ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα κάνει πίσω η Ε.Ε. στο εμπάργκο πετρελαίου;

0

Οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν την επιλογή να «παρκάρουν» το σχέδιο καθώς αδυνατούν να μεταπείσουν τον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Συμφωνία για το έκτο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ακόμα δεν υπάρχει και η βιντεοκλήση που θα γινόταν μεταξύ του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, και μιας επιλεγμένης ομάδας μετά το ταξίδι της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, στη Βουδαπέστη (τη Δευτέρα) δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

Με αξιωματούχος να ξακολουθούν να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις χωρίς να υπάρχει «φως στο τούνελ» οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν μια επιλογή για να παρακάμψουν την απροθυμία του Όρμπαν να απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο: το… παρκάρισμα του σχεδίου.

Μια ιδέα που κυκλοφορεί θα έβλεπε άλλα στοιχεία του πακέτου να προχωρούν, με την υποστήριξη και των 27 χωρών μελών. Αλλά η πλήρης απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού αργού και διυλισμένων καυσίμων θα μπορούσε να τεθεί στην άκρη προς το παρόν, ενώ οι εργασίες για μια συμβιβαστική συμφωνία που μπορεί να αποδεχθεί η Ουγγαρία συνεχίζονται, δήλωσαν διπλωμάτες της Ε.Ε. στο POLITICO.

Σημαντικό πλήγμα

Μια τέτοια καθυστέρηση θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα για τις προσπάθειες της Ένωσης να αντιμετωπίσει τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία – και θα επέφερε πλήγμα στη φον ντερ Λάιεν ειδικότερα.

Οι πρεσβευτές της Ε.Ε. πρόκειται να συναντηθούν σήμερα το πρωί για μια προγραμματισμένη συνάντηση, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα συγκληθούν περαιτέρω συναντήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο. Επάνω από τις διαπραγματεύσεις δεσπόζει η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές εάν η συζήτηση για τις κυρώσεις θα επιλυθεί πριν από αυτό ή θα μετατεθεί στην ημερήσια διάταξη της Δευτέρας.

Ο Ζοσέπ Μπορέλ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., πιέζει τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση για όπλα για την Ουκρανία κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Γερμανία τήρησε αρνητική στάση αλλά μόνο επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπογράψει αμέσως τη νέα χρηματοδότηση.

Τροχαίο ατύχημα στο Βραχάτι –  Aγροτικό συγκρούστηκε με μοτοποδήλατο

Previous article

Διάστημα: Μεγάλη μαύρη τρύπα στην καρδιά του γαλαξία μας «φωτογραφήθηκε» για 1η φορά

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *