ΚΟΡΟΝΟΪΟΣΥΓΕΙΑ

Χάνεται η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης μετά από 4 μήνες σύμφωνα με μελέτη – Ανοιχτό ενδεχόμενο για τέταρτη

0

Στοιχεία που δείχνουν ότι η τρίτη δόση του εμβολίου χάνει μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητάς της μετά από περίπου τέσσερις μήνες, ενισχύοντας την πιθανότητα να χρειαστεί τέταρτη δόση, προκύπτουν από μελέτη του αμερικανικού Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία από έρευνα που διεξάγεται στο Ισραήλ και τη Βρετανία σε σχέση με τη διάρκεια της αποτελεσματικότητας της αναμνηστικής δόσης, ενώ δεν περιλαμβάνει ανάλυση κατά ηλικία και οι ερευνητές δεν κάνουν τη διάκριση μεταξύ μιας αναμνηστικής δόσης ή μιας τρίτης δόσης που χορηγήθηκε σε ένα ανοσοκατεσταλμένο άτομο στο πλαίσιο της βασικής προστασίας.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ενώ τα εμβόλια μπορεί να χάσουν μέρος της αποτελεσματικότητάς τους στην προστασία από σοβαρή ασθένεια και ανάγκη νοσηλείας σε ενήλικες άνω των 65 ετών, παραμένουν εξαιρετικά προστατευτικά σε νεότερους ενήλικες με καλή υγεία.

«Μπορεί να υπάρξει ανάγκη για άλλη μια δόση – σε αυτήν την περίπτωση, μια ενισχυτική τέταρτη δόση για ένα άτομο που λαμβάνει εμβόλιο mRNA – αυτό ενδεχομένως να βασίζεται σε ηλικιακά κριτήρια ή στα υποκείμενα νοσήματα», δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους ο δρ Anthony S. Fauci, κορυφαίος σύμβουλος της κυβέρνησης Μπάιντεν για την Covid.

Το CDC έχει ήδη δημοσιεύσει δεδομένα που δείχνουν ότι τα εμβόλια των Moderna και Pfizer-BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της παραλλαγής Ομικρον από την Δέλτα. Οι τρίτες δόσεις ενίσχυσαν αυτή την προστασία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Στη νέα μελέτη, μια ομάδα ερευνητών που χρηματοδοτήθηκε από το CDC συνέλεξε δεδομένα από 10 πολιτείες μεταξύ 26 Αυγούστου 2021 και 22 Ιανουαρίου 2022. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν περιόδους κατά τις οποίες οι παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον, αντίστοιχα, αντιπροσώπευαν περισσότερο από 50% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε 241.204 επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών ή εγκαταστάσεις επείγουσας περίθαλψης και 93.408 νοσηλείες μεταξύ ενηλίκων άνω των 18 ετών ενώ δεν συμπεριέλαβαν πιο ήπιες λοιμώξεις από κοροναϊό.

Η προστασία από την ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ μειώθηκε από 69% εντός δύο μηνών από τη δεύτερη δόση σε 37% μετά από πέντε μήνες ή περισσότερο. Οι ενισχυτικές λήψεις επανέφεραν τα επίπεδα προστασίας στο 87%.

Ωστόσο η προστασία από την ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ μειώθηκε στο 66% μέσα σε τέσσερις ή πέντε μήνες και σε μόλις 31% μετά από πέντε ή περισσότερους μήνες από τη λήψη της τρίτης δόσης. Η τελευταία εκτίμηση ενδεχομένως να μην είναι αξιόπιστη επειδή λίγοι άνθρωποι έχουν λάβει ενισχυτική δόση πριν από περισσότερους από πέντε μήνες, και έτσι τα δεδομένα είναι περιορισμένα, τονίζουν οι ερευνητές.

πηγή: tvxs

Διάστημα: Ο «λευκός νάνος» που θα μπορούσε να κατοικηθεί

Previous article

Η άνοδος και η πτώση του Μινωικού πολιτισμού

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *