ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Αιφνίδιος θάνατος» τριών παιδιών στην Πάτρα: Οι έρευνες και τα βασικά ερωτήματα

0

Μυστήριο καλύπτει την τραγωδία της οικογένειας στην Πάτρα με τον «αιφνίδιο θάνατο απροσδιόριστων αιτιών» τριών παιδιών μέσα σε τέσσερα χρόνια. Οι συνθήκες διερευνώνται από την εισαγγελία με τον φάκελο της υπόθεσης να έχει μεταφερθεί στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών. Τελευταίες πληροφορίες, αναφέρουν πως ενδεχομένως να ζητηθεί εκταφή της 9χρονης Τζωρτζίνας, του τελευταίου από τα τρία παιδιά της οικογένειας από την Πάτρα που έχασαν την ζωή τους, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί εκταφή και για τ’ αλλα δυο παιδιά.

Για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, η οποία «έφυγε» αιφνίδια, μίλησε ο διευθυντής του παιδοκαρδιολογικού του Ωνασείου, Ιωάννης Παπαγιάννης, που την είχε εξετάσει. Μιλώντας στο Mega, είπε ότι το παιδί δεν εμφάνισε κάποιο πρόβλημα που να δικαιολογεί τον αιφνίδιο θάνατό της. Στην 9χρονη μάλιστα είχαν βάλει απινιδωτή, αφού της έκαναν έναν πλήρη καρδιολογικό έλεγχο, όπου δεν εντοπίστηκε κανένα πρόβλημα.

«Κάναμε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο. Είχε ληφθεί και ο γενετικός έλεγχος. Δεν ανευρέθη απολύτως τίποτα. Ήταν όλα φυσιολογικά, φυσιολογική καρδιά, λειτουργικότητα άριστη, άριστο καρδιογράφημα. Μετά την τοποθέτηση του μηχανήματος, παρακολουθούσαμε το παιδί από μακριά. Με μία συσκευή που λαμβάναμε σήματα ανά πάσα στιγμή, όπως για παράδειγμα αν καταγραφόταν επικίνδυνη αρρυθμία» ανέφερε ο παιδοκαρδιολόγος.

«Το παρακολουθούσαμε από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι την ημέρα του θανάτου. Η συσκευή δεν έδειξε καμία απολύτως σοβαρή αρρυθμία» είπε ο κ. Παπαγιάννης. Απαντώντας σε ερώτηση για τα αίτια θανάτου της Τζωρτζίνας, που χαρακτηρίζονται προς το παρόν «αδιεκρίνιστα», ο κ. Παπαγιάννης είπε ότι «μπορώ να σας απαντήσω στα καρδιολογικά, το παιδί δεν παρουσίασε κάποιο πρόβλημα εμφανές, που να μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο».

«Δεν αποκλείω ο,τιδήποτε άλλο. Είναι αρμοδιότητά μου να απαντήσω επί καρδιολογικού θέματος. Η ανακοπή καρδιάς είναι το τελικό στάδιο που ακολουθεί μετά απ’ οτιδήποτε σοβαρό. Αν λείπει το οξυγόνο στον άνθρωπο, θα σταματήσει η καρδιά. Δεν είχε πρόβλημα η καρδιά, το είχαμε ελέγξει από κάθε πλευρά» πρόσθεσε.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Οι έρευνες των αρχών είναι σε πλήρη εξέλιξη, προς όλες τις κατευθύνσεις και αφού συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία και συμπληρωθούν οι φάκελοι, θα εξεταστούν όλοι οι μάρτυρες, γιατροί, ιατροδικαστές και οι γονείς. Σύμφωνα με το MEGA, στην έρευνά της η αστυνομία συνεκτιμά και ορισμένα περιστατικά που έχουν γίνει στο εξωτερικό και έχουν ομοιότητες με την υπόθεση των αιφνίδιων θανάτων των τριών κοριτσιών. Απαντήσεις αναμένεται να δώσουν τα αποτελέσματα των ιστολογικών και των τοξικολογικών εξετάσεων στην 9χρονη Τζωρτζίνα, που θα βγουν σε 20 ημέρες.

Όπως είπε ο αστυνομικός συντάκτης, Βασίλης Λαμπρόπουλος, ερωτηθείς για τη νέα αυτή εξέλιξη με την έρευνα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, «δείχνει με τον πλέον σαφή τρόπο πως η Αστυνομία ψάχνει περαιτέρω την υπόθεση, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, καθώς η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθούσε την υπόθεση και ό, τι αναφερόταν σε αυτή τις τελευταίες μέρες».

Σύμφωνα με τον ίδιο «10-12 ιατροί και ιατροδικαστές που είχαν εξετάσει τις υποθέσεις των παιδιών, είπαν πως κανένας από τους τρεις θανάτους δεν εξηγείται και οι θάνατοι σημειώθηκαν χωρίς να είναι παρόντες γιατροί, κάτι που έχει δημιουργήσει ερωτηματικά». Αναφερόμενος στη μητέρα είπε πως φαίνεται να έχει γνώσεις νοσηλευτικής και παροχής πρώτων βοηθειών και συμπλήρωσε πως «συνεκτιμάται ότι παρόμοια συμβάντα με μικρές διαφορές και τροποποιήσεις έχουν συμβεί και στο εξωτερικό».

Τα βασικά ερωτήματα

Στο πλαίσιο της έρευνας, λοιπόν, θα κληθούν να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι – γιατροί, ιατροδικαστές και νοσηλευτές. Οι γονείς των παιδιών θα κληθούν στο τέλος της έρευνας. Τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν για την υπόθεση, σύμφωνα με το Mega, είναι τα εξής:

  • Και στους τρεις θανάτους των παιδιών δεν ήταν παρόντες οι γιατροί για να έχουν άμεση εικόνα σχετικά με όσα συνέβησαν και τα παιδιά χάθηκαν χωρίς κανείς να το περιμένει.
  • Τουλάχιστον 10 γιατροί, νοσηλευτές και ιατροδικαστές δεν μπορούν να βγάλουν συμπέρασμα για τα αίτια των θανάτων.

«Άλυτο μυστήριο»

Για τα ερωτήματα που προκύπτουν από την υπόθεση μίλησε στην ΕΡΤ, η πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου. «Για εμάς ο θάνατος των τριών παιδιών είναι ένα άλυτο μυστήριο, γιατί έχουμε τρεις διαφορετικές οντότητες, δηλαδή τρία διαφορετικά ιστορικά που φαίνεται να καταλήγουν περίπου με τον ίδιο τρόπο. Τα κορίτσια καταρρέουν μέσα σε λίγα λεπτά και πεθαίνουν χωρίς να υπάρχει μια εξήγηση που να αποτυπώνει ακριβώς ποιο είναι το αίτιο του θανάτου».

Σαφώς υπάρχουν ιατροδικαστικές αναφορές, σημείωσε, ωστόσο στους γιατρούς έχει μείνει ένα ερωτηματικό. «Η θλίψη στην ιατρική κοινότητα εδώ είναι μεγάλη και ειδικά στους θεράποντες ιατρούς που έδωσαν την ψυχή τους για να σώσουν τα παιδιά. Είχαν νοσηλευτεί σε 4 νοσηλευτικά ιδρύματα, σε δύο στην Πάτρα και δύο στην Αθήνα, έχουν εμπλακεί πολύ έμπειροι συνάδελφοι και η απορία είναι ότι δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση που να μπορεί να αποτυπώσει τι ακριβώς έγινε».

Η Τζωρτζίνα θα είναι αυτή που θα δώσει τις απαντήσεις, σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, μετά και από τα αποτελέσματα τοξικολογικών εξετάσεων. «Καταρχήν με την παρέμβαση της δικαιοσύνης την οποία χαιρετίζουμε θα ανοίξουν πάλι όλοι οι φάκελοι και θα δημιουργηθεί μια έρευνα συνολικά και για τα 3 παιδιά. Τα 3 περιστατικά είναι εντελώς διαφορετικά.

Το πρώτο παιδί που είχε αποτυπωθεί από τον ιατροδικαστή αγενεσία φλεβόκομβου που είναι μια πολύ σπάνια πάθηση και οδήγησε το παιδί 7 μηνών να πεθάνει, ουσιαστικά θα τεθεί υπό διερεύνηση, υπάρχει σαν οντότητα επιστημονική. Το δεύτερο παιδί είχε λευχαιμία, πήγαινε εξαιρετικά καλά και η εικόνα που έχουμε από τους γιατρούς ότι δεν υπήρχε λόγος επιστημονικά να δικαιολογεί τον αιφνίδιο θάνατο του παιδιού.

»Στην τρίτη περίπτωση υπήρχε μια νοσηλεία στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο στην αρχή όπου ενώ ήταν υπό την στενή παρακολούθηση του ιατρικού team, κάθε μια ώρα περνούσε γιατρός, υπήρχε το παιδί σε μόνιτορ, ξαφνικά σε πολύ λίγα λεπτά, μετά από 20 λεπτά από την τελευταία επίσκεψη της γιατρού το παιδί βρέθηκε να είναι σχεδόν νεκρό, οπότε έγινε ανάνηψη από τους θεράποντες και ύστερα το παιδί μετακομίστηκε σε ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρίου σε πολύ άσχημη κατάσταση και πραγματικά δεν δόθηκε ποτέ απάντηση, πώς ένα παιδί που ο γιατρός μόλις έχει περάσει, το έχει δει και υπάρχει μόνιτορ, κατέρρευσε μέσα σε πολύ λίγα λεπτά.

»Όλα αυτά θα τεθούν τώρα στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης και της επιστήμης, γιατί θα πρέπει να μιλήσουν και οι γιατροί συνολικά και για τα 3 περιστατικά. Κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας μπορεί να διαταχθεί εκταφή και των 2 μικρότερων κοριτσιών, αν θεωρήσει η δικαιοσύνη ότι μπορεί να βρεθούν απαντήσεις» ανέφερε η κυρία Μαστοράκου.

«Κενά»

Σε ό,τι αφορά τους λόγους που μετά την επείγουσα προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών για να εξακριβωθούν τα αίτια της τριπλής τραγωδίας, τον φάκελο της υπόθεσης αναλαμβάνει το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής. ο Δημοσθένης Πάκος, πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, έκανε λόγο για «κενά». Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το γεγονός ότι ο φάκελος της υπόθεσης έφτασε στο Ανθρωποκτονιών δείχνει ότι ενδεχομένως υπάρχουν «κενά, παραλείψεις, κάποια λάθος ενέργεια». Όσον αφορά στο πού αναμένεται να στραφεί η έρευνα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα πάει παντού».

«Ασύνδετες» οι ασθένειες των κοριτσιών με τους θανάτους τους

Ο πρόεδρος Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, αναφέρθηκε στους λόγους που χρειάστηκε διερεύνηση των θανάτων των τριών κοριτσιών, συνοψίζοντας το μυστήριο που επικρατεί γύρω από την υπόθεση.

Όπως είπε, τέτοιες περιπτώσεις συναντώνται όταν υπάρχει γενετικό υπόβαθρο, σημειώνοντας ότι ένα ενδεχόμενο είναι κάποια συγγενής ανωμαλία. Ακόμα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι γιατροί φαίνεται πως δεν μπορούν να συνδέσουν τον θάνατο με την κυρίως ασθένεια. «Εάν οι γιατροί κρίνουν ότι η αιτία θανάτου έχει να κάνει με το υποκείμενο νόσημα, δεν χρειάζεται καν νεκροψία – νεκροτομή» είπε, μιλώντας στο OPEN.

«Εάν ουσιαστικά οι θεράποντες ιατροί των συγκεκριμένων παιδιών είχαν τη βεβαιότητα ότι τα αίτια θανάτου και ο μηχανισμός θανάτου προεχόταν από το νόσημα, το οποίο είχαν αυτά τα παιδιά, προφανώς και θα έπρεπε να εκδώσουν πιστοποιητικό θανάτου, ακριβώς έτσι όπως το ορίζει η επιστήμη μας. Το γεγονός ότι όλοι οι θάνατοι κατευθύνονται για ιατροδικαστική διερεύνηση σημαίνει καταρχάς ότι οι θάνατοι αυτοί, για τους κλινικούς γιατρούς, δεν φαίνεται να συνδέονται με προηγούμενη πάθηση, τους χαρακτηρίζουν ως κάτι αιφνίδιο και αδιευκρίνιστο για τους ίδιους, άρα καλείται η ιατροδικαστική διερεύνηση να δώσει ουσιαστικά τις απαντήσεις» επεσήμανε συγκεκριμένα.

Ο ίδιος παρέπεμψε στις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις της 9χρονης Τζωρτζίνας που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες. Παράλληλα, εξήγησε ότι η ανακοπή δεν είναι αιτία θανάτου, είναι η κατάληξη και έκανε λόγο για μία υπόθεση που δημιουργεί «τεράστια ερωτηματικά».

Μια γυναίκα που την έλεγαν Σύλβια Πλαθ

Previous article

Πάνω από 9.000 είδη δέντρων… δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *