ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Γιορτάστηκε ο Άγιος Βλάσιος στο Ξυλόκαστρο

0

Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου στην πόλη του Ξυλοκάστρου Κορινθίας. Συγκεκριμένα, την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου.

Τον Θείο λόγο κήρυξε, με προτροπή του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιάκωβος Κανάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο και τα μαρτύρια του Αγίου Βλασίου τονίζοντας ότι το αίμα των Μαρτύρων, που χύθηκε για την Πίστη στον Χριστό, είναι η απόδειξη της αλήθειας και της παρουσίας του Χριστού στην Εκκλησία και την Πίστη μας. Ο τιμώμενος Άγιος είπε όχι στις δελεαστικές προτάσεις των δημίων του και στην ειδωλολατρία αποτελώντας πρότυπο για όλους μας ειδικότερα στις «σειρήνες» της εποχής μας. Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την εκχώρηση του θείου λόγου και εξήρε το δεκαπενταετές πολυσχιδές έργο, που με τόσο αγάπη επιτέλεσε και επιτελεί.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον ομιλητή για το κήρυγμα και τους καλούς του λόγους κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην αγαστή, αδελφική σχέση που είχε με τον αείμνηστο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρό Ιερεμία. Αναφέρθηκε επίσης, στον εορτασμό του Άγιου Βλασίου ως μια ευκαιρία άντλησης μηνυμάτων και διδαγμάτων από τον βίο Του, όπως ακριβώς έπρατταν οι πατέρες μας, που κρατούσαν τις παραδόσεις και ήταν θεοσεβείς παραμένοντας κοντά στον Θεό και την Εκκλησία.

Την επομένη μέρα, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021, το πρωί τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και στην συνέχεια η δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και συνιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.

Τον Ι. Άμβωνα διακόνησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας, ο οποίος αντλώντας περιστατικά από το Συναξάρι του Αγίου επεσήμανε την περίσσια αγάπη Του για τον Θεό, τους ανθρώπους και τα ζώα. Η αγάπη του ανθρώπου προς τα ζώα φανερώνει την καλοσύνη της ψυχής του και η ημερότητα των ζώων προς τον άνθρωπο δείχνει την αγιοσύνη του ανθρώπου. Η συμπεριφορά του Αγίου προς τα ζώα φανερώνει το μέγεθος της αγάπης του προς τον Θεό και απόρροια αυτής της αγάπης είναι η αγάπη του προς τον άνθρωπο και προς όλη την κτίση.

Ο Αββάς Ισαάκ δίδει ορισμό για την «ελεήμονα καρδία» λέγοντας ότι, η καρδιά του ελεήμονος ανθρώπου φλέγεται για όλη την κτίση, ακόμα και τον διάβολο. Ο άνθρωπος που έχει πίστη και εργάζεται τις εντολές του Θεού εξαγιαζόμενος ενώνει τα διεστώτα, που χωρίστηκαν εξαιτίας της αμαρτίας και της αποστασίας του ανθρώπου. Ολοκληρώνοντας τόνισε ότι, ο Άγιος Βλάσιος μας καλεί να ζήσουμε σας κι Αυτόν με αγαθότητα, με πίστη και αγάπη προς τον Θεό και τους ανθρώπους, ας τον παρακαλέσουμε επομένως γι’ αυτό και τότε θα έχουμε αγάπη για ολόκληρη την κτίση και ότι έχει δημιουργήσει ο Θεός!

 Πριν το τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην τρέχουσα επικαιρότητα και στα όσα θλιβερά συμβαίνουν τονίζονται ότι, οι Άγιοι της Εκκλησίας μας μιλούν για όλα αυτά τα θέματα που μας απασχολούν πολύ πριν «ξυπνήσουν» οι «έξυπνοι» της εποχής μας. Φτάσαμε στο σημείο αυτά που λένε οι Άγιοι να τα θεωρούμε οπισθοδρομικά και αυτά που λένε οι «εγκληματίες» να τα θεωρούμε προοδευτικά. Συν τοις άλλοις καταντήσαμε να προτιμούμε να ζούμε την ζωή από τις οθόνες των υπολογιστών, από το να ζούμε την πραγματικότητα.

Στην συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών και οι συνοδοί κληρικοί κατευθύνθηκαν προς την πανηγυρίζουσα παλαιά και ιστορική Ι. Μονή του Αγίου Βλασίου, στα άνω Τρίκαλα, όπου ετέλεσαν σύντομη δέηση, προσκύνησαν την Ι. Εικόνα και τα Άγια Λείψανα του Ιερομάρτυρος, που φυλάσσονται εκεί, και παρακάθισαν στην τράπεζα που παρατέθηκε από την αδελφότητα της Ι. Μονής.

Διώρυγα Κορίνθου: από τα 175.000 ευρώ, στα 9 εκατ. και μετά στα 30 εκατ. για την αποκατάστασή της – αύριο στην Βουλή η σύμβαση

Previous article

Σχολεία: Πώς θα διεξαχθεί η πρώτη ελληνική «PISA» – Εξετάσεις τον Μάιο

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *