ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Από αύριο και σταδιακά μέσα στην εβδομάδα οι πληρωμές εκκρεμοτήτων Άμεσων Ενισχύσεων του 2021

0

Εβδοµάδα πληρωµών, αρχής γενοµένης από αύριο Τρίτη 28 Ιουνίου και µέχρι το τέλος του µήνα. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σταδιακά µέσα στην εβδοµάδα θα πληρωθούν «σκούπα» όλες οι εκκρεµότητες τόσο για την ενιαία ενίσχυση όσο και για τα προγράµµατα της περσινής χρονιάς.

Στις πρώτες πληρωµές οι αγρότες πρέπει να υπολογίζουν τις συνδεδεµένες που µέχρι σήµερα δεν έχουν πιστωθεί και αφορούν ενισχύσεις στο ρύζι, την κορινθιακή σταφίδα, τους µεταξοσκώληκες και τους κτηνοτρόφους µε δικαιώµατα χωρίς γη. 

Με τη σειρά τους και µέχρι το τέλος της εβδοµάδας θα µπουν και τα υπόλοιπα σε Νιτρικά, Βιολογική γεωργία, Βιολογική κτηνοτροφία, Κοµφούζιο, Σπάνιες φυλές και ζιζανιοκτονία, αλλά και η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης του 2021, µαζί µε τις µεταβιβάσεις που εκκρεµούσαν, κάποια ποσά για το Εθνικό Απόθεµα, αλλά και υπόλοιπα µετά από διορθώσεις σε συνδεδεµένες και ειδικές ενισχύσεις των µικρών νησιών του Αιγαίου. 

Μέσα στην εβδοµάδα πρέπει να αναµένεται να τακτοποιηθεί και η εκκρεµότητα µε την ειδική ενίσχυση βάµβακος για όσους δεν έχουν πληρωθεί επειδή δεν έπιασαν το πλαφόν, λόγω των ζηµιών από τις βροχές και τις πληµµύρες του Νοεµβρίο – Δεκεµβρίου 2021. 

Οι παραπάνω πληρωµές, σύµφωνα µε πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ αναµένεται να ανέλθουν περίπου στα 130 µε 140 εκατ. ευρώ.

Αυτά που έχουν να περιµένουν οι παραγωγοί  

ΣυνδεδεµένεςΕκτός από τις ενισχύσεις σε κορινθιακή σταφίδα και ρύζι, των οποίων η πληρωµή βρίσκεται στην τελική ευθεία, εκκρεµούν ακόµα οι συνδεδεµένες για µεταξοσκώληκες και για τους κτηνοτρόφους χωρίς γη για τα ειδικά δικαιώµατα, µε ποσό 2,7 εκατ. ευρώ για βοοτροφικές εκµεταλλεύσεις και 550.000 ευρώ περίπου για αιγοπροβατοτρόφους.

ΝιτρικάΠρος µεγάλη απογοήτευση των δικαιούχων, η εξόφληση των Νιτρικών φέτος παρουσιάζει τεράστια καθυστέρηση, παρά το γεγονός ότι η απόφαση µε την έγκριση πίστωσης ποσού 15 εκατ. ευρώ για την πληρωµή τους έχει εκδοθεί από τον Φεβρουάριο. Tο θέµα φαίνεται πως «κόλλησε» στις ΔΑΟΚ οι οποίες καθυστέρησαν να ετοιµάσουν τις λίστες των δικαιούχων.

Βιολογικά: Το µεγαλύτερο κοµµάτι των επερχόµενων πληρωµών αφορά τα Βιολογικά, που εκτιµάται ότι µπορεί να φτάσει περί τα 50 εκατ. ευρώ και αφορά την εξόφληση του 35% για τους παλιούς της 5ετίας και τους νέους της 3ετίας. Στην περίπτωση των Βιολογικών, µόλις ξεκίνησαν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, δεδοµένου ότι µόλις στις 15 Ιουνίου έληξε η προθεσµία για αιτήσεις ανάκλησης ένταξης πράξης, τροποποίησης και µεταβίβασης πράξης. Σηµειωτέον, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι φορείς πιστοποίησης έχουν ήδη ανεβάσει τα ΑΦΜ συµµόρφωσης των δικαιούχων παραγωγών στην ειδική πλατφόρµα, ενώ τώρα τρέχουν οι διασταυρώσεις για να βγει η τελική λίστα πληρωµής.

Σπάνιες Φυλές: Έχουν ολοκληρωθεί, λένε οι πληροφορίες, οι έλεγχοι στους δικαιούχους, προκειµένου να γίνει η εξόφληση της πρώτης και της δεύτερης πρόσκλησης.

Ειδική ενίσχυση βάµβακος: Τελευταία διευθέτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να τσεκάρει τα αρχεία του ΕΛΓΑ µε τις βροχοπτώσεις – πληµµύρες (Νοεµβρίου – Δεκεµβρίου 2021) που προκάλεσαν ζηµιές στις βαµβακοκαλλιέργειες, µε αποτέλεσµα οι παραγωγοί να µην καταφέρουν να πιάσουν το πλαφόν, ώστε να προχωρήσει στην καταβολή της συνδεδεµένης στους δικαιούχους.

Υπόλοιπα ενιαίαςΌπως κάθε χρόνο, τέλος Ιουνίου βγαίνει και µια διορθωτική πληρωµή επί της βασικής, του πρασινίσµατος και για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας και το Εθνικό Απόθεµα. Οι έλεγχοι είναι σε εξέλιξη, οπότε κανείς δεν µπορεί να πει µε ασφάλεια για τι ποσό µιλάµε και πόσους παραγωγούς αφορά. Πάντως, από τους αρµόδιους των πληρωµών αναφέρεται ότι κάθε περίπτωση που διορθώνεται, από πλευράς αγροτών ή από πλευράς του οργανισµού, θα βγει στη λίστα προς πίστωση.

Μεταβιβάσεις: Όσες από τις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων δεν πληρώθηκαν στις προηγούµενες πιστώσεις, έχουν εξεταστεί και βγάζουν ποσά θα πληρωθούν στην επερχόµενη πίστωση.

(Ελένη Δούσκα – agronews.gr)

Πανελλαδικές 2022: Αχαρτογράφητα νερά στο μηχανογραφικό

Previous article

Ο κορίνθιος Αντώνης Μέρλος, “Χρυσός” και πρωταθλητής Ελλάδας

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *