ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εντοπίστηκε μυστηριώδες εκτυφλωτικό φαινόμενο στο Σύμπαν

0

Αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά κοσμικά φαινόμενα. Ονομάζεται κιλονόβα και είναι ένας από τους πιο ισχυρούς και εκτυφλωτικής λάμψης τύπους εκρήξεων στο Σύμπαν. Η έκρηξη αυτή προκαλείται από τη σύγκρουση δύο άστρων νετρονίου τα οποία είναι  προϊόντα εκρήξεων και πιο συγκεκριμένα των αστρικών εκρήξεων σουπερνόβα.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποίησε σε μία έκρηξη κιλονόβα που συνέβη τον Αύγουστο του 2017. Η έκρηξη που έλαβε την κωδική ονομασία GW170817 προκάλεσε ένα ωστικό κύμα υλικών το οποίο θερμαίνει την κοσμική ύλη που συναντά στο δρόμο του παράγοντας έτσι ακτινοβολία Χ. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη αν τα υλικά της έκρηξης έχουν εκτοξευθεί στο διαστημικό κενό ή αν κατευθύνονται μέσα σε μια μαύρη τρύπα. Ότι και από τα δύο να συμβαίνει πάντως ο εντοπισμός του φαινομένου και η μελέτη του γίνεται για πρώτη φορά γεγονός που όπως είναι ευνόητο είναι εξαιρετικά σημαντικό και ενδιαφέρον.  

«Μπήκαμε σε μια αχαρτογράφητη περιοχή μελετώντας τα μεθεόρτια μιας σύγκρουσης άστρων νετρονίου. Βλέπουμε για πρώτη φορά κάτι καινούργιο και ασυνήθιστο δίνοντας μας την δυνατότητα να μελετήσουμε και κατανοήσουμε κοσμικές διεργασίες και φαινόμενα της φυσικής που δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα» αναφέρει η Απραχίτα Χαγιέλα, αστροφυσικός του αμερικανικού Πανεπιστημίου Northwestern, μέλος της ερευνητικής ομάδας. 

Εικόνα: Καλλιτεχνική απεικόνιση της έκρηξης κιλονόβα που μελετούν οι επιστήμονες (NASA/CXC/M. Weiss).

Πηγή: naftemporiki

Πλαφόν σε ηλιέλαια και άλευρα βάζει το sklavenitis.gr για να μην υπάρξουν ελλείψεις

Previous article

Στην Κόρινθο αύριο ο Μαρινάκης – Επίσκεψη σε επιχειρήσεις και δημάρχους της περιοχής!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *