ΑΓΡΟΤΙΚΑ

“Τσάκισε” εσπεριδοειδή, κηπευτικά και ελιές ο παγετός στην Κορινθία

0

Πολύ σοβαρή κρίνεται από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Κορινθίας η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις καλλιέργειες κηπευτικών και εσπεριδοειδών λόγω του παγετού που χτυπά εδώ και αρκετές ημέρες την Κορινθία. Με σχετικό έγγραφό της προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα, η ΔΑΟΚ αναφέρει ότι «λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών μετά την κακοκαιρία «Ελπίς» και τα φαινόμενα παγετού (πληροφορίες για θερμοκρασίες -2 μέχρι -7 στην πεδινή παραλιακή περιοχή και -15 και πλέον στην περιοχή της Νεμέας) αναμένονται σημαντικές ζημιές σε όλα τα εσπεριδοειδή και κηπευτικά, ανάλογα με την μείωση της θερμοκρασίας και τους θύλακες παγετού.

Οι ζημιές στις λεμονιές θα είναι σημαντικότερες, λόγω μικρότερης ανθεκτικότητας στις χαμηλές θερμοκρασίες και επειδή δεν είχε γίνει συγκομιδή σε μεγάλο μέρος της παραγωγής.

Στα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, λόγω μεγαλύτερης ανθεκτικότητας, οι ζημιές θα εξαρτηθούν από την μείωση της θερμοκρασίας…».

Το μέγεθος των ζημιών θα εμφανιστεί μετά από πέντε ημέρες.

Ζημιές αναμένονται και στο φυτικό κεφάλαιο των ελαιώνων, λόγω της μεγάλης μείωσης της θερμοκρασίας σε πολλές ημιορεινές και ορεινές περιοχές που καλλιεργούνται με ελαιώνες (Νεμέα, Ανατολική Κορινθία, κλπ).

Τόσο στα εσπεριδοειδή και τα λαχανικά, όσο και στις ελιές, το μέγεθος των ζημιών θα εμφανιστεί μετά από πέντε έως δέκα ημέρες. Ήδη, πάντως, έχουν ξεκινήσει οι αναγγελίες από τους κατά τόπους εκπροσώπους του ΕΛΓΑ, όπως και εκτιμήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, τόσο στην Κορινθία, όσο και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, ενημερώθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως και ο ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος του οποίου  αναμένεται να επισκεφθεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου την επόμενη εβδομάδα

Oι διαδικτυακές πλατφόρμες έλαβαν νέα μέτρα κατά της παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό

Previous article

Μόνιμη η ενίσχυση των Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *