ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ρεκόρ τιμών για το σιτάρι μετά την απαγόρευση εξαγωγών από την Ινδία

0

Συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους οι τιμές των σιτηρών ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Μετά την απόφαση της Ινδίας την Παρασκευή να απαγορεύσει τις εξαγωγές αυτών των κρίσιμων για την επισιτιστική ασφάλεια αγαθών, φοβούμενη ελλείψεις, η τιμή του σιταριού αυξήθηκε το πρωί της Δευτέρας πάνω από 5%, ξεπερνώντας τα 1.237 δολάρια ο τόνος.

Η Ινδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός σιταριού στον κόσμο. Έπειτα από κύμα καύσωνα μέσα στον Απρίλιο, που επηρέασε την παραγωγή της, ανακοίνωσε ότι για να μπορέσει να ελέγξει την εγχώρια αύξηση της τιμής του σιταριού, απαγορεύει τις εξαγωγές του.

Στην ανακοίνωση της ινδικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι οι διεθνείς τιμές των σιτηρών απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια για τη χώρα και τις γειτονικές και ευάλωτες χώρες.

Από τις αρχές του χρόνου, οι τιμές σιταριού έχουν αυξηθεί κατά 60%, αφενός εξαιτίας της αδυναμίας της εμπόλεμης Ουκρανίας να κάνει εξαγωγές. Η Ουκρανία είναι η έκτη μεγαλύτερη παραγωγός σιτηρών στον κόσμο και λόγω των συγκρούσεων υπολογίζεται ότι η παραγωγή της θα μειωθεί φέτος τουλάχιστον κατά ένα τρίτο.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Kayrros, η μείωση της παραγωγής σιτηρών μπορεί να φτάσει και το 35% σε σχέση με το 2021. Η Ουκρανία έχει ήδη απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων προϊόντων διατροφή, στην προσπάθειά της να διασφαλίσει την επάρκεια τροφίμων για τους πολίτες της.

Την κατάσταση έχει επιδεινώσει και ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό. 

ΟΑΕΔ: Νέες αλλαγές προ των πυλών, ποιοι διαγράφονται σε 60 ημέρες από τα μητρώα, ποιοι θα λάβουν νέα επιδόματα

Previous article

Αλεξανδρούπολη: Φρικτός θάνατος άνδρα που διαμελίστηκε σε αυτόματο κάδο απορριμμάτων

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *