Με την παρουσία δεκάδων πολιτών πραγματοποιήθηκε χτες (έχοντας κρατήσει περισσότερες από τρεις ώρες), η συζήτηση που διοργάνωσε στο Επιμελητήριο ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κορινθίας (ΣΑΚ) για το «καυτό» ζήτημα της πολεοδόμησης του 6ου ΣΠ. Και είναι αλήθεια πως η εκδήλωση, όσο ενδιαφέρουσα έδειχνε πριν γίνει, τόσο και ακόμα περισσότερο αποδείχτηκε.
Με τον δήμαρχο να δηλώνει τελικά το παρόν, έστω και για μία μόνο ώρα, και να υπερασπίζεται την πρότασή του, που υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και τον Σύλλογο να καταθέτει καθαρά όχι μόνο τις ενστάσεις του, αλλά και δική του πρόταση.
Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε γνωστό ότι ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κορινθίας θα καταθέσει Αίτηση Αναστολής στο ΣτΕ, κατά της πολεοδόμησης του Στρατοπέδου Καλογερογιάννη, με αφορμή το ΓΠΣ που δεν προβλέπει οικιστική χρήση. Παράλληλα, θα προχωρήσει και σε ακύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας με τον δήμο Κορινθίων, με δεδομένο ότι ο δήμος τους αγνόησε σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Σήμερα το απόγευμα, την ώρα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου (18.45), συλλογικότητες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο με σκοπό την διεκδίκηση της μετατροπής του πρώην 6ου ΣΠ σε πάρκο και όχι σε πολυκατοικίες και τσιμέντο.

Παρόντες ήσαν εκτός του Βασίλη Νανόπουλου, ο πρώην δήμαρχος Αλέξανδρος Πνευματικός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Λουζιώτης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, ο αντιπεριφερειάρχης Χάρης Βυτινιώτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιώργος Πετρίτσης και Άγγελος Παπαγγελόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σταυρέλης, Γκεζερλής, Μανωλάκης, Κονδύλης, Κορδώσης, και Μιχαλίτσα Ξύδη, ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Πρωτοπαππάς, ο πρώην γγ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης, οι πρώην βουλεύτριες Μαρία Θελερίτη και Κατερίνα Φαρμάκη και το μέλος της ΔΕ του Επιμελητηρίου και πρόεδρος της ΔΕΕΠ (ΝΟΔΕ) Κορινθίας Δημήτρης Σουφρίλας.
Εντύπωση προκάλεσε πως δεν έδωσαν το παρών τα τοπικά κυβερνητικά πολιτικά στελέχη: οι δύο κορίνθιοι υφυπουργοί της κυβέρνησης Ταγαράς και Δήμας, ο βουλευτής Κώστας Κόλλιας και η σύμβουλος του Πρωθυπουργού Μαριλένα Σούκουλη.
Απόντες ήταν ακόμα οι 26 (!!!) από τους 33 δημοτικούς συμβούλους και όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας (πλην του συνεργαζόμενου Γκεζερλή). Σημεία των καιρών…
Πριν πάμε στην περιληπτική αποτύπωση όσων ακούστηκαν, να πούμε δύο λόγια για το κλίμα της εκδήλωσης:
Η οργάνωση από τον ΣΑΚ ήταν γενικά καλή, καθώς έγινε κατανοητό τι ακριβώς συζητάμε και τι ακριβώς διακυβεύεται. Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από αρκετή συναισθηματική φόρτιση κατά την εισήγηση του αντιπροέδρου του ΣΑΚ Κώστα Κούτχια, αλλά και την άριστη αποτύπωση των ενστάσεων και των θέσεων του Συλλόγου κατά την εισήγηση του Χρήστου Γρίσπου.
Ωστόσο το κοινό ενόχλησε η απολογητική επιμονή του προέδρου προς τον δήμαρχο («δεν έχουμε διάθεση αντιπολίτευσης», τόνισε πάμπολες φορές, σε βαθμό …παρεξηγήσεως, ενώ «μάλωσε» και τον κ. Κούτχια για τους έντονους τόνους προς τον δήμαρχο, στην συναισθηματικά φορτισμένη, όπως είπαμε, εισήγησή του).
Εξίσου, όμως, αρνητικό πρόσημο πήραν και οι αποδοκιμασίες κατά του Βασίλη Νανόπουλου, όταν προσπάθησε να απαντήσει συνοπτικά (καθώς βιαζόταν να φύγει) σε ορισμένες από τις αιτιάσεις των δύο εισηγητών του ΣΑΚ (Κούτχιας Γρίσπος), με αποτέλεσμα να μην ακούσουμε τι θα απαντούσε σε όσα του καταμαρτυρούσαν –έστω και μέχρι εκείνη την ώρα. Υπάρχει, ωστόσο, και το αυριανό δημοτικό συμβούλιο που αφορά την ένσταση Σταυρέλη, η συνεδρίαση για το οποίο αναμένεται μαραθώνια.
Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις επικράτησε μια …χαοτική αταξία από τον προέδρο του ΣΑΚ, ο οποίος –ίσως λόγω απειρίας- δεν υιοθέτησε το θεσμικό πρωτόκολλο κι έτσι ο εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Νίκος Σταυρέλης, η ένσταση του οποίου θα αποτελέσει και την ευκαιρία να ξανάρθει το θεμα στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο, έφυγε εκνευρισμένος αφού έβλεπε να δίνεται ο λόγος σε διάφορους …πρώην (βουλευτές-Φαρμάκη, δημοτικούς συμβούλους – Ασημακόπουλος, περιφερειακούς συμβούλους- Παπαφωτίου), αλλά όχι και σε αυτόν.
Ο Βασίλης Νανόπουλος μπήκε με ύφος ξεκάθαρα επιθετικό, όπως φάνηκε από τις πρώτες κιόλας φράσεις του: «σας αρνήθηκε κανείς από τον δήμο να κάνετε την εκδήλωση στο δημαρχείο;» ρώτησε αν και το θέμα αυτό δεν τέθηκε ποτέ και από κανέναν. Στην συνέχεια φάνηκε σαν να λέει πως η σημερινή συζήτηση είναι περιττή, καθώς «το θέμα έχει αποφασιστεί», ενώ τόνισε πως ο ΣΑΚ δεν έχει καταθέσει ένσταση, αλλά ούτε και πήρε θέση στην διαβούλευση.
Επέμεινε, τέλος, πως «ό,τι κι αν αποφασιστεί εδώ, εγώ δεν μπορώ να το δεχτώ γιατί δεν είναι μια απόφαση που ελήφθη ούτε στον κατάλληλο χώρο (σ.σ. δημοτικό συμβούλιο) ούτε στον κατάλληλο χρόνο (περίοδος διαβούλευσης)…». Υποστήριξε πως ό,τι κι αν γίνει πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη του ΤΕΘΑ –ακόμα και η αγορά του χώρου από τον δήμο, όπως έχει κατατεθεί ως πρόταση από τον Γιάννη Γκεζερλή.
Ο κ. Νανόπουλος επανέλαβε αυτό που έχει πει κατά καιρους στις συνεντεύξεις του, ότι δηλαδή η πολεοδόμηση συζητιέται επί 30 χρόνια, χωρίς να λαμβάνεται καμία απόφαση. Συμπλήρωσε ακόμα πως όσοι αντιτίθενται στην συγκεκριμένη απόφαση πολεοδόμησης, ουσιαστικά ζητούν να ξαναγυρίσουμε στο σημείο μηδέν. Αλλά «πρέπει να προχωρήσουμε, δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλα 30 χρόνια…». Διαβεβαίωσε πως η απόφαση πολεοδόμησης είναι σύννομη, αν και παραδέχτηκε ότι μπορεί κάποιος πολίτης ή φορέας να κάνει προσφυγή και να καθυστερήσει την εφαρμογή της πολεοδόμησης.
Τέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποιες μικρές τροποποιήσεις που μπορεί να κατατεθούν στην συνέχεια…
Σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους ήταν και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του ΣΑΚ, Κώστα Κούτχια, ο οποίος εξαρχής ρώτησε γιατί δεν έγινε διαβούλευση, γιατί δεν ζητήθηκε η γνώμη του ΣΑΚ, ο οποίος έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμο Κορινθίων και γιατί δεν κατατέθηκαν τα προσχέδια του πολεοδομικού από την μελετητική ομάδα.
Όπως είπε, στο δημοτικό συμβούλιο ψηφίστηκε «τσιμεντοποίηση», ενώ στην συνέχεια έκανε και μια αναλυτική περιήγηση, μέσα από φωτογραφίες των χώρων του 6ου ΣΠ, όπως είναι σήμερα. Όπως φαίνεται υπάρχουν ακόμα σε άριστη κατάσταση τα οκτώ κτίρια (οι παλιοί λόχοι), το διοικητήριο, κάμποσα μικρότερα κτίρια, αλλά και μία εκκλησία με ένα εξαιρετικής τέχνης ψηφιδωτό από βότσαλα, για το οποίο η πρόβλεψη είναι να γκρεμιστεί καθώς ανήκει στο τμήμα που θα πάρει το ΤΕΘΑ για κατοικίες (ο δήμαρχος το αρνήθηκε).
Σημείωσε πως από την στιγμή που υπάρχουν χρήσεις γης, θεσμοθετημένες μέσα από το ΓΠΣ, είναι θέμα διαπραγμάτευσης αν θα συμφωνήσει ο πελάτης (δηλαδή το ΤΕΘΑ). Επέμεινε ότι χρόνος υπάρχει, έστω κι αν έχουν περάσει 30 χρόνια. «Η λογική που διαπέρασε όλα τα ΓΠΣ ήταν πάρκο και αξιοποίηση των κτιριακών υποδομών, όχι κατοικίες.

Αυτό είναι το ΓΠΣ του 2021. Όπως και τα δύο προηγούμενα (1987 και 2013) προβλέπουν
για το στρατόπεδο μόνο χρήσεις για 2βαθμια και 3βαθμια Εκπαίδευση, αθλητισμό, πολιτισμό και διοίκηση
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Χρήστου Γρίσπου που ανέλαβε να αποκωδικοποιήσει τις ενστάσεις, αλλά και να αναλύσει την πρόταση του ΣΑΚ: «Στο στρατόπεδο πάμε να χτίσουμε μία πόλη μέσα στην πόλη χωρίς την σοφία του λαού» είπε ο κ. Γρίσπος παραφράζοντας μια φράση του Αντώνη Τρίτση, ενώ κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι δεν κάλεσε ποτέ του φορείς, τις συλλογικότητες και τους πολίτες σε μια ουσιαστική διαβούλευση: «δεν έχουν καταλάβει ούτε οι δημοτικοί σας σύμβουλοι τι ψήφισαν έτσι όπως έγινε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης…».
Ο κ. Γρίσπος μνημόνευσε τον νίκο Κουίνη που ήταν ο πρώτος που όρισε χρήσεις γης το 1987 στο στρατόπεδο και μάλιστα όταν αυτό ήταν λειτουργικό. Σημείωσε ακόμα πως δεν ισχύει ότι συζητάμε 30 χρόνια για την πολεοδόμηση, καθώς μέχρι το 2011 το στρατόπεδο λειτουργούσε –άρα δεν μπορούσε να γίνει καμιά συζήτηση για παραχώρηση, ενώ αμέσως μετά λειτούργησε ως χώρος φιλοξενίας προσφύγων. Εξέφρασε την απορία του για την σπουδή να πολεοδομηθεί το συγκεκριμένο μέρος, όταν άλλες περιοχές έχουν καθυστερήσεις δεκαετιών, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει ανάλογη σπουδή από την μεριά του δήμου.
Σε αυτό ο δήμαρχος παρενέβη ζητώντας τον λόγο επειδή βιαζόταν να φύγει λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Ανέφερε, λοιπόν, πως και οι άλλες πολεοδομήσεις σε άλλες περιοχές, προχωρούν με γρήγορο ρυθμό. Και σε εκείνο το σημείο συμπλήρωσε πως ο λόγος για τον οποίο ο δήμος επιθυμεί να γίνουν κατοικίες είναι επειδή σε άλλη περίπτωση το πάρκο θα είναι αχανές και θα χρειαστεί περιφρούρηση με σεκιούριτι. Αυτή η αναφορά του προκάλεσε την έκρηξη των παρευρισκομένων πολιτών, οπότε τίποτα άλλο δεν ακούστηκε για λίγα λεπτά, με τον δήμαρχο να αποχωρεί.

Το πολεοδομικό σχέδιο του 6ου ΣΠ, όπου διακρίνονται καθαρά οι οικιστικές ζώνες,
στο βορειοανατολικό και νοτιοδυτικό τμήμα του στρατοπέδου
Ο κ. Γρίσπος συνέχισε αναφέροντας πως με τον πολεοδομικό σχεδιασμό που έχει κατατεθεί, θα καταλήξει ο δήμος να αναλάβει το κόστος για την εξυπηρέτηση των αναγκών των νέων κατοίκων, οι οποίοι θα απολαμβάνουν ένα πρωτοφανές πλεονέκτημα. Ενώ δηλαδή σε όλη την πόλη της Κορίνθου η σχέση πράσινου ανα κάτοικο είναι 0,50 m2 («σαν να κρατά καθένας μια μεγάλη γλάστρα», είπε χαρακτηριστικά) στην περίπτωση του στρατοπέδου θα είναι 19,60 m2 ανα κάτοικο! «Έτσι, όμως, δημιουργείται μια περίκλειστη, ιδιωτική, νέα πόλη για λίγους…».
Τέλος, καταθέτοντας την πρόταση του ΣΑΚ ο κ. Γρίσπος ανέφερε επιγραμματικά:

Η πρόταση του ΣΑΚ για το 6ο ΣΠ
- Το βόρειο τμήμα του στρατοπέδου, που είναι παράλληλα με την ΠΕΟ Κορινθου Πατρών, να γίνει ένα μεγάλο πάρκο 70 περίπου στρεμμάτων, στο κέντρο του οποίου να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο βιοκλιματικό Δημαρχείο. Στην συνέχεια να «αναστηθεί» το ιστορικό γήπεδο για να εξυπηρετήσει ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
- Η εκκλησία να παραμείνει και να αναδειχτεί το ψηφιδωτό.
- Τα 8 κεντρικά κτίρια να γίνουν πανεπιστημιακά κτίρια και κέντρο διοίκησης (περιφέρεια κ.λπ)
- Στα πολλά μικρότερα κτίρια να φιλοξενηθούν μικρότερες υπηρεσίες, να δημιουργηθούν μικρά μουσεία (π.χ. το μουσείο του 6ου ΣΠ), να γίνουν βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες, ή να γίνουν έδρες συλλόγων.
- Να δημιουργηθούν δύο χώροι στάθμευσης συνολικής έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων: ένας στο νοτιοδυτικό τμήμα (περίπου απέναντι από το κλειστό γυμναστήριο) και το άλλο στο κέντρο (περίπου της έκτασης). Αυτά τα πάρκινγκ θα μπορούν να εξυπηρετούν όχι μόνο τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες, αλλά και τους επισκέπτες τους.
Κλείνοντας, ο κ. Γρίσπος τόνισε πως τρεις είναι οι μόνες αποδεκτές λύσεις:
- Το ΥΠΕΘΑ να το αποδώσει ολόκληρο στην τοπική κοινωνία
- Ο δήμος να το αγοράσει από το ΥΠΕΘΑ
- Το 6ο ΣΠ να μείνει όπως είναι με την ελπίδα η επόμενη γενιά να φανεί πιο αντάξια και να το αξιοποιήσει καλύτερα.
Στην τοποθέτησή του ο τέως δήμαρχος Αλέξανδρος Πνευματικός έκανε και αυτός αναφορά στο πολεοδομικό ιστορικό του στρατοπέδου (1987, 2013, 2021), αλλά και στο Μνημόνιο που είχε υπογράψει ο ίδιος με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, λίγες ημέρες μόνο πριν από τις εθνικές εκλογές του 2019. Εξέφρασε μάλιστα και το παράπονό του για το γεγονός ότι το Μνημόνιο αυτό λοιδορήθηκε ως κουρελόχαρτο από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατά την σύσκεψη που έγινε αμέσως μετά το άνοιγμα της δεύτερης δομής.
Σημείωσε ότι η πολεοδόμηση εκφράζει 100% τα συμφέροντα της δομής, εξαφανίζει οριστικά το ιστορικό γήπεδο της Κορίνθου που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία και συμπέρανε πως στον δήμο έρχεται λιγότερο από το 50%.
Ενδιαφέρουσα ήταν η παρατήρησή του ότι θα ήταν προτιμότερο να αφήσουμε να κάνει την πολεοδόμηση το ΤΕΘΑ, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα το συνέφερε, αφού στην ιδιωτική πολεοδόμηση το βάρος της συγκρότησης των υποδομών (υδρευτικά και αποχετευτικά δίκτυα, φώς, οδοποιίες κ.λπ τα αναλαμβάνει όλα ο ιδιωτικός φορέας). Τέλος απαντώντας στις αιτιάσεις ότι ο δήμος έχει ανάγκη οικιστικής επέκτασης αντέτεινε ότι υπάρχουν χώροι σε διάφορα σημεία, ακόμα και στο κέντρο της Κορίνθου που μπορεί να επιφέρουν οικιστική ανάπτυξη.
Comments