ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Στου Μποχώρη»: Η Σμύρνη της μνήμης και της καρδιάς μας…

0

Μια από τις θεατρικές παραστάσεις που ξεχωρίζουν αυτό το καλοκαίρι και αφορούν στη μεγάλη επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, είναι αυτή με το έργο του Μηνά Βιντιάδη «Στου Μποχώρη», σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, με πρωταγωνιστές τον Κώστα Αρζόγλου, την Πέμη Ζούνη και τον Βασίλη Ευταξόπουλο. Μαζί τους οι μουσικοί Βασίλης Ζιγκερίδης, κανονάκι, Κων/νος Ζιγκερίδης – ακορντεόν, μπαντονεόν και Γιάννης Παπαγεωργίου – κιθάρα, φωνή.
Η παράσταση, που έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, θα κάνει πρεμιέρα στο Άλσος της Νέας Σμύρνης στην 1η Ιουλίου και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα.  


ΤΟ ΕΡΓΟ
Μέσα από τη μνήμη της Ρηνιώς, μιας Μικρασιάτισσας τραγουδίστριας, περνάνε όλα τα σημαντικά γεγονότα από το 1890 έως το 1924, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Πώς έχασε τη μητέρα και τον άντρα της στην Καταστροφή, πώς έφυγε από τη Σμύρνη, πώς με λιγοστά χρήματα έστησε ο πατέρας της ο Αναστάσης, ένα ταβερνάκι με μουσική στον Πειραιά, γιατί το ονόμασε «στου Μποχώρη», η σχέση με τον παιδικό της φίλο Φώτη, οι γεύσεις και η κουζίνα, το ρεμπέτικο και ο αγώνας των άξιων μουσικών να το καθιερώσουν παρά τον πόλεμο και την αμφισβήτηση στην Αθήνα και τον Πειραιά. Η καθημερινή ζωή των Ελλήνων της  Σμύρνης, οι συνθήκες σε Ελλάδα και Τουρκία που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή και στη Συνθήκη της Λωζάνης με την ανταλλαγή των πληθυσμών, η Τέχνη κι ο Πολιτισμός στη Σμύρνη. Σημαντικές δραματουργικές αναφορές γίνονται ακόμα στα πρώτα δύσκολα χρόνια της εγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα, ανθρώπων που γνώρισαν περιφρόνηση, έχθρα, ακόμα και πόλεμο από τους συμπατριώτες τους, με τους οποίους μιλούσαν την ίδια γλώσσα…, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. 


Στην παράσταση συνεργάζονται ακόμη:
Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης-Σχεδιασμός Φώτων: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Επιμέλεια κίνησης: Κυριάκος Κοσμίδης- Βοηθός Σκηνοθέτη: Βίκυ Πάστρα
Φωτογράφος Παράστασης: Γιώτα Εφρεμίδου και οι φωτογραφίες είναι εμπνευσμένες από τα γλυπτά του BRUNO CATALANO για τους πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γ. Ψυχογιός: Να δοθεί άμεσα παράταση στις αιτήσεις για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων

Previous article

Σαπφώ Νοταρά – Έφυγε σαν σήμερα στις 11 Ιουνίου του 1985.

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *