ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ετήσιο συνέδριο των συνταξιούχων υπαλλήλων της ΕΕ ο Βασίλης Νανόπουλος

0

Στις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης των πρώην Υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων “AIACE 2022” συμμετείχε ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος χθές το πρωί.

Ο Δήμαρχος καλωσόρισε τους συνέδρους και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, ανάμεσα τους ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης και Προστασίας του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής κ.Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Υφυπουργός Έρευνας – Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας, ο πρώην Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Υπουργός και Βουλευτής Κορινθίας κ. Σταύρος Δήμας ,σημείωσε την αξία του συνεδρίου στις ιδιαίτερα κρίσιμες εξελίξεις που καταγράφονται στην Ευρώπη, εξήρε την παρουσία του κ. Μαργαρίτη Σχοινά στην Αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίχως να παραλείψει να αναφερθεί στην σπουδαιότητα του τόπου που αυτή τη χρονιά φιλοξενεί το συνέδριο.

Η Ομιλία του Δημάρχου Κορινθίων

Κυρίες και κύριοι

Σας καλωσορίζω στην Κόρινθο,  στην πόλη που ο  Απόστολος των εθνών  Παύλος έστειλε  δυο από τις πιο σημαντικές επιστολές οι οποίες ως κείμενα με βαθύτερα νοήματα και θρησκευτικό περιεχόμενο διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν  την Ευρώπη και τους θεσμούς. Εδώ  κατασκεύασε ο Αμινοκλής την τριήρη το πλοίο που άλλαξε τον κόσμο στις θαλάσσιες  μεταφορές και τις πολεμικές επιχειρήσεις για αιώνες  .

Την πόλη όπου αναπτύχθηκε ο κορινθιακός ρυθμός ο κίονας  που κοσμεί δημόσια κτίρια σε όλη τη γη .Την πόλη της εξωστρέφειας  με σήμα τον Πήγασο το φτερωτό άλογο της μυθολογίας .

Τη σύγχρονη πόλη που με υποδομές αξιοποιεί τη γεωγραφική θέση , τη διώρυγα της Κορίνθου ,  την τοπική παραγωγή και τον τουρισμό για οικονομική ανάπτυξη .

 Σας καλωσορίζω στην Κόρινθο την πόλη με την μεγάλη ιστορία όπου πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις με παγκόσμιες επιπτώσεις αιώνες πριν.

Εδώ στην Αρχαία Κόρινθο έγινε η συνάντηση των εκπροσώπων των κρατών της Ελλάδος και αποφασίστηκε η συνένωση  όλων των Ελλήνων στην εκστρατεία κατά των Περσών ,  ορίστηκε επικεφαλής του στρατού ο Αλέξανδρος ο  Μακεδόνας .

Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν η δημιουργία μιας αυτοκρατορίας από την Ελλάδα μέχρι τις Ινδίες και η μεταφορά του Ελληνικού πολιτισμού και επιστημών στο σύνολο του τότε γνωστού κόσμου . Άλλαξε η πορεία του κόσμου και ο Αλέξανδρος έγινε Μέγας .

Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση συνένωσης κρατών με κοινό σκοπό έχει πολλά κοινά με την απόφαση της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης  η οποία βέβαια επιτεύχθηκε με ειρηνικά πλέον μέσα και συνεχίζει να εξελίσσεται .

Εμπνευσμένοι ηγέτες κατάφεραν με διακρατικές συνθήκες να δημιουργήσουν μια ένωση οικονομική κατ’ αρχήν και να αποφύγουν πολέμους στην Ευρώπη για πολλές δεκαετίες .

Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη νομίζω της δημιουργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης στο πρότυπο των ΗΠΑ για να υπάρξει ευημερία στους λαούς .

Ο τελευταίος πόλεμος στην Ουκρανία ζημιώνει μόνο την Ευρωπαϊκή ένωση , κερδισμένη είναι και η Αμερική και η Ρωσία μέχρι τώρα . Αν θέλουμε οι Ευρωπαίοι την πρόοδο των λαών πρέπει να έχουμε ισχυρή κεντρική κυβέρνηση και την κρίση να κάνουμε ευκαιρία .

Πολλοί φοβούνται ότι κινδυνεύει η ανεξαρτησία των κρατών και ότι θα κυβερνούν οι Γερμανοί . Η καλύτερη απόδειξη ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί είναι ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής ο κ Μαργαρίτης Σχοινάς που είναι σήμερα μαζί μας .  Η Ευρώπη είχε πάντα στην λειτουργία της τη δημοκρατία και τις ίσες ευκαιρίες και υπάρχει η ωριμότητα πλέον της συνύπαρξης των λαών της συνεργασίας και του συμφέροντος για ολους . Έλληνες επίτροποι υπάρχουν σε κάθε θητεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Δεν θα είναι εύκολη η εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά υπάρχει και το προηγούμενο της χώρας μας. Όταν είπαν στον αείμνηστο Κωσταντίνο Καραμανλή πρωθυπουργό τότε της χώρας ότι δεν είναι έτοιμη η Ελλάδα για να μπει στην ευρωπαϊκή ένωση απάντησε . Θα ρίξω τους Έλληνες στη θάλασσα και θα μάθουν να κολυμπούν , και αυτό έγινε . Μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή ένωση και τα καταφέραμε να παραμείνουμε και να προοδεύσουμε . Αν δεν είχαμε μπει τότε οι συνθήκες οικονομικές και άλλες θα ήταν πολύ χειρότερες για όλους μας .

Εσείς ως υπάλληλοι για πολλά χρόνια σε καίριες θέσεις γνωρίζετε πολύ καλά τι έγινε στην ευρωπαϊκή πορεία και τι μπορεί να γίνει .

Η πολύτιμη γνώμη σας σε σημαντικά ζητήματα είναι μεγάλη βοήθεια και τη θέλουμε είτε προβλέπεται θεσμικά είτε όχι .

Εσείς δεν έχετε να σκεφθείτε πολιτικό κόστος και μπορείτε να λέτε το σωστό και να διαμορφώνετε το  κλίμα και την κοινή γνώμη κατάλληλα για να γίνουν πιο εύκολα οι απαραίτητες αλλαγές .

Σας εύχομαι καλή διαμονή στην περιοχή μας και επιτυχία τις εργασίες της γενικής σας συνέλευσης .Ελπίζω να σας ξαναδούμε σύντομα .»

Δωρεά ιατρικού εξοπλισμού στο αγροτικό ιατρείο Σοφικού

Previous article

Έκλειψη ανάμεσα στα λουλούδια

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *