ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Γερμανοί ξανάρχονται (1948-1949)

0

Ηταινία, “Οι Γερμανοί ξανάρχονται” προβλήθηκε τη σαιζόν 1948-1949 και έκοψε 136.033 εισιτήρια.

-Η ταινία, “Οι Γερμανοί ξανάρχονται” αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού έργου των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου.

Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Σκηνή από την ταινία, “Οι Γερμανοί ξανάρχονται”.

-Πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση για τους: Μίμη Φωτόπουλο, Λαυρέντη Διανέλλο, Στέφανο Στρατηγό, Νίκο Φέρμα, Ίλυα Λιβυκού, και Γιάννη Χειμωνίδη.

-Η ταινία, “Οι Γερμανοί ξανάρχονται” έγινε τεράστια επιτυχία, ενώ αποτελούσε και πολιτικό μήνυμα για ειρήνευση, αφού η Ελλάδα μαστιζόταν από τον εμφύλιο πόλεμο.

-Με αυτήν την ταινία, καθιερώνεται ο Βασίλης Λογοθετίδης σαν ο μέγιστος Έλληνας κωμικός της εποχής.

-Το 1948 το στούντιο αυτό της Φίνος ήταν σε πρωτόγονη κατάσταση, για να υποδεχθεί μια φιλόδοξη ταινία όπως “Οι Γερμανοί ξανάρχονται“. Ο Φίνος ήταν από μόνος του ένα ολόκληρο συνεργείο, το παιδί για όλες τις δουλειές: Φωτισμοί, φωνοληψία, εμφάνιση και εκτύπωση του φιλμ, μοντάζ και αν χρειαζόταν έκανε και τον οπερατέρ. Ο Σακελλάριος ένας μαθητευόμενος σκηνοθέτης, που κουβαλούσε τις τενεκεδένιες σκάφες με τα ντουί, εν είδει προβολέων, έστηνε τα ντεκόρ, μετέφερε τη μηχανή, κινούσε το travelling, μαζί με τους πρωτόβγαλτους Μάρκο Ζέρβα, τον Κώστα Ανδρίτσο, τον Θεόφιλο Ασημακόπουλο και τον μακιγιέρ Σταύρο Κελεσίδη.

Τα πρόθυμα αυτά χέρια βέβαια δεν έφταναν για να γυριστεί η ταινία, “Οι Γερμανοί ξανάρχονται“. Χρειάζονταν κομπάρσοι, γερμανικές στολές και όπλα, φυλακές, το καστ των ηθοποιών δεν ήταν ακόμα ολοκληρωμένο και μόνο ένας Λογοθετίδης υπήρχε μαζί με τον θίασο των αγαπημένων του συνεργατών. Ο Σακελλάριος εξομολογείται ότι τις στολές τις έραψαν μόνοι τους αναλαμβάνοντας ένα βαρύ έξοδο για τις τσέπες τους, και όσο για τους κομπάρσους έβαλαν αγγελίες στις εφημερίδες: “Ζητούνται νέοι, έτσι κι έτσι… που να ξέρουν λίγα γερμανικά”. Και γέμισε ο τόπος έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην οδό Στουρνάρα.

Ουρές οι “γερμανομαθείς” που στην πλειονότητά τους δεν συγκέντρωναν τα τυπικά προσόντα αλλά πήγαιναν να πάρουν οι άμοιροι το ταπεινό μεροκάματο του κομπάρσου που την εποχή εκείνη ήταν ογδόντα δραχμές. Και ως κερασάκι στην τούρτα ο Σακελλάριος αναφέρει πως για χάρη αυτής της ταινίας μπήκε ο πρώτος πραγματικός προβολέας, όχι τίποτα φοβερό, ένα μικρός προβολέας 500 βατ όλος κι όλος, κι αυτόν τον έφερε άγνωστο από πού ο Φίνος με “όλας τας τιμάς”.

Περίληψη της ταινίας, “Οι Γερμανοί ξανάρχονται”

Ο Θόδωρος, ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης, έχει απογοητευθεί και πικραθεί από τα εμφύλια πάθη που ταλανίζουν τη χώρα, ενώ ακόμα είναι νωπές οι μνήμες από την σκληρή τυραννική κατοχή των Γερμανών. Μια μέρα, βλέπει στον ύπνο του πως οι Γερμανοί… ξανάρχονται και μαζί τους ο εφιάλτης που βιώσανε οι Έλληνες. Ξυπνώντας ανακουφίζεται, αλλά δείχνει και την πίκρα του για τον νέο εφιάλτη που ζει η χώρα με τον εμφύλιο σπαραγμό.

Σοφικό: Αφιέρωμα στους Αρβανίτες της Κορινθίας

Previous article

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Κορινθίας

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *