ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Καλλιέργεια λούφας, το φυτικό σφουγγάρι

0

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν σφουγγάρια που δεν τα βγάζουμε από τη θάλασσα, αλλά μπορούμε να τα παράγουμε στον κήπο μας; Ας γνωρίσουμε τη λούφα, ένα είδος κολοκύθας, που μας δίνει υπέροχα οικολογικά σφουγγάρια που δε χρειάζονται καμία επεξεργασία και είναι 100% φυτικά.

Το σφουγγάρι της λούφας χρησιμοποιείται παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο, όπως και στη χώρα μας όπου είναι επίσης γνωστό με τις ονομασίες λίφι ή ελίφι. Τ

Tο φυτό της λούφας (Luffa aegyptiaca), luffa ή loofah, παράγει εντυπωσιακούς καρπούς που φτάνουν σε μήκος μέχρι μισό μέτρο και θυμίζουν τεράστια αγγούρια. Ο ώριμος καρπός της λούφας έχει ανοικτοκίτρινο χρώμα, και περιβάλλεται από ένα είδος δέρματος-φλούδας που μέσα του κρύβει το σφουγγάρι. 

Η καλλιέργεια της λούφας έχει αναρριχώμενη ανάπτυξη και χρειάζεται κατάλληλη στήριξη για να αναπτυχθεί, καθώς οι βλαστοί της μπορεί να φτάσουν μέχρι και 9 μέτρα σε μήκος. Σχηματίζει εντυπωσιακά κίτρινα λουλούδια μέσα στο καλοκαίρι που δίνουν καρποφορία από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο. 

Η λούφα μπορεί να φυτευτεί τόσο στον κήπο μας όσο και σε γλάστρα στην αυλή ή στο μπαλκόνι. Πρόκειται για μία σχετικά εύκολη καλλιέργεια που δεν έχει υπερβολικές απαιτήσεις σε φροντίδα. Ας δούμε αναλυτικά πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη λούφα για να φτιάξουμε τα δικά μας φυτικά σφουγγάρια.  

1. Ποιες συνθήκες είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια της λούφας; 

Η λούφα είναι φυτό υποτροπικών κλιμάτων, αγαπά τις ηλιόλουστες μέρες και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Σε αυτές τις συνθήκες, γίνεται αρκετά παραγωγική μέσα σε 2,5-3 μήνες καθώς οι καρποί της παρουσιάζουν μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης. 

Η καλλιέργεια της λούφας είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες, όπως η καλλιέργεια αγγουριάς και καλλιέργεια κολοκυθιάς με τις οποίες συγγενεύει, και αρχίζει να ξεραίνεται με τις πρώτες παγωνιές του χειμώνα. 

Τα φυτά της λούφας χρειάζονται γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση για να αναπτυχθούν. Πριν τη φύτευση, ενσωματώνουμε οργανική ουσία μέσα στις θέσεις φύτευσης σε μορφή κομπόστ και κοπριάς, μαζί με βιολογικό λίπασμα για να βοηθήσουμε το φυτό να αναπτυχθεί και να το ενισχύσουμε με θρεπτικά συστατικά. 

2. Ποια εποχή φυτεύουμε τη λούφα και σε τι αποστάσεις; 

Η λούφα μπορεί να φυτευτεί με σπόρο απευθείας στο χώμα μέσα στην άνοιξη, καθώς επίσης με έτοιμα φυτά που που φτιάχνουμε νωρίτερα σε σπορείο ή που προμηθευόμαστε έτοιμα από φυτώρια. Αναπτύσσει καρπούς μέσα στο καλοκαίρι, οι οποίοι είναι ώριμοι στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. 

Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια της λούφας είναι τα 50 εκατοστά μεταξύ των θέσεων φύτευσης και περίπου ένα μέτρο μεταξύ των γραμμών φύτευσης. 

3. Χρειάζεται στήριξη η καλλιέργεια της λούφας για να αναπτυχθεί; 

Η λούφα είναι αναρριχώμενο φυτό που βγάζει ελικοειδείς βλαστούς και αναπτύσσεται εύκολα σε υποστυλώματα, σε πασσάλους, σε σύρματα, ακόμη και στην κόμη των δένδρων. Θα χρειαστεί καλή στήριξη και υποστύλωση των φυτών στον κήπο μας ή στο μπαλκόνι μας λόγω του βάρους των καρπών της λούφας που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. 

Για την υποστύλωση και στήριξη της λούφας, μπορούμε να κατασκευάσουμε κατακόρυφο πλέγμα ή με γωνία 45 μοιρών, κατασκευασμένο με ανοξείδωτο μέταλλο ή από καλάμια για να αναρριχηθούν τα φυτά της λούφας και να δώσουν την παραγωγή τους.

4. Πώς φυτεύουμε τη λούφα σε γλάστρα; 

Μπορούμε να καλλιεργήσουμε εύκολα λούφες σε γλάστρα στο μπαλκόνι επιλέγοντας σημείο με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό, για να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία. Σε κάθε περίπτωση, αποφεύγουμε μπαλκόνι με νότια έκθεση, καθώς η έντονη ηλιοφάνεια ταλαιπωρεί τα φυτά της λούφας, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. 

Για τη φύτευση της λούφας, επιλέγουμε γλάστρες, σχετικά μεγάλες, διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 30 εκατοστών και ύψους 2 για να αναπτυχθεί ικανοποιητικά η ρίζα αλλά και για να μπορεί να φτιαχτεί κατάλληλη υποστύλωση για το φυτό. Για να γεμίσουμε τη γλάστρα, επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά που προμηθευόμαστε από το εμπόριο. 

5. Πόσο συχνά θέλει πότισμα η καλλιέργεια της λούφας; 

Η καλλιέργεια της λούφας, είναι απαιτητική στο νερό και χρειάζεται τακτικά ποτίσματα για να έχει καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Πραγματοποιούμε πότισμα κάθε τρεις μέρες την περίοδο της άνοιξης, ώστε το χώμα να διατηρείται σχετικά υγρό, ενώ την περίοδο καλοκαιριού, ποτίζουμε τις λούφες κάθε δυο μέρες. 

Αποφεύγουμε να ποτίζουμε υπερβολικά τη λούφα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, καθώς μπορεί να παρουσιαστούν κιτρινίσματα στα φύλλα και σάπισμα στις ρίζες.

6. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην καλλιέργεια της λούφας; 

Η καλλιέργεια της λούφας έχει σημαντικές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία και χρειάζεται λίπασμα για να μας δώσει πλούσια παραγωγή. 

Προσθέτουμε κάθε τρεις βδομάδες πλήρες βιολογικό λίπασμα, πλούσιο σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο για να βοηθήσουμε την ευρωστία, την βλαστική ανάπτυξη των φυτών, την ανθοφορία και την παραγωγή καρπών. 

7. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την καλλιέργεια της λούφας; 

Η καλλιέργεια της λούφας είναι αρκετά ανθεκτική και δεν υποφέρει συχνά από τις ασθένειες και τα έντομα των υπόλοιπων κολοκυνθοειδών, όπως της αγγουριάς και του κολοκυθιού. 

Σε περίπτωση προσβολής από μελίγκρα και αλευρώδη, ψεκάζουμε το φύλλωμα τους κάθε 2 βδομάδες με βιολογικά εντομοκτόνα αλάτων καλίου και φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. 

Εναλλακτικά, διαλύουμε μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινου σαπουνιού και 1 κουταλιά του γλυκού οινοπνεύματος και ψεκάζουμε το φυτό. 

8. Πότε είναι έτοιμο το σφουγγάρι της λούφας για να το συγκομίσουμε; 

Κατά την ωρίμανση, ο καρπός της λούφας παίρνει κίτρινο χρώμα και σταδιακά αφυδατώνεται με αποτέλεσμα ο καρπός να χάνει βάρος και είναι αισθητά πιο ελαφρύς αν τον κρατήσουμε στα χέρια μας. Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να τον κόψουμε και να τον ξεφλουδίσουμε με ιδιαίτερη ευκολία για να πάρουμε το φυτικό σφουγγάρι. 

Αν συγκομίσουμε τον καρπό όταν είναι ακόμα πράσινος, θα πρέπει να περιμένουμε να ξεραθεί για να ξεφλουδιστεί πιο εύκολα. Σε αυτή την περίπτωση, τα σφουγγάρια είναι πιο μαλακά ενώ αντίθετα αν μαζέψουμε τις λούφες όταν έχουν καφετί χρώμα, το σφουγγάρι θα έχει σκληρότερη υφή. 

9. Που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σφουγγάρι της λούφας; 

Το φυσικό σφουγγάρι της λούφας έχει διάφορες χρήσεις. Είναι ιδανικό για τη φροντίδα του δέρματος, καθώς είναι προϊόν φυτικής προέλευσης με σκληρή υφή που εξασφαλίζει βαθύ καθαρισμό και απολέπιση του δέρματος. 

Η λούφα μαλακώνει την υφή του δέρματος και απομακρύνει τα νέκρα κύτταρα του δέρματος. Επιπλέον, έχει πολλές οικιακές χρήσεις από την κουζίνα και το πλύσιμο των πιάτων, για να ξύσουμε τις φλούδες από φρούτα και λαχανικά, ακόμη και ως σουρωτήρι φίλτρο για να σουρώσουμε διάφορα ρευστά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κοινό σφουγγάρι για τον καθαρισμό διάφορων επιφανειών. 

Μετά τη χρήση, φροντίζουμε να ξεπλένουμε το σφουγγάρι για να καθαρίσει και το αφήνουμε σε μέρος χωρίς υγρασία μέχρι να στεγνώσει τελείως. 

10. Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια της λούφας 

Όταν ο καρπός της λούφας είναι πράσινος με μήκος 10-15 εκατοστών, το σφουγγάρι δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα, κι έτσι παραμένει χλωρός και βρώσιμος. Μπορούμε, λοιπόν, να τον κόψουμε και να τον τηγανίσουμε όπως τα κολοκύθια, να τον μαγειρέψουμε σε σούπα ή να τον αναμίξουμε ψιλοκομμένο σε σαλάτες. 

Πηγή – mistikakipou.gr

Καλός καιρός με τη θερμοκρασία πάνω από τους 35 βαθμούς

Previous article

Υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιά στην Κορινθία σήμερα Τρίτη 28 Ιουνίου

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *