ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eπέκταση της κλαδικής σύμβασης σε όλες τις επιχειρήσεις επισιτισμού-τουρισμού

0

Αυξήσεις με αναδρομικότητα από τις 22 Φεβρουαρίου 2021 αναμένεται να «τρέξουν» από τις επόμενες ημέρες για όλους τους εργαζόμενους στον επισιτισμό, μετά την κήρυξη, ως υποχρεωτικής, της κλαδικής σύμβασης που έλαβε θετική γνωμοδότηση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, ώστε να επεκταθούν οι όροι της σε όλον τον κλάδο. 

«Δεδομένου ότι η εργοδοτική πλευρά δεν προσκόμισε μια σειρά από στοιχεία που θα διευκόλυναν την κήρυξη της Σύμβασης ως υποχρεωτικής, η πλευρά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στηριζόμενη στην υψηλή παραβατικότητα που παρατηρείται στον κλάδο στις εκθέσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και στην κρισιμότητά του για τον τουρισμό και την οικονομία, πρότεινε να κηρυχθεί η Σύμβαση υποχρεωτική, άποψη που έγινε τελικά δεκτή», επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Εργασίας.

Η σύμβαση «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας για το 2021-2023», έχει διάρκεια ισχύος από 22-02-2021 έως 22-02-2023. Αφορά μεταξύ άλλων τους εργαζόμενους σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα, catering, ψητοπωλεία, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, «φαστ-φουντ», κ.ά. με ειδικότητες -μεταξύ άλλων- όπως μάγειρα, σερβιτόρου, διανομέα, τραπεζοκόμου κλπ.
 
Η κλαδική σύμβαση φέρει τις υπογραφές των προέδρων της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό, την πανελλήνια ομοσπονδία εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων, τη ΓΣΕΒΒΕ και την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας. Υπεγράφη στις 24 Μαΐου 2021 κι έκτοτε εκκρεμούσε η υπογραφή του Κ. Χατζηδάκη και την κήρυξη της ως υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Πανελλαδικές 2022: Αρχίζει η μάχη επιλογής σχολών από υποψηφίους

Previous article

Εμπορικός Σύλλογος Κιάτου “Βόλτα με Harley Davidson”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *