ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Κάστρο των Παραμυθιών στα Φιλιατρά που θυμίζει με λίγη φαντασία… την Disneyland

0

Ανάμεσα στα τιμημένα Φιλιατρά και την Κυπαρισσία, βρίσκεται το γραφικό ψαροχώρι του Αγρίλη στη Μεσσηνία, στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Εκεί θα βρούμε ένα κάστρο που μοιάζει σαν να έχει βγει από μια άλλη εποχή… αλλά και αισθητική. Πρόκειται για το Κάστρο των Παραμυθιών που άνετα θα μπορούσε να ενταχθεί σε μια περίεργη ελληνική εκδοχή της Disneyland.

Ο δωρητής και εμπνευστής αυτού του φιλόδοξου κατασκευάσματος είναι ο Χαράλαμπος Φουρναράκης (γνωστός και ως Χάρρυ Φουρνιέ), ο ίδιος που επιμελήθηκε και τον αγαπημένο μας Πύργο του Άιφελ στα Φιλιατρά.

Στην περίπτωση βέβαια της ελληνικής Disneyland, δεν μιλάμε για πιστή αναπαράσταση ενός μνημείου απ’ τα εξωτερικά. Στο κάστρο θα βρείτε χρονικά και τοπικά αταίριαστες ιστορίες, συνδυάζοντας διαφορετικά σκηνικά και ήρωες από την ελληνική αλλά και ξένη ιστορία και μυθολογία.

Κάστρο των Παραμυθιών Φιλιατρά

Η θεματολογία είναι πλούσια, από τον Τρωικό Πόλεμο, στους ιππότες του μεσαιώνα και στην ελληνική επανάσταση του 1821. Ξεχωρίζουν οι 2 θεϊκές φιγούρες της Αθηνάς και του Ποσειδώνα στο προαύλιο χώρο καθώς και ένας μεγάλος Δούρειος Ίππος.

Κάστρο των Παραμυθιών Φιλιατρά

Η κατασκευή του κάστρου ολοκληρώθηκε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα και αποτέλεσε πόλο έλξης επισκεπτών από τις γύρω περιοχές ενώ λειτούργησε κατά καιρούς και ως χώρος για θεατρικές και εικαστικές παραστάσεις, μουσείο και ξενοδοχείο.

Ανεξάρτητα αν μας αρέσει ή οχι, το κάστρο είναι δυστυχώς αφημένο στη τυχή του, καθώς δεν υπάρχει χρηματοδότηση για συντήρηση και o σύλλογος που το διαχειρίζεται δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα. Μάλιστα έχει προταθεί να περάσει στα χέρια του δήμου Τριφυλίας.

Το εξώφυλλο του βιβλίου "Πώς και γιατί έφτιαξα το κάστρο των παραμυθιών στον Αγρίλη" του Χαράλαμπου Φουρναράκη
Το εξώφυλλο του βιβλίου “Πώς και γιατί έφτιαξα το κάστρο των παραμυθιών στον Αγρίλη” του Χαράλαμπου Φουρναράκη

Θα κλείσουμε με μπόλικο φωτογραφικό υλικό και με τα λόγια του Χάρρυ Φουρνιέ:
«Μέτρα τον άνθρωπο όχι με τα λεφτά του, ούτε και με τις γνώσεις του ακόμη, αλλά με το ποσόν της ευτυχίας που χαρίζει στους συνανθρώπους του».

Κάστρο των Παραμυθιών Φιλιατρά
Χαράλαμπος Φουρναράκης (Χάρρυ Φουρνιέ)
Κάστρο των Παραμυθιών Φιλιατρά
(geografikoi.gr)

Σηκώθηκε κι έφυγε

Previous article

Eγκαίνια στο γήπεδο μπάσκετ-βόλεϊ στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κιάτου – παρών και ο Βασίλης Σπανούλης

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *