ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δικαστική απόφαση-σταθμός δικαιώνει οικογένεια θύματος από αστυνομικά πυρά

0

Εν μέρει δεκτή έγινε η αγωγή της οικογένειας της Αικατερίνης Ζώγαλη, η οποία σκοτώθηκε το 2013 κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης κακοποιών. Η απόφαση αναγνωρίζει την ευθύνη του Δημοσίου από νόμιμες μεν ενέργειες των οργάνων του, οι οποίες όμως είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο πολίτη.

Σύμφωνα με την απόφαση υπ’ αριθμ. 4978/2022 που εξέδωσε το 25ο τμήμα του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, γίνεται δεκτή εν μέρει η αγωγή των γονέων και των δυο αδερφών της Αικατερίνης Ζώγαλη  η οποία έχασε τη ζωή της στις 29-3-2013 κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης, στην Ε.Ο Κορίνθου-Επιδαύρου στο ύψος της διασταύρωσης που οδηγεί στη Κυρά Βρύση.

Με την απόφαση αυτή το Δικαστήριο αναγνώρισε την υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλλει σε κάθε έναν απο τους γονείς της Αικατερίνης Ζώγαλη το ποσό των 60.000 ευρώ και σε κάθε ένα απο τα δυο αδέλφια αυτής το ποσό των 40.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης.

Η δικαστική απόφαση έκρινε ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου απο νόμιμες κατ’ αρχήν ενέργειες των οργάνων του αφού ο θάνατος της Αικατερίνης Ζώγαλη ναι μεν προήλθε απο βολίδα προερχόμενη από το όπλο ενός εκ των καταδιωκόμενων δραστών, ωστόσο το συμβάν αυτό δεν ήταν άσχετο με τη καθ’ όλα νόμιμη επιχειρησιακή απόφαση των αστυνομικών οργάνων να καταδιώξουν το όχημα των υπόπτων, γνωρίζοντας ότι αυτοί έφεραν βαρύ οπλισμό, η δε προκληθείσα βλάβη στους συγγενείς της θανούσης, απο το θάνατό της, συνιστά υπέρμετρη θυσία χάριν του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου και συγκεκριμένα προς διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και ασφάλειας απο τη σύλληψη των κακοποιών, με αποτέλεσμα να συντρέχει ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου, βάσει του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος προς αποκατάσταση της βλάβης, μέσω της καταβολής εύλογης χρηματικής ικανοποίησης.

Διεθνής δίτροχη απεργία για κούριερ και ντελίβερι

Previous article

Μια πλατφόρμα με απαντήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην καθημερινή ζωή

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *