ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχείρηση «θερμοστάτης»: Δίνουν μπόνους για οικονομία στο ρεύμα

0

Κίνητρα στους φορείς της γενικής κυβέρνησης για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσουν εντός της εβδομάδας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, απευθύνοντας παράλληλα συστάσεις για χρήση των κλιματιστικών σε όλα τα δημόσια κτίρια κατ’ ελάχιστον στους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου. Το πακέτο άμεσων μέτρων εξοικονόμησης κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου που η ζήτηση λόγω κλιματιστικών αυξάνεται κατακόρυφα, περιλαμβάνει και περιορισμό στις καταναλώσεις του οδικού φωτισμού.

Το υπουργείο Οικονομικών θα παρέχει αυξημένη χρηματοδότηση (μπόνους) στους φορείς της γενικής κυβέρνησης (υπουργεία, δήμους κ.λπ.) που θα ακολουθήσουν τις συστάσεις και θα μειώσουν την κατανάλωσή τους. Επειδή δεν υπάρχει άμεσος τρόπος ελέγχου της θερμοκρασίας λειτουργίας του κλιματιστικού, η ανταπόκριση στις κυβερνητικές συστάσεις θα αξιολογείται βάσει της σύγκρισης του λογαριασμού ρεύματος της περιόδου αναφοράς (π.χ. Ιούλιος – Αύγουστος 2022) με το αντίστοιχο δίμηνο του προηγούμενου έτους και όταν διαπιστώνεται ότι αυτή είναι χαμηλότερη από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο αντίστοιχος φορέας θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια τακτικού προϋπολογισμού. Για την εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο Οικονομικών θα λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα καταχωρίζονται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημόσιου κτιρίου. Η ΡΑΕ έχει προχωρήσει σε μια πλήρη καταγραφή της ενεργειακής κατανάλωσης κάθε δημόσιου κτιρίου τους χειμερινούς και θερινούς μήνες και έχει υπολογίσει την εξοικονόμηση που θα προκύψει από μια ρύθμιση των κλιματιστικών για ψύξη και θέρμανση.

Την επιχείρηση «θερμοστάτης», που εφαρμόζουν ήδη η Ιταλία και η Ισπανία, είχε προαναγγείλει εμμέσως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προ δεκαημέρου, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο», είπε ο πρωθυπουργός.

Στο τραπέζι και αυξημένη επιδότηση για τα νοικοκυριά που θα περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος.

Μόνο από τον περιορισμό της κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς των πόλεων που διαχειρίζονται οι δήμοι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση της τάξης των 18-20 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Δημόσιο έχει προκαταβάλει στη ΔΕΗ ποσό ύψους 694 εκατ. ευρώ για το ρεύμα που θα καταναλώσουν το 2022 μια σειρά από φορείς της γενικής κυβέρνησης, όπως υπουργεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα, ιδρύματα, αλλά και φορείς που ανήκουν σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού.

Οι υπουργοί θα ανακοινώσουν και μέτρα για τη συντήρηση και λειτουργία των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια για τη βελτίωση της απόδοσής τους, ενώ θα απευθύνουν και γενική σύσταση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για εξοικονόμηση.

Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να εξετάζει και κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας από τα νοικοκυριά, μέσω ενός αντίστοιχου μηχανισμού σύγκρισης της κατανάλωσης με το αντίστοιχο περυσινό δίμηνο και αυξημένης επιδότησης του λογαριασμού ρεύματος. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που ανοίγει στις 15 Ιουνίου για την επιστροφή των επιδοτήσεων έως 600 ευρώ για τις επιπλέον καταναλώσεις Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 διευκολύνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου που αρχικά εμφάνιζε πολλές τεχνικές δυσκολίες. Η σύνδεση της εξοικονόμησης με την επιδότηση του λογαριασμού ρεύματος ανοίγει τον δρόμο και για τη μεταφορά κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

(kathimerini.gr)

Ληστεία σε μεγάλη δισκογραφική εταιρεία στη Βουλιαγμένης – Πήραν τα χρηματοκιβώτια και εξαφανίστηκαν

Previous article

Πανελλαδικές: Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ διαγωνίζονται σήμερα σε Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *