Εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι θα επιβαρυνθούν φορολογικά λόγω των νέων, αυξημένων, αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.
Όχι μόνο επιστρέφουν, αλλά επανέρχονται και δριμύτερα φέτος τα τεκμήρια τα οποία προσαυξάνουν κατά αρκετά δισ. ευρώ τα εισοδήματα επί των οποίων επιβάλλονται οι φόροι. Μόνο το 2020 (το 2021 είχαν «παγώσει» για 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενους που είχαν πληγεί από την πανδημία) είχαν προσαυξήσει για την εφορία τα εισοδήματα κατά 6,35 δις. ευρώ. Μάλιστα, φέτος ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπαχθούν στα τεκμήρια εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι λόγω των νέων, αυξημένων, αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.
Το 2020 είχαν υποστεί τα πρόσθετα φορολογικά βάρη των τεκμηρίων πάνω από 2 εκατομμύρια (2.037.887) φορολογούμενοι, δηλαδή σχεδόν ο 1 στους 4, οι οποίοι είχαν δηλώσει συνολικά 3,63 δις. ευρώ εισόδημα. Η εφορία όμως τους καταλόγισε κατά την εκκαθάριση των δηλώσεών τους άλλα 6,35 δισ. ευρώ και έτσι φορολογήθηκαν για εισοδήματα 9,98 δις. ευρώ ή 2,75 φορές πάνω από αυτά που είχαν δηλώσει.
Πιο αναλυτικά, επί 1.663.670 δηλώσεων υπόχρεων που το 2020 έπεσαν στην παγίδα των τεκμηρίων, και οι οποίοι αρχικά δήλωσαν εισόδημα ύψους 3,24 δισ. ευρώ, η εφορία τους καταλόγισε επιπλέον τεκμαρτό εισόδημα ύψους 5,2 δισ. ευρώ, και έτσι συνολικά φορολογήθηκαν για εισόδημα ύψους 8,44 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, 369.217 σύζυγοι φορολογουμένων έπεσαν και αυτές στην παγίδα των τεκμηρίων και ενώ αρχικά δήλωσαν εισόδημα ύψους 395,8 εκατ. ευρώ, τους καταλογίστηκαν από την εφορία τεκμαρτές δαπάνες ύψους 1,14 δισ. ευρώ. Έτσι, φορολογήθηκαν για συνολικό εισόδημα ύψους 1,54 δισ. ευρώ καταβάλλοντας επίσης αυξημένο φόρο.
Έτσι, στο γενικό σύνολο των Ελλήνων φορολογουμένων, σε κάθε 100 ευρώ εισόδημα που είχαν δηλώσει το 2020, η εφορία τους καταλόγισε άλλα 8 ευρώ. Αυτό το 8,11% επιπλέον εισόδημα προέκυψε από τα τεκμήρια τα οποία επέβαλε η εφορία. Πιο συγκεκριμένα, πρόπερσι όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι δήλωσαν σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εισοδήματα ανερχόμενα στο ύψος των 78,30 δις. ευρώ, όμως η εφορία ανέβασε το τελικό ποσό στα 84,65 δισ. ευρώ, καθώς εντόπισε για 2.037.887 φορολογούμενους, τεκμήρια τα οποία αντιστοιχούσαν σε πρόσθετο (τεκμαρτό) εισόδημα ύψους 6,35 δισ. ευρώ. Με αποτέλεσμα, να κληθούν να καταβάλουν εν τέλει αισθητά υψηλότερο φόρο, σε σχέση με το φόρο που θα πλήρωναν εάν φορολογούνταν με το δηλωθέν τους εισόδημα.
Καθώς από φέτος επιστρέφουν και η«παγίδα» των τεκμηρίων, αλλά και του φορο-πέναλτι του 22% στις ηλεκτρονικές αποδείξεις, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προκειμένου να μην βρεθούν να πληρώνουν υψηλότερο φόρο από αυτόν που αναλογεί στα πραγματικά εισοδήματα τους. Όσον αφορά δε τα τεκμήρια διαβίωσης που απειλούν να αυξήσουν το φορολογητέο εισόδημα και κατ΄επέκτασιν και τον οφειλόμενο φόρο, αυτά είναι:
Η κατοικία, όπου το τεκμήριο υπολογίζεται βάσει των τετραγωνικών μέτρων της , είτε αυτή είναι ιδιοκατοικούμενη, είτε μισθωμένης, είτε ακόμη δωρεάν παραχωρούμενη κύρια κατοικία.
Για τα αυτοκίνητα τα επιβαλλόμενα τεκμήρια υπολογίζονται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινούν από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ. και κλιμακώνονται αναλόγως.
Τεκμήρια αποτελούν επίσης τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια, όπως επίσης και η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
Όσον αφορά τα σκάφη αναψυχής, το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα τους, για δε τις πισίνες υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική.
Στο σύστημα των τεκμηρίων εμπίπτουν επίσης οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.
Η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης έχει καθοριστεί στις 3.000 ευρώ, προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ, προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
Κάτι το οποίο μπορεί να βοηθήσει όσους δηλώνουν χαμηλότερο εισόδημα από αυτό που υπολογίζει η εφορία με βάση τα τεκμήρια, είναι το ότι έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν την διαφορά μεταξύ του δηλωθέντος και του τεκμαρτού εισοδήματος επικαλούμενοι:
Εισοδήματα τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο (αποζημίωση λόγω απόλυσης από την εργασία, κέρδη από αμοιβαία κεφάλαια, οι τόκοι από έντοκα γραμμάτια και ομόλογα Δημοσίου Ή από τραπεζικές καταθέσεις στις τράπεζες).
Χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα (π.χ. εφάπαξ λόγω συνταξιοδότησης, αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία κλπ.).
Ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων (π.χ. ακινήτων, αυτοκινήτων, κινητών πραγμάτων, μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων κινητών αξιών) αφαιρουμένου του κόστους απόκτησης, δηλαδή του τιμήματος που καταβλήθηκε για την απόκτησή τους.
Ποσά σε ευρώ ή συνάλλαγμα που εισήγαγε στην Ελλάδα ο φορολογούμενος, εφόσον δικαιολογεί την απόκτησή τους στο εξωτερικό αλλοδαπή.
Δάνεια.
Δωρεά ή γονική παροχή χρημάτων.
Ανάλωση Κεφαλαίου προηγουμένων ετών.Πρόκειται για την ανάλωση κεφαλαίου που έχει φορολογηθεί ή νόμιμα απαλλαγεί από το φόρο σε προηγούμενα έτη.
Comments