ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Oι διαδικτυακές πλατφόρμες έλαβαν νέα μέτρα κατά της παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό

0


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις εκθέσεις των Google, Facebook, Microsoft, TikTok και Twitter σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021 κατά της παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό, ως υπογράφοντα μέρη του κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση.

Η Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα δήλωσε σχετικά: «Καθώς η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον αποτελεί σημαντική πρόκληση, οι προσπάθειες των υπογραφόντων μερών για τη στήριξη των εκστρατειών εμβολιασμού στην ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης. Οι επόμενες εκθέσεις θα υποβληθούν τον Μάρτιο. Μέχρι τότε, τα υπογράφοντα μέρη θα πρέπει να έχουν παραδώσει τον νέο ενισχυμένο κώδικα, ο οποίος αναμένω να αντιμετωπίσει τις υφιστάμενες αδυναμίες, μεταξύ άλλων εφαρμόζοντας αυστηρά κριτήρια για όλες τις γλώσσες.» 

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν πρόσθεσε τα εξής: «Ευχαριστώ τις πλατφόρμες που παραμένουν προσηλωμένες σε αυτή την τακτική άσκηση παρακολούθησης για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορονοϊό. Καθώς εισερχόμαστε πλέον στα τελικά στάδια της έγκρισης της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες, προσδοκώ ότι οι πλατφόρμες θα εντείνουν τις εργασίες τους και θα εγκρίνουν άμεσα έναν ισχυρό κώδικα δεοντολογίας που να συνάδει με το νέο ευρωπαϊκό ψηφιακό εγχειρίδιό μας.»

Το TikTok ανέφερε ότι τα βίντεο με ετικέτα για το εμβόλιο, η οποία τοποθετείται στα κανάλια του στην Ευρώπη, τριπλασιάστηκαν από 90.000 τον Οκτώβριο σε 266.000 τον Δεκέμβριο. Το Google επικαιροποίησε τους πίνακες αναζήτησης πληροφοριών σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19 που είναι διαθέσιμοι και στις 27 χώρες, ενώ έχει αρχίσει να παρέχει πληροφορίες και σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών. 

Το Facebook αφαίρεσε ένα δίκτυο παραπληροφόρησης και παρενόχλησης που απευθυνόταν σε επαγγελματίες του τομέα της υγείας, δημοσιογράφους και εκλεγμένους αξιωματούχους,  το οποίο τελούσε υπό τη διαχείριση ενός κινήματος συνωμοσίας κατά του εμβολιασμού.

Η Microsoft επέτρεψε ορισμένες διαφημίσεις εμβολίων από τις δημόσιες αρχές στο πλαίσιο των επικαιροποιημένων πολιτικών της, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα περίπου 733.000 θεάσεις στην ΕΕ μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. 

Το Twitter ανέφερε επικαιροποιήσεις στον σχεδιασμό των ετικετών για τα παραπλανητικά τουίτ που σχετίζονται με τον κορονοϊό και τα εμβόλια, ώστε να διευκολύνεται ο εντοπισμός τους.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε τις εκθέσεις των πλατφορμών εδώ. Οι συζητήσεις για την ενίσχυση του κώδικα δεοντολογίας συνεχίζονται. Ο νέος κώδικας, σύμφωνα με το έγγραφο καθοδήγησης που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, θα πρέπει να υποβληθεί έως το τέλος Μαρτίου. 

Το Αιγυπτιακό Μουσείο, το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του Πλανήτη

Previous article

“Τσάκισε” εσπεριδοειδή, κηπευτικά και ελιές ο παγετός στην Κορινθία

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *