ΥΓΕΙΑ

Το πρώτο εγχώριο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

0

Επτά περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) έχει καταγράψει έως τις 30 Ιουνίου στη χώρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τα έξι εξ αυτών να χαρακτηρίζονται ως προερχόμενα από ταξίδι στο εξωτερικό.

Αυτό όμως μέχρι σήμερα, γιατί για το έβδομο κρούσμα που επιβεβαιώθηκε σήμερα, δεν υπάρχει αναφορά για εισαγόμενη προέλευση και συνεπώς υπάρχει ένδειξη για εγχώρια μετάδοση.

Τα περιστατικά έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου, καθησυχάζει ο ΕΟΔΥ. Για τη δυνατότητα εμβολιασμού, επισημαίνει ότι, μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης HERA, η Ε.Ε. προχώρησε στη σύναψη σύμβασης με την εταιρία Bavarian Nordic για την αγορά 109.090 δόσεων του εμβολίου τρίτης γενιάς, ως απάντηση στην τρέχουσα επιδημία.

Η προμήθεια των κρατών μελών θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός και θα δοθεί προτεραιότητα στις χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί για πρώτη φορά κονδύλια, μέσω του προγράμματος EU4Health για απευθείας αγορά εμβολίων και προμήθεια των κρατών μελών της.

Το εμβόλιο αυτό είναι εγκεκριμένο για την αντιμετώπιση της ευλογιάς στην Ευρώπη, αλλά είναι εξίσου αποτελεσματικό για την ευλογιά των πιθήκων.

efsyn.gr

Καιρός σήμερα: Έως τους 38 βαθμούς ο υδράργυρος – Η πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σαββατοκύριακο

Previous article

Καλώς ήρθε το δολλάριο, από τον Σύλλογο Πολιτισμού «Σαν Παραμύθι»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in ΥΓΕΙΑ