενη παγκόσμια επιδημία.

Συγκεκριμένα, ο Γκέιτς εκτίμησε ότι μολονότι οι παραλλαγές Όμικρον και Δέλτα του κορωνοϊού ήταν ανάμεσα στους πιο μεταδοτικούς ιούς που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα, θα μπορούσε ο κόσμος να βρεθεί μπροστά σε ένα νέο παθογόνο με πολύ υψηλότερο ποσοστό θανάτων ή σοβαρή νόσηση.

Σημειώνεται ότι το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και το Wellcome Trust του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν προσφέρει 300 εκατομμύρια δολάρια στον Συνασπισμό για Καινοτομίες Ετοιμότητας για Επιδημίες. Τα χρήματα αυτά βοήθησαν στη διαμόρφωση του προγράμματος Covax για την παράδοση εμβολίων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Ο εν λόγω συνασπισμός προσπαθεί τώρα να συγκεντρώσει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς στοχεύει να μειώσει τον χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου, σε μόλις 100 ημέρες.

Ο Γκέιτς είπε ότι οι προτεραιότητες του κόσμου είναι «περίεργες» όσον αφορά την αντιμετώπιση της ανισότητας στον τομέα των εμβολίων η οποία έχει «βαρύνει» τους φιλάνθρωπους και τις πλούσιες κυβερνήσεις. Πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος της προετοιμασίας για μια μελλοντική πανδημία θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση υφιστάμενων παγκόσμιων προβλημάτων υγείας, όπως με τη δημιουργία εμβολίου για τον HIV και καλύτερα εμβόλια για τη φυματίωση και την ελονοσία.

πηγή: Financial Times

Στα γυρίσματα της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη “Όλα είναι δρόμος”

Previous article

Παραπονέθηκαν για «παρενέργειες» ενώ το εμβόλιο είχε αλατόνερο

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *