ΙΣΤΟΡΙΑ

Εξώφυλλο της εφημερίδας «Domenica del Corriere» του 1917: “Οι Ιταλοί στην Ήπειρο”.

0

Εξώφυλλο της εφημερίδας «Domenica del Corriere», 20 – 27 Μαΐου 1917. Κάτω από την φωτογραφία αναγράφει: «Οι Ιταλοί στην Ήπειρο. Ο συνταγματάρχης Brussi, επισκεπτόμενος την περιοχή γύρω από τους Φιλιάτες, συνοδεύεται από γραφική τιμητική συνοδεία και δέχεται δώρο λουλούδια από γυναίκες και παιδιά».

Η προσπάθεια να παρουσιαστεί ως ευπρόσδεκτη η ιταλική άφιξη στην Ήπειρο για τις γνωστές διεκδικήσεις της στην ευρύτερη περιοχή, είναι εμφανής.Απόσπασμα από το «Η Ήπειρος κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, Η ιταλική κατοχή, 1917.»,Ελευθερία Κ. Μαντά Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Α.Π.Θ.:

«..Μια Ελλάδα βενιζελική, που θα έβγαινε στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ, θα ήταν αντίπαλος της Ιταλίας και όταν θα έφθανε η ώρα για την υπογραφή της ειρήνης θα ανταμειβόταν με ανταλλάγματα σε βάρος των ιταλικών επιδιώξεων. Έτσι, η Ιταλία είχε εξαρχής τηρήσει φιλοβασιλική στάση, επιλογή που προκαλούσε τη δυσαρέσκεια των Γάλλων.(1) Για την αποτροπή, επομένως, οποιουδήποτε τέτοιου κινδύνου, ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα έλαβε επανειλημμένα οδηγίες από τη Ρώμη να διαβεβαιώσει την ελληνική κυβέρνηση για τον καθαρά στρατιωτικό και προσωρινό χαρακτήρα της προέλασης στην Ήπειρο και να καταδείξει το τελικό όφελος από αυτήν, αφού στην ουσία θα επενεργούσε αποτρεπτικά για την επέκταση του βενιζελικού κινήματος στην περιοχή και θα έσωζε τη βασιλική κυβέρνηση από τέτοιους κινδύνους.(2)»(1) D.D.I.(Documenti Diplomatici Italiani), 5η σειρά, τ. 7, αρ. 681, Ιταλός πρέσβης στο Παρίσι Raggi προς υπουργό Εξωτερικών Sonnino,Παρίσι 9-4-1917 και αρ. 728, Raggi προς Sonnino, Παρίσι 14/4/1917.(2) D.D.I., 5η σειρά, τ. 7, αρ. 608, Υπουργός Εξωτερικών Sonnino προς πρεσβείες Λονδίνου, Παρισίων, Πετρούπολης και Αθηνών, Ρώμη 29/3/1917. Χαρακτηριστικά, στον Έλληνα πρέσβη στη Ρώμη Λάμπρο Κορομηλά, που διαμαρτυρήθηκε προς το ιταλικό Υπουργείο των Εξωτερικών για τις υπερβάσεις στη Σαγιάδα, ο Sonnino απάντησε αναφερόμενος στις ιταλικές δυνάμεις: «καλλίτερον να ευρίσκωνται αυτοί εκεί ή άλλοι». Υ.Δ.Ι.Α. 1917, Α/4/Χ(16), απ. 1981, Πρέσβης στη Ρώμη Κορομηλάς προς Υπουργείο Εξωτερικών, Ρώμη 25/3/1917. Την ανησυχία της κυβέρνησης των Αθηνών επέτειναν ειδήσεις που έφθαναν το ίδιο εκείνο διάστημα, ότι π.χ. τον Απρίλιο αναχώρησαν για την Κέρκυρα δύο βενιζελικοί πρώην βουλευτές, σύμφωνα δε με φήμες μετέφεραν αίτημα για προέλαση των Αγγλογάλλων στην Ήπειρο υπογεγραμμένο από 1.000 κατοίκους. Υ.Δ.Ι.Α. 1917, Α/4/Χ(16), απ. 2315, Νομάρχης Ιωαννίνων Ροντήρης προς Υπουργείο Εσωτερικών, Ιωάννινα 13/4/1917.

πηγή: Facebook/ Έπαλξη

Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας: Αντιεμβολιαστές πίσω από την επίθεση στην Ζωή Σάκκου

Previous article

Στα γυρίσματα της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη “Όλα είναι δρόμος”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *