ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα αγοράζουν φθηνότερο πετρέλαιο κίνησης οι οδηγοί

0

Σε ισχύ έχει τεθεί από αρχές Απριλίου η έκπτωση στο πετρέλαιο κίνησης για το σύνολο των καταναλωτών σύμφωνα με την οποία οι οδηγοί θα μπορούν να γεμίζουν με έκπτωση που θα φθάνει τα 15 λεπτά το λίτρο, μια έκπτωση η οποία θα εφαρμόζεται απευθείας στην αντλία. Συγκεκριμένα, η επιδότηση που λαμβάνει ο τελικός καταναλωτής εκφράζεται ως το γινόμενο της ποσότητας κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης επί του ύψους της επιδότησης ανά λίτρο, προσαυξανόμενο με το ΦΠΑ, και διαπιστώνεται από την σύγκριση των περιθωρίων κερδών του πρατηρίου.

Η μειωμένη τιμή θα ισχύει μόνο για τον Απρίλιο ενώ δεν αποκλείεται το μέτρο να παραταθεί και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η πρώτη αυτή επιδότηση που εφαρμόζεται στα καύσιμα αποτελεί το ένα από τα δύο σκέλη του μέτρου που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ακρίβειας στα καύσιμα. Υπενθυμίζεται ότι δεν ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια ούτε σύνθετες διαδικασίες καθώς οι εταιρείες εμπορίας αγοράζουν με την προβλεπόμενη έκπτωση και τα πρατήρια με τη σειρά τους εφαρμόζουν την έκπτωση στην αντλία. Η διασταύρωση της ορθής εφαρμογής της έκπτωσης γίνεται μέσω των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων και των τιμολογίων (ελέγχεται το τελευταίο τιμολόγιο).

Η διπλή ουσιαστικά επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης εφαρμόζονται επειδή η αύξηση στο ντίζελ ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που έγινε σε άλλα καύσιμα και ύστερα από την πρώτη αυτή έκπτωση που αφορά σε όλους τους καταναλωτές, θα ακολουθήσει και η επιδότηση για όλα τα καύσιμα κίνησης, δηλαδή τη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο για τους ενδιαφερόμενους που παρουσιάζουν οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στα μέσα Απριλίου θα αρχίσει να «τρέχει» η επιδότηση για όλα τα καύσιμα κίνησης ύψους από 30 έως 50 ευρώ συνολικά για κάλυψη 180 λίτρων καυσίμου για διάστημα ενός τριμήνου.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβει την επιδότηση ο δικαιούχος είναι να παρουσιάζει δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος και δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν τα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Το δηλωθέν όχημα πρέπει να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο ενώ κάθε φυσικό πρόσωπο έχει δικαίωμα να αιτηθεί για ένα μόνο όχημα (στο οποίο πρέπει να διαθέτει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας σε όχημα ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης). Ωστόσο, σε περίπτωση συζύγων εάν ο καθένας διαθέτει αυτοκίνητο στο όνομά του, τότε μπορούν να επιδοτηθούν και για τα δύο, αρκεί το οικογενειακό τους εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 30.000 ευρώ.

Όσον αφορά στη διαδικασία υποβολής της αίτησης, ενδιαφερόμενος μπαίνει με τους κωδικούς του στο Taxisnet στην πλατφόρμα gov.gr και χωρίς να έχει την υποχρέωση να υποβάλει δικαιολογητικά ή αποδείξεις, δηλώνει το όχημα για το οποίο αιτείται επιδότηση, τον αριθμό του κινητού του, τη διεύθυνση e-mail του και το IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού κατά το πρότυπο που είχε εφαρμοστεί στη χορήγηση του freedom pass.

Κατόπιν, διενεργείται η διασταύρωση των στοιχείων και οι αιτούντες λαμβάνουν SMS και e-mail για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της.

Η άυλη κάρτα που θα χρησιμοποιηθεί για την επιδότηση αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού (smartphone) και χρησιμοποιείται σε πρατήρια με το σήμα της MasterCard. Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντός του τριμήνου από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο και η χρήση της μπορεί να γίνει και εφάπαξ, δηλαδή για ένα μόνο γέμισμα, εάν το επιθυμεί ο χρήστης.

Ελληνίδα γιαγιά γέννησε στα 67 γέννησε την εγγονή της

Previous article

Νάρθηκας: Το φυτό που χρησιμοποίησε ο Προμηθέας, για να κλέψει την φωτιά από τους Θεούς

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *