ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Σταυρέλης: “Μήπως είδατε το δημοτικό σχολείο της Αρχαίας Κορίνθου”;

0

Το παραπάνω ερώτημα του τίτλου διατύπωσε ο Νίκος Σταυρέλης με δημόσια ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα social media. Παράλληλα κάνει ένα mini ιστορικό του έργου, το οποίο είναι αλήθεια πως έχει καθυστερήσει υπερβολικά, εξαιτίας των εμποδίων που βάζει διαρκώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Από 40 κύματα έχει περάσει το έργο κατασκευής του νέου δημοτικού σχολείου στην Αρχαία Κόρινθο“, αναφέρει ο κ. Σταυρέλης. “Έργο προϋπολογισμού 3.000.000€ ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, με κίνδυνο να χάσουμε και το έργο και τη χρηματοδότηση.
Ο διαγωνισμός έγινε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή (14/6/19) και η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη στις 7/5/2020 με έκπτωση 53,10%. Είχα αναφέρει μάλιστα στην Οικονομική Επιτροπή ότι το έργο μπαίνει σε περιπέτειες. Οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν τελειώσει από το 2019.
Και σαν να μην έφθαναν όλες αυτές οι καθυστερήσεις με ευθύνη φυσικά της Δημοτικής Αρχής, ο εργολάβος περιμένοντας δύο ολόκληρα χρόνια να κάνει έναρξη εργασιών υπέβαλε αίτημα διάλυσης της σύμβασης στις 31/12/21. Άρα το έργο προς το παρόν στις καλένδες μέχρι νεωτέρας.
Η ουσία είναι ότι τα παιδιά της ιστορικής έδρας του Δήμου, της ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, για πολλά χρόνια κάνουν μάθημα σε ακατάλληλες αίθουσες, οι γονείς δικαιολογημένα διαμαρτύρονται, όπως επίσης οι κάτοικοι και οι φορείς δικαιολογημένα αγανακτούν για την παραμέληση της Αρχαίας…”.

Αυτά ανέφερε ο κ. Σταυρέλης, ο οποίος είναι αλήθεια έχει χτυπήσει κι άλλες φορές το καμπανάκι για τις καθυστερήσεις έναρξης των εργασιών για το συγκεκριμένο σχολείο.

Η αλήθεια είναι πως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) κάνει ότι μπορεί για να δυσκολέψει τα πράγματα. Τον περασμένο Απρίλιο (2021) είχε εγκρίνει την τροποποιημένη μελέτη για την ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου, αποδεχόμενο ότι η υλοποίηση του έργου ήταν αναγκαιότητα για την περιοχή. Στην συνεδρίαση είχε παραβρεθεί ο ίδιος ο δήμαρχος προκειμένου να υπερασπιστεί την αναγκαιότητα κατασκευής του σχολείου.

Σε εκείνη την απόφαση, ωστόσο, περιλαμβάνονταν οι όροι βελτίωσης της πρότασης θεμελίωσης και της στατικής μελέτης, καθώς και οι όροι για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Αυτό προϋπόθετε νέες μελέτες και ειδικότερα:

  • μελέτη κατάχωσης και αποκατάστασης των αρχαίων, που θα λάμβανε έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας.
  • μελέτη ανάδειξης των αρχαιοτήτων και προσβασιμότητας σε αυτές, η οποία θα έπρεπε να εξεταστεί εκ νέου από το ΚΑΣ με εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Παράλληλα η απόφαση του ΚΑΣ υποχρέωνε τον δήμο να βελτιώσει την πρόταση θεμελίωσης και την στατική μελέτη του κτιρίου σε μια σειρά από τεχνικά ζητήματα.

Τι είναι οι “Κυτταρικές & Γονιδιακές Θεραπείες” που θα σχεδιάζονται στο Λέχαιο;

Previous article

Διώρυγα Κορίνθου: από τα 175.000 ευρώ, στα 9 εκατ. και μετά στα 30 εκατ. για την αποκατάστασή της – αύριο στην Βουλή η σύμβαση

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *