ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουκρανία: Πώς δύο εκπαιδευτικοί από την Πελοπόννησο γλίτωσαν από τη φρίκη του πολέμου 

0

ΟΑλέκος Μαγιώνος και η σύζυγός του Έλλη Δαλαμάρα βρίσκονταν μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου στο Κίεβο. Οι Πατρινοί εκπαιδευτικοί ήταν αποσπασμένοι στην Ουκρανία διδάσκοντας από το 2021 την Ελληνική Γλώσσα σε σχολείο αλλά και στο Εθνικό Γλωσσολογικό Πανεπιστήμιο της Ουκρανικής πρωτεύουσας.

Ο κ. Μαγιώνος  υπογράμμισε πως μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου που έλαβαν ειδοποίηση από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας να αποχωρήσουν άμεσα, τίποτα δεν προμήνυε πως οι εξελίξεις θα ήταν ραγδαίες.

Πατρινοί εκπαιδευτικοί Κίεβο (3)
Φώτο: tempo24.news

«Οι Ελληνικές αρχές κινήθηκαν άμεσα»

Όπως αναφέρει ο εκπαιδευτικός από την Πελοπόννησο: «Οι Ελληνικές Αρχές κινήθηκαν άμεσα. Δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί αν δεν είχαμε ειδοποιηθεί. Όλα κυλούσαν ομαλά στο Κίεβο και οι περισσότεροι πιστεύαμε πως η κρίση θα επιλυόταν με διπλωματικό τρόπο. Η ζωή κυλούσε ήρεμα, υπήρχε επάρκεια αγαθών και οι Ουκρανοί με τους οποίους συνομιλούσαμε δεν μπορούσαν να πιστέψουν, όπως κι εμείς, ότι οι εξελίξεις θα ήταν ραγδαίες».

«Ευτυχώς οι Ελληνικές Αρχές μας ειδοποίησαν άμεσα να εγκαταλείψουμε τη χώρα» λέει ο κ. Μαγιώνος.

«Φύγαμε με δύο βαλίτσες»

«Πήραμε πρόχειρα όλα τα απαραίτητα σε δύο βαλίτσες αφήνοντας πίσω σχεδόν όλο το νοικοκυριό μας και φύγαμε οδικώς εσπευσμένα. Δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί αν δεν μας έλεγαν να φύγουμε ή αν απλά μας έκαναν μία σύσταση. Ίσως τώρα να βρισκόμαστε στο Κίεβο εγκλωβισμένοι», αναφέρει.

Και συνεχίζει ο κ. Μαγιώνος: «Μέχρι εκείνη τη στιγμή όλα κυλούσαν ομαλά. Προετοιμαζόμασταν μάλιστα για την Πανουκρανική Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας».

Πατρινοί εκπαιδευτικοί Κίεβο (2)
Φώτο: tempo24.news

Η κόλαση του πολέμου

Από το σπίτι του πια στα Καμίνια ο κ. Μαγιώνος μας λέει πως βρίσκεται σε επικοινωνία με Ουκρανούς συναδέλφους του στο Κίεβο. «Η ζωή πια λέει αλλάξει. Υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα και οι συνάδελφοί μας βρίσκονται διαρκώς στα καταφύγια για να αποφύγουν τις συνέπειες του πολέμου».

«Οι βομβαρδισμοί και η εκτοξεύσεις πυραύλων είναι συνεχείς. Οι Ρώσσοι σφυροκοπούν το Κίεβο» μεταφέρει ο κ. Μαγιώνος αποτυπώνοντας τις μαρτυρίες Ουκρανών εκπαιδευτικών με τους οποίους επικοινωνεί.

Προσθέτει πως τώρα τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του αισθάνονται ασφαλείς και πως ήδη έχουν υπάρξει πρόνοιες από την Πολιτεία. «Μας δίνουν άδειες και παραμένουμε στην Ελλάδα μέχρι νεωτέρας» καταλήγει ο κ. Μαγιώνος.

Αμφίπολη: Το άγαλμα θωρακοφόρου και τα πολλά χτένια που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη

Previous article

Απολύθηκαν 7 δικαστές από τον Άρειο Πάγο λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *