ΠΟΛΙΤΙΚΗ

N.Y. Times: Η Κίνα γνώριζε για τη ρωσική εισβολή

0

Δημοσίευμα των New York Times –που επικαλείται ως πηγές, ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν και έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο– αναφέρει πως η κυβέρνηση της Κίνας, όχι μόνο είχε γνώση για την επικείμενη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, πριν αυτή γίνει, αλλά και ότι ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι προέτρεψαν υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους στις αρχές Φεβρουαρίου, να μην εισβάλουν στην Ουκρανία πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που γίνονταν στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση, ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν κάποιο επίπεδο γνώσης για τα σχέδια της Ρωσίας για την Ουκρανία πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τη στιγμή που η Μόσχα και το Πεκίνο εξέδωσαν κοινή δήλωση 5.000 λέξεων που τόνιζαν ότι η συνεργασία τους δεν είχε «όριο», ενώ ταυτόχρονα κατηγορούσαν το ΝΑΤΟ για επεκτατισμό.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των N.Y. Times, οι απόρρητες πληροφορίες από τις επαφές Κινέζων και Ρώσων αξιωματούχων, συλλέχθηκαν από μια δυτική υπηρεσία πληροφοριών, θεωρήθηκαν αξιόπιστες και προωθήθηκαν σε ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, καθώς και στις συμμαχικές τους κυβερνήσεις. 

Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, όταν ρωτήθηκε αν αληθεύει ότι οι Κινέζοι γνώριζαν για την εισβολή, απάντησε με διπλωματικό τρόπο: «Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι εικασίες χωρίς καμία βάση και έχουν σκοπό να κατηγορήσουν-μετατοπίσουν και να συκοφαντήσουν την Κίνα», είπε.

Οι Times σημειώνουν επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή να προωθηθούν περισσότερα ρωσικά στρατεύματα στα αυτονομιστικά εδάφη στην Ουκρανία, την επομένη της λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Καιρός: Μικρή ανάπαυλα πριν τη νέα επιδείνωση

Previous article

Πετρέλαιο: Η Δύση δεν έπεισε τον ΟΠΕΚ για αποφασιστική αύξηση της παραγωγής

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *