ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η παραγωγή ελιάς και κρασιού στην ΕΕ βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της ξήρανσης του εδάφους

0

Η ευρωπαϊκή παραγωγή σταφυλιών, ελιών και ξηρών καρπών απειλείται από τη διάβρωση του εδάφους λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, σύμφωνα με Έλληνες και Σουηδούς επιστήμονες.

Ορισμένα εδάφη της Μεσογείου φτάνουν σε κρίσιμα όρια για την ικανότητά τους να παρέχουν υπηρεσίες οικοσυστήματος, σύμφωνα με την έκθεσή τους, και ζητούν επικέντρωση της έρευνας προκειμένου να αντιστραφεί η υποβάθμιση του εδάφους.

«Το πρόβλημα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο από όσο φανταζόμαστε. Και αυτό είναι ανησυχητικό», δήλωσε η καθηγήτρια Ζάχρα Καλαντάρι του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας «KTH» στη Στοκχόλμη.

Πολλαπλές μορφές φυσικής, χημικής και βιολογικής υποβάθμισης επηρεάζουν τα εδάφη της Μεσογείου, καθιστώντας τα την πιο ευαίσθητη περιοχή στην Ευρώπη στην υποβάθμιση και την ερημοποίηση του εδάφους.

Ορισμένα εδάφη δεν μπορούν πλέον να αξιοποιθηούν
Τα χωράφια και οι οπωρώνες στις μεσογειακές χώρες κινδυνεύουν να μετατραπούν σε ερήμους, σύμφωνα με τη μελέτη, με την οργανική ύλη του εδάφους να μειώνεται ενώ αυξάνεται η αλατότητα. Οι ερευνητές προχώρησαν σε γεωργικές αναλύσεις και δεδομένα από δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η περιοχή της Μεσογείου έχει γενικά τα υψηλότερα ποσοστά διάβρωσης του εδάφους στην Ευρώπη, τα χαμηλότερα επίπεδα οργανικής ύλης και σοβαρά προβλήματα αλάτωσης. Μερικά εδάφη πλησιάζουν στο σημείο που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν.

Η μείωση των επιπέδων οργανικής ύλης, σε συνδυασμό με τη ρύπανση, τη σκλήρυνση και τη διάβρωση, σημαίνει ότι τα σκουλήκια, τα μυρμήγκια και άλλοι οργανισμοί, που αποτελούν μέρος βιοποικιλότητας και εμπλουτίζουν το έδαφος, βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι ερευνητές θέλουν να εφαρμόσουν ένα σύστημα παρακολούθησης για να παραμείνουν μπροστά από την υποβάθμιση.

Το Ευρωκοινοβούλιο θα δώσει τη δική του μάχη
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον περασμένο Απρίλιο ψήφισμα για την προστασία του εδάφους.

Στην ΕΕ έχουν εντοπιστεί αρκετές βασικές απειλές για το έδαφος, όπως η κλιματική αλλαγή, η σφράγιση, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις, η ξηρασία, η υδρογεωλογική αστάθεια, η απώλεια οργανικής ύλης του εδάφους, οι πυρκαγιές και οι καταιγίδες, η αλάτωση, η μόλυνση, η απώλεια βιοποικιλότητας του εδάφους, η οξίνιση και ηερημοποίηση.Οι περισσότερες από αυτές τις συνεχιζόμενες διεργασίες υποβάθμισης δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς ή δεν αντιμετωπίζονται καθόλου στην υφιστάμενη ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, διαπίστωσαν οι ευρωβουλευτές.

Αυτή η έλλειψη μάλιστα μειώνει την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων κινήτρων και μέτρων και περιορίζει την ικανότητα της Ευρώπης να επιτύχει τους στόχους της για το περιβάλλον, τη βιώσιμη ανάπτυξη και το κλίμα, καθώς και τις διεθνείς δεσμεύσεις της. Μια προηγούμενη προσπάθεια εισαγωγής ενός νομικού πλαισίου για την προστασία του εδάφους στην ΕΕ απέτυχε, καθώς αποσύρθηκε τον Μάιο του 2014 μετά από αποκλεισμό οκτώ χρόνων από μια μειοψηφία κρατών μελών στο Συμβούλιο.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει δράση για την προστασία του εδάφους με πιο βιώσιμες πρακτικές, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναμένεται να προτείνει νέα στρατηγική.

Πηγή: The Brussels times

Κόλλησε στο μηδέν η Μικτή Κ15

Previous article

3ο ΓΕΛ Κορίνθου: Σεμινάριο επαγγελματικού προσανατολισμού 2022

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *