ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Δήμος Κορινθίων προς δημότες: καθαρίστε τα οικόπεδά σας για να μην κινδυνέψουμε από φωτιές

0

Θέλοντας και μη ο χειμώνας είναι πια πίσω μας και αργά αλλά σταθερά πλησιάζουμε και στο φετινό καλοκαίρι. Και το καλοκαίρι, όπως κάθε καλοκαίρι, φέρνει τους κινδύνους των πυρκαγιών που συχνά ξεσπούν από αμέλεια.

Και η πιο χαρακτηριστική πράξη αμέλειας δεν είναι άλλη από τα ακαθάριστα οικόπεδα, αυτές τις διάσπαρτες πυριτιδαποθήκες, οι οποίες άλλοτε γεννούν και άλλοτε πολλαπλασιάζουν τις πυρκαγιές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Κορινθίων προετοιμάζεται για το επερχόμενο θέρος με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βαγγέλη Παπαϊωάννου να καλεί τους δημότες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Όπως προκύπτει, λοιπόν, από την υπ. αριθμ. 20/2022 Πυροσβεστική Διάταξη

1. Οι ιδιοκτήτες, νομείς επικαρπωτές και μισθωτές  οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, υποχρεούνται, μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

2. Ο καθαρισμός περιλαμβάνει:

α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

β. Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος  της στηθαίας διαμέτρου (περίπου 1,50μ.) και το 50% της κόμης τους.

γ. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.

δ. Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον δήμο, επιβάλλεται στους υπόχρεους το πρόστιμο της περ.26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α’ 114)

Το Σάββατο τα εγκαίνια των ανακαινισμένων εγκαταστάσεων του νέου γηπέδου των Αγίων Θεοδώρων

Previous article

OEBE Κορινθίας: ρωτάμε δημοσίως τον Παύλο Μαρινάκη

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *