ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κερασιά | Μύγα (Rhagoletis cerasi) και Κηλιδόπτερη δροσόφιλα (Drosophila suzukii) – Τρόποι αντιμετώπισης

0

Γεωργικές προειδοποιήσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας

Η μύγα της κερασιάς αποτελεί πολύ σοβαρό εχθρό των κερασιών. Εμφανίζεται συνήθως προς τα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και εναποθέτει τα αυγά της στο εσωτερικό των μικρών καρπών. Από τα αυγά αυτά αναπτύσσονται οι προνύμφες, οι οποίες τρέφονται από τη σάρκα των καρπών. Οι προνύμφες αφού συμπληρώσουν την ανάπτυξή τους βγαίνουν από το κεράσι και πέφτουν στο χώμα.

Στις πρώιμες ποικιλίες παρατηρείται αλλαγή στο χρώμα των καρπών. Συνιστάται να γίνει ένας ψεκασμός με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και επανάληψη μετά από δέκα (10) ημέρες κυρίως στις όψιμες ποικιλίες και ιδιαίτερα όπου υπάρχει ιστορικό προσβολής. Ο καρπός είναι επιδεκτικός προσβολής από το βλαστικό στάδιο της κερασιάς αλλαγής τού χρώματος των καρπών. Σε κάθε περίπτωση οι ψεκασμοί θα πρέπει να πραγματοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη το στάδιο αυτό. Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον αριθμό των ημερών πριν την συγκομιδή, όπου για πρώιμες ποικιλίες θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν βιολογικά σκευάσματα.

Κηλιδόπτερη δροσόφιλα

Η κηλιδόπτερη δροσόφιλα είναι ένα πολυφάγο είδος που προσβάλει τους καρπούς μεγάλου αριθμού καλλιεργειών.

Η διαπίστωση της προσβολής και των σχετικών συμπτωμάτων είναι αρκετά δύσκολη. Η καταστροφή των καρπών προκαλείται από την τροφική δραστηριότητα της προνύμφης καθώς και από τη δευτερογενή ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων που επιτείνουν τη ζημιά. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη προσβολή παρατηρείται κατάρρευση των καρπών. Στις τροφικές παγίδες της ΔΑΟΚ Δράμας διαπιστώθηκε η παρουσία πληθυσμού τού εντόμου.

Σε περιοχές όπου παρατηρήθηκαν στο παρελθόν προσβολές κηλιδόπτερης δροσόφιλας συνιστάται η συνδυασμένη καταπολέμηση με τη ραγολέτιδα κυρίως στις όψιμες ποικιλίες και ιδιαίτερα όπου υπάρχει ιστορικό προσβολής, με δραστικές ουσίες που έχουν δράση και στους δύο εχθρούς.

Καλλιεργητικές πρακτικές για την προληπτική αντιμετώπιση και των δύο εχθρών

  • Να μην αφήνονται στα δένδρα ασυγκόμιστοι καρποί στο τέλος της περιόδου και να ενσωματώνονται στο έδαφος τυχόν υπολείμματα καρπών.
  • Κατάλληλο κλάδεμα των δένδρων ώστε να επιτρέπεται ο καλός αερισμός τους και να μην δημιουργούνται ευνοϊκές για το έντομο θερμοκρασίες.

Ξεκίνησαν τα έργα για ταρτάν και χλοοτάπητα στο Δημοτικό Στάδιο στο Βέλο

Previous article

Railbiking στην Ελλάδα: Ποδηλατώντας στις παλιές ράγες της Κακιάς Σκάλας

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *