ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πίσω ολοταχώς από Κομισιόν για την αγορά ρωσικού αερίου σε ρούβλια

0

Συμβιβάστηκε με τα τετελεσμένα εντέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία και ανέφερε πως οι εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Κομισιόν έστειλε τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της στα κράτη- μέλη την Παρασκευή, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος. Στις επικαιροποιημένες συστάσεις, ανέφερε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν τις υποχρεώσεις τους εκπληρωμένες μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.

Οι κυρώσεις της Ε.Ε. «δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου σε χώρα με αέριο, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις», ανέφερε η Επιτροπή. «Οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει υφιστάμενων συμβάσεων και να εξετάσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την πληρωμή που έχει ήδη εκπληρωθεί πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμβάσεις».

Η νέα οδηγία δεν εμποδίζει τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank και θα τους επιτρέψει να αγοράσουν φυσικό αέριο σύμφωνα με τις κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. 

Αυτό έρχεται καθώς οι προθεσμίες για τις προμήθειες Απριλίου πλησιάζουν για τους μεγάλους Ευρωπαίους αγοραστές.

Πάνω από 20 αγοραστές έχουν ήδη λογαριασμό σε ρούβλια

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αρχίζουν να κινούνται προς την εκπλήρωση των ρωσικών απαιτήσεων για να διατηρήσουν τη ροή του φυσικού αερίου και ιδανικά πληρώνοντας λιγότερα σε σχέση με άλλες πηγές.

Το είπε άλλωστε πρώτος χωρίς περιστροφές ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πριν από λίγες ημέρες, ενώ σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni θα προχωρήσει σε άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια και ευρώ στην Gazprombank έως την Τετάρτη, ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει τις πληρωμές εγκαίρως αυτόν τον μήνα και να αποφύγει τυχόν κινδύνους για τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Η εταιρεία περίμενε να δημοσιευθούν επίσημα αυτές οι οδηγίες πριν ενεργήσει, είπε μια απ’ τις πηγές που επικαλείται το οικονομικό πρακτορείο.

Νωρίτερα, το Bloomberg είχε μεταδώσει, επικαλούμενο ένα πρόσωπο κοντά στην Gazprombank, ότι είκοσι ευρωπαϊκές εταιρείες άνοιξαν λογαριασμούς στην ιδιωτική ρωσική τράπεζα για να ανταλλάξουν ευρώ με ρούβλια προκειμένου να αγοράσουν φυσικό αέριο και ότι άλλες 14 εταιρείες ζητούν έγγραφα για τη διευκόλυνση των συναλλαγών σε ρούβλια.

Ο γερμανικός κολοσσός Uniper SE και η αυστριακή OMV AG δήλωσαν επίσης ότι αναμένουν να συνεχιστούν οι αγορές φυσικού αερίου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι γερμανικές εταιρείες κοινής ωφέλειας θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις επόμενες πληρωμές φυσικού αερίου στη Μόσχα, παρά το καθεστώς κυρώσεων και τους νέους κανόνες της Μόσχας.

«Οι εταιρείες θα πληρώσουν τους επόμενους λογαριασμούς τους σε ευρώ», είπε ο Χάμπεκ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο διυλιστήριο Leuna στην ανατολική Γερμανία. Οι κυρώσεις της Ε.Ε. θα εξακολουθήσουν να επιτρέπουν στις ρωσικές τράπεζες να μεταφέρουν αυτά τα χρήματα εσωτερικά σε «λογαριασμούς Κ», πρόσθεσε, αφήνοντας ανοιχτό εάν αυτοί θα είναι λογαριασμοί σε ευρώ ή σε ρούβλια. «Αυτό είναι, κατά την άποψή μου, σύμφωνα με τις κυρώσεις, σύμφωνα και με την Επιτροπή της Ε.Ε.», είπε.

Πάντως ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι επέκρινε την Ε.Ε. για άμβλυνση της στάσης της όσον αφορά τις πληρωμές στο ρούβλι.

«Είμαι απογοητευμένος που βλέπω ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει συναίνεση να πληρώνεται το φυσικό αέριο σε ρούβλια», δήλωσε την Κυριακή. «Η Πολωνία θα τηρήσει τους κανόνες και δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό του Πούτιν». Σημειώνεται ότι η Ρωσία διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου στη γειτονική Πολωνία στα τέλη Απριλίου.

Δέσμιοι του Όρμπαν για το εμπάργκο στο πετρέλαιο

Ο Βίκτορ Όρμπαν / AP Photo/Olivier Matthys, Pool, File

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. προσπάθησαν να πιέσουν δημόσια την Ουγγαρία σήμερα να άρει το βέτο της στο προτεινόμενο εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, αλλά τελικά το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ενημέρωσε, ωστόσο, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να ενισχύσουν περαιτέρω την Ουκρανία με 500 εκατομμύρια ευρώ για αγορές όπλων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει η ΕΕ για αυτόν τον σκοπό σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έθεσε την προοπτική μιας «εποχής ύφεσης» στην Ευρώπη και ξεκαθάρισε πως η Βουδαπέστη δεν θα μπλοκάρει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, εφόσον δεν αποτελούν κίνδυνο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας. Επίσης, μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Όρμπαν είπε ότι η χώρα του δεν θα συναινέσει στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Νωρίτερα ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε πως η Βουδαπέστη δεν έχει λάβει καμία σοβαρή πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, έπειτα από μια επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν στην Βουδαπέστη νωρίτερα αυτό τον μήνα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προκαλέσει πρόβλημα με μια πρόταση, επομένως είναι μια δίκαιη προσδοκία από την Ουγγαρία… ότι η ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει μια λύση: να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις και να αντισταθμίσει τις (προκύπτουσες) αυξήσεις τιμών που καθιστούν αναγκαίο έναν συνολικό εκσυγχρονισμό της ενεργειακής δομής της Ουγγαρίας σε ύψος 15-18 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο Σιγιάρτο με ανάρτησή του στο facebook.

Η Λιθουανία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της λέγοντας ότι το μπλοκ «κρατείται σε ομηρεία από ένα κράτος μέλος». 

Χαμόγελο του Παιδιού: “Η κυβέρνηση μας βάζει λουκέτο”

Previous article

H bwin ανακατασκεύασε ένα σχολικό γήπεδο στο Κιάτο και προκάλεσε το σχόλιο του Μάρκου Λέγγα!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *