ΑΓΡΟΤΙΚΑΚΟΡΙΝΘΙΑ

Δύο νέοι αγρότες ετοιμάζουν την ιδανική φακή για τον κάμπο του Φενεού

0

Έχοντας ενταχθεί σε ένα πανευρωπαϊκό πρόγραµµα για πρότυπες καλλιέργειες, θα ξεκινήσει µία πλήρως ελεγχόµενη καλλιέργεια φακής µε ορισµένες προδιαγραφές ποτίσµατος και λίπανσης, µε στόχο να δώσει λύση στις περιορισµένες στρεµµατικές αποδόσεις του κάµπου Φενεού στον εν λόγω καρπό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Φενεό οι καλλιεργούµενες ποσότητες δεν καλύπτουν τις ανάγκες της ζήτησης, µε αποτέλεσµα το ∆ικότυλον να προµηθεύεται τη φακή που συσκευάζει από παραγωγούς της Λάρισας, όπου εκεί η µέση στρεµµατική απόδοση φτάνει 150 κιλά ετησίως.

Με τη συµµετοχή στο πρόγραµµα και την πρότυπη καλλιέργεια που θα δηµιουργηθεί, στόχος είναι να ανιχνεύσει τον ιδανικό σπόρο, που θα οδηγήσει στη διεύρυνση της καλλιέργειας φακής στον Φενεό. Η αρχική φετινή καλλιέργεια θα ανέλθει σε ένα στρέµµα γης, στο πλαίσιο του προγράµµατος Radiant. Στο ίδιο πρόγραµµα συµµετέχουν ακόµα 15 ευρωπαϊκές χώρες.

Το ∆ικότυλον ξεκίνησε την πορεία της από δύο αγρότες της παλιάς γενιάς, τον Κώστα ∆άρη και τον Γιάννη Μητρόπουλο. Την προσπάθεια ήρθαν να συνδράµουν τα δύο αδέρφια και νεότερα µέλη της οικογένειας, ∆ηµήτρης Λύρας και Γιώργος Λύρας. Όπως λέει ο ∆ηµήτρης Λύρας, το ιδιαίτερο µικροκλίµα του κάµπου Φενεού επηρεάζεται από το υψόµετρο και το ότι ο κάµπος περιβάλλεται από ορεινούς όγκους. «Τα καλοκαίρια είναι πιο ψυχρά και δροσερά, καθώς βρισκόµαστε σε υψόµετρο 900 µέτρων. Συνεργαζόµαστε µε 15 παραγωγούς, ενώ διαθέτουµε και κάποια δικά µας χωράφια. Τα όσπριά µας τα παίρνουµε από περίπου 150 στρέµµατα». Αν και ο ίδιος αποφοίτησε από τη Γυµναστική Ακαδηµία και προπονεί αναπτυξιακές ηλικίες, διάλεξε να διατηρήσει την παραγωγική δραστηριότητα της οικογένειας.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι αυτό που διαφοροποιεί τις καλλιέργειες είναι η µέθοδος απεντόµωσης. «Εφαρµόζουµε τη µέθοδο της κατάψυξης κυρίως κατά του βρούχου, ο οποίος εγκαθίσταται στο άνθος και παρασιτεί, καθώς ζει από τη σάρκα των οσπρίων. Σε συνεργασία µε το Γεωπονικό πανεπιστήµιο απεντοµώνουµε για 48 ώρες στους -30 βαθµούς Κελσίου, τοποθετώντας τα όσπρια στην κατάψυξη», εξηγεί ο ∆. Λύρας.

Μόνο το 50% των διαθέσιµων καλλιεργήσιµων εκτάσεων αξιοποιούνται στον Φενεό

Ο κάµπος του Φενεού φιλοξενεί καλλιέργειες άνω των 50.000 στρεµµάτων, σύµφωνα µε τον ∆. Λύρα. Ωστόσο το µεγαλύτερο µέρος τους παραµένει αναξιοποίητο. «Από το σύνολο των εκτάσεων, καλλιεργούνται µόλις 25.000 στρέµµατα, µε όσπρια, αλλά και άλλα προϊόντα όπως η πατάτα και τα σιτηρά».

Η οικογενειακή επιχείρηση της Κορινθίας έχει δηµιουργήσει τα τελευταία χρόνια αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στην Αθήνα, από τις οποίες εξυπηρετεί τη διανοµή της στην πρωτεύουσα και στις γύρω περιοχές. ∆ιαθέτει αυτή τη στιγµή 7 κωδικούς, εκ των οποίων οι δύο αφορούν προϊόντα ΠΓΕ, τη φάβα Φενεού και τα φασόλια βανίλια. Στη γκάµα της εντάσσονται και µαυροµάτικα και γίγαντες Φενεου και µέτρια φασόλια. Ταυτόχρονα συνεργάζεται µε οµάδα παραγωγών από τη Θεσσαλία, από την οποία προµηθεύεται φακές ψιλές και µέτρια ρεβύθια. Τα αγαθά της κατευθύνονται σε καταστήµατα delicatessen.

Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, ο εφευρέτης του τηλεφώνου

Previous article

Το Μινωικό Ανάκτορο στο Δέλτα του Νείλου

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *