Στα 2,80 προβλέπεται να φτάσει η αμόλυβδη μέχρι τον Σεπτέμβριο ● Ζητούνται «πυροσβεστικά» μέτρα και πιο εντατικοί έλεγχοι στην αγορά.
Πέρα από κάθε έλεγχο είναι πλέον οι τιμές της βενζίνης, κάνοντας την αμόλυβδη των δύο ευρώ το λίτρο, που μόλις τον Μάρτιο θεωρούνταν ιστορικό ρεκόρ, να μοιάζει με νοσταλγικό όνειρο. Θέμα χρόνου είναι να καταρριφθεί το φράγμα των 2,50 ευρώ το λίτρο, καθώς η μέση πανελλαδική τιμή χθες ήταν στα 2,258 ευρώ και 2,405 για την αμόλυβδη των 100 οκτανίων. Ηδη σε κάποια νησιά, όπως η Αμοργός και η Νίσυρος, η βενζίνη πωλείται από 2,60 ευρώ το λίτρο, στις Κυκλάδες ο μέσος όρος ξεπερνά τα 2,55 για την 100άρα αμόλυβδη και τα 2,43 για την 90άρα, ενώ εξίσου υψηλές είναι οι τιμές σε Δωδεκάνησα, Ιόνιο και Κρήτη.
Οι ακραίες τιμές ειδικά στα νησιά προβληματίζουν την κυβέρνηση, με το υπουργικό επιτελείο να εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα. Aνοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του fuel pass και μετά τον Ιούνιο άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ παρόμοια δήλωση έκανε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Αντίθετα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι «ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί ώς το τέλος του 2022». Αμφίσημες ήταν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, που σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι «έχουμε αγγίξει τα όρια των δημοσιονομικών μας αντοχών».
Τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας, προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Γιώργος Ασμάτογλου, προβλέποντας ότι μέχρι τέλος του καλοκαιριού- αρχές Σεπτέμβρη η αμόλυβδη θα φτάσει τα 2,80 ευρώ το λίτρο. «Κερδοσκοπία υπάρχει και εντοπίζεται στο στάδιο μεταξύ της διαμόρφωσης της παγκόσμιας τιμής του μπρεντ μέχρι την τιμή του διυλισμένου προϊόντος, ειδικά για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης», λέει στην «Εφ.Συν.».
«Δεν μπορούν να γίνουν και πάρα πολλά πράγματα, καθώς το κόστος των καυσίμων και στην αντλία και στην οικονομία εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες, όπως οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου και κυρίως η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου», λέει στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος. Ο ίδιος επιμένει ότι ο βασικός ρόλος της Γενικής Γραμματείας είναι να ελέγχει τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται με κανόνες όπως το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους.
Προσθέτει ότι οι έλεγχοι στα πρατήρια έχουν πυκνώσει, έχουν ανακοινωθεί τα πρώτα ηχηρά πρόστιμα σε Μεσσηνία και Αθήνα, ενώ θα ανακοινώνονται τα ονόματα όσων επιχειρήσεων πιάνονται «υπότροπες». Ειδικά για τα νησιά λέει ότι «διερευνούμε οποιαδήποτε δυνατότητα υπάρχει, και στο πλαίσιο του μεταφορικού ισοδύναμου, για να αντιμετωπίσουμε ακραίες περιπτώσεις», παραπέμποντας ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών.
Εν τω μεταξύ, οι βενζινοπώλες κρατάνε την ανάσα τους. «Κανένας μας δεν ξέρει τι θα ξημερώσει. Ολοι έχουμε τον φόβο ότι θα συνεχιστεί η αύξηση», λέει η Μαρία Ζάγκα, πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, η οποία προσπαθεί να βρει αχτίδες ελπίδας στο γεγονός ότι οι εργοστασιακές τιμές της αμόλυβδης ήταν χθες έστω και ελάχιστα μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. «Το ευχάριστο είναι ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε επιτέλους ελέγχους στα διυλιστήρια και στις εταιρείες πετρελαιοειδών. Ανυπομονούμε να μάθουμε τα αποτελέσματα και αν οι έλεγχοι ήταν απροειδοποίητοι ή με “ραντεβού”». Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου ο πρόσφατος έλεγχος στη Μότορ Οϊλ, στην οποία παραβρέθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, ήταν μεν απροειδοποίητος, ωστόσο «τα αποτελέσματα δίνονται σε μακρό χρόνο με βάση τα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης, γι’ αυτό και τα όποια πρόστιμα ανακοινώνονται με χρονική απόσταση».
Comments